Spring naar content

Fietsen rond het Kanaal

Langs de Zuid-Engelse en West-Franse kust

Deel 1:

 • Afstand: 700 km
 • Dover – Plymouth
 • Duur: 10 – 15 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Deel 2:

 • Afstand: 1.500 km
 • Roscoff – De Panne
 • Duur: 21-28 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

De route

Deel 1 volgt de Engelse Kanaalkust. Alle veerhavens aan deze kust zijn in de route opgenomen, zodat op verschillende plekken overgestoken kan worden om terug te fietsen langs de Franse Kanaalkust. De hoofdroute van Dover naar Plymouth is ruim 700 km lang. Zo’n 200 km is helemaal autovrij. Je komt langs kliffen, stranden en zeearmen, havensteden en badplaatsen, Nationale Parken: South Downs, New Forest en Dartmoor, ruïnes, kastelen, landhuizen, kerken en cottages, pubs en tearooms. Kortom: very British.

De route valt vaak samen met de bewegwijzerde Route 2 van het National Cycle Network maar Fietsen rond Het Kanaal laat wel vaker spectaculaire stukjes Kanaalkust zien en biedt meer alternatieven.

Voor degenen die van Hoek van Holland naar Harwich willen varen, is een 250 km lange route, waarvan bijna 50 km autovrij, van Harwich naar de Kanaalkust beschreven.

Ook de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey zijn opgenomen.

Deel 2 volgt de Franse Kanaalkust van Roscoff (Bretagne) tot De Panne net in België. De hoofdroute valt voor 43 procent samen met de bewegwijzerde Vélomaritime, vaak wordt gekozen voor alternatieven over rustiger of mooiere wegen. De kaartjes in deze gids zijn zo gemaakt, dat de complete Vélomaritime er duidelijk op te zien is; zodat de gebruikers van de gids bij elke etappe zelf kunnen beslissen of ze de hoofdroute of de Vélomaritime willen volgen.

De ruige Bretonse kust, Mont-St.-Michel, Normandië met de invasiestranden en de prachtige Opaalkust vormen hoogtepunten op dit traject. In combinatie met de Normandië-Bretagneroute is een prachtige rondrit door dit deel van Frankrijk te maken.

Praktische informatie

 • Engeland wordt ook hier gekenmerkt door korte, maar pittige hellingen. Zorg dat je je dagafstanden daar op aanpast. Echter: delen van de route, waar vlak en autovrij gefietst kan worden, zijn interessant voor dagtochtjes met het gezin (zoals het Cuckoo Trail van Heathfield naar Polegate, het Undercliff Path onder de krijtrotsen naar Brighton, de fietspaden door het New Forest, de oevers van de Exe en het Plym Valley Cycle Path van Dartmoor naar Plymouth).
 • Hier en daar zijn krappe hekjes die bedoeld zijn om snelverkeer van fietspaden te weren. De route gaat over rustige binnenwegen en paden, die voor een groot deel bewegwijzerd zijn.

Naast de gidsjes is een overzichtskaart van de doorkruiste gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk. 

 • De route is goed bereikbaar per veerboot vanuit Duinkerken, Calais of Hoek van Holland. Veel plaatsen op de route zijn met de fiets in de trein via Londen te bereiken.
 • Tussen Dover en Weymouth kan met de fiets in de trein gereisd worden zonder door Londen te hoeven.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Willem Termote
  op 21 mei 2023

  Ik fietste in juli 2022 een deel van deze route in Engeland en Frankrijk. Exacte traject was meer bepaald Brugge – Duinkerke – Dover – Poole – Cherbourg – De Panne – Veurne. Eerst en vooral bedankt aan Kees Swart, de gids en routebeschrijving waren nagenoeg perfect. Mooie mix van natuur en cultuur. Er staan ook tal van alternatieve routen beschreven. Het was voor mij de eerste keer in Engeland en Frankrijk. Ik deed dit deel van de tweedelige route in 3 weken. Maar maakte ook tijd om de koninklijke dokken in Portsmouth te bezoeken en enkele van de landingsstranden in Normandië en nog enkele plekken. Het was ook de eerste keer dat ik een traject reed met dergelijke pittige klimmetjes….

 2. Stijn en Miet
  op 14 augustus 2022

  Wij fietsten deze zomer het volledige “Rondje Kanaal”. Hier link naar ons reisverslag: 2022 – Rondje Kanaal (15-juni-31-juli)

 3. Gijs van Raamsdonk
  op 14 september 2019

  In augustus / september 2019 heb ik de Kanaalroute gefietst. Blog bijgehouden op WordPress: gijsvanraamsdonk.wordpress.com/2019/09/02/kanaalroute-frankrijk/ en gijsvanraamsdonk.wordpress.com/2019/09/12/kanaalroute-engeland/

  1. Carolien Hoogesteger
   op 14 december 2022

   Mooi inspirerend reisverhaal. Dank je wel!

 4. Hetty en Paul
  op 29 september 2018

  Geweldige tocht was het! Van Harwich naar Plymouth gefietst. Overweldigend, die Engelse kust. South Downs en Dartmoor waren ook onbetwiste hoogtepunten. Boekje was uitstekend; advies om samen met GPS te gebruiken. Boekje voor de details en GPS voor (het weer opzoeken van) de route. Volgend jaar beslist weer Engeland!

 5. Piet Batenburg
  op 6 september 2017

  Wij hebben dit jaar met heel veel plezier in Engeland gefietst, wat hebben wij genoten.
  Hier bij de link naar ons reisverslag.
  Bedankt voor de mooie route, volgend jaar gaan we het Franse deel fietsen en zijn zeer benieuwd. Reisverslag mag gedeeld worden.

 6. Hans van der Veeke
  op 4 januari 2017

  In 2015 hebben we het Bretagne deel en het Engelse deel gefietst
  Je kunt ons reisverslag hier vinden: Fietsvakantie 2015 – Fietsen rondom het Kanaal

 7. Joke & Wim
  op 2 januari 2017

  In 2016 hebben we deze route gefietst, zie ons reisverslag