Spring naar content

Engeland Noord-Zuid Fietsroute

From Scotland tot the Isle of Wight

  • Afstand: 1.322 km
  • Berwick upon Tweed – Portsmouth
  • Duur: 18-14 dagen
  • Bewegwijzerd: Circa 65% is bewegwijzerd met bordjes van het National Cycle Network (Sustrans).

Route van Eric van der Horst

De Engeland Noord-Zuid Fietsroute voert van de Schotse grens naar de Engelse zuidkust bij het Isle of Wight via nationale parken als North York Moors, Peak District en New Forest. Het bevat ook het beste Engelse gedeelte van de Noordzeeroute.

De route

Het noordelijkste stuk van de route volgt de kust van Northumberland met o.a. vijf schitterende kastelen. Newcastle (met directe veerboot vanaf IJmuiden) is de grootste stad op de route. Fiets via het beroemde Angel of the North en overblijfselen van de Romeinse Hadrian’s Wall voordat je door een beboste vallei koers zet naar werelderfgoed Durham. Via het Hartlepool Headland en de unieke Tees Transporter Bridge in Middlesbrough fiets je door North York Moors National Park.

Na het schilderachtige havenstadje Whitby en de beroemde badplaats Scarborough kies je voor een terugreis naar Rotterdam via de veerboot vanaf Hull (deel 1) of fiets je verder zuidwaarts naar York. Het is ook mogelijk om vanaf Rotterdam naar Hull te reizen en de route te beginnen met een bezoek aan York.

York is beroemd om de kathedraal, stadsmuren en musea. Via de vlakke Humberhead Levels fiets je naar het hoog gelegen Peak District National Park. Bij het afgelegen Stanage Edge (zie hoofdfoto) bereik je het hoogste punt van de route (445m). Via de Monsal Trail en Tissington Trail daal je af vanuit de Pennines naar de mooie Derbyshire Dales en Burton on Trent.

In Leicester vind je o.a. het National Space Centre en King Richard III Museum. Via het stijlvolle Royal Leamington Spa en indrukwekkende Warwick Castle beland je vervolgens in Shakespeare’s Stratford-upon-Avon. Via de heuvelachtige Cotswolds en werelderfgoed Blenheim Palace fiets je vervolgens verder zuidwaarts naar het beroemde Oxford.

In het diepe zuiden fiets je de Ridgeway langs het beroemde Uffington White Horse en de werelderfgoed-steencirkels van Avebury en Stonehenge. Na de bospaden van het New Forest National Park neem je het veer naar het Isle of Wight. De witte krijtrotsen van The Needles vormen de ultieme finale van je reis. Het bruisende Portsmouth met goede connecties terug naar Nederland is het eindpunt van de route.

Praktische informatie

Op het Noordzeegedeelte van de route is het even flink klimmen in de North York Moors, met veel korte steile klims (8-12%). De route tussen tussen Berwick-on-Tweed en Hull is verder redelijk vlak, met hier en daar wat licht klimwerk. In het Peak District bevat de route vier pieken boven de 300m, waarbij er over korte afstand steeds ruim 100m geklommen en gedaald wordt (8-15%). Dit gedeelte is te mijden door tussen Doncaster en Leicester de trein te nemen. In het zuiden bieden de Cotswolds en New Forest licht klimwerk en is het kort maar krachtig klimmen bij The Ridgeway en Isle of Wight (8-15%).

85% van de route is op asfalt, 15% op gravel dat soms grof tot zeer grof van aard is. Circa 10% van de hele route is niet geschikt voor racefietsen. Voor tourfietsen met gemiddelde banddikte kan het noodzakelijk zijn om op circa 5% van de route te lopen met de fiets aan de hand; dit geldt ook voor E-bikes en soms zelf voor mountainbikes! De route is niet geschikt voor tandems, trailers en bakfietsen i.v.m. barrieres bij het begin en einde van fiets paden. Deze hebben vaak een smalle doorgang of vereisen een korte draai. Ook moet soms de hele fiets 10-15 cm worden opgetild over houten bielsen!

De gezamenlijke kenmerken maken dat de route als geheel als zwaar te kwalificeren is.

Op de site van de routemaker is een PDF te downloaden met informatie over de route en hoe je het beste de aan- en terugreis per boot en trein kunt doen. Link naar de PDF.

De Engelstalige gids bevat toeristische en praktische informatie voor vakantiefietsers, een volledige routebeschrijving van noord naar zuid, detailkaarten en een overzicht van campings, ho(s)tels, B&B’s en fietsenmakers. De rode fietskaartenserie van Sustrans kan een mooie aanvulling zijn.

De route is ook op te splitsen in twee delen:

Deel 1

Afstand : 514 km
Startpunt-Eindpunt: Berwick upon Tweed – Hull (Noordzeeroute)
Geschat aantal dagen fietsen: 5-8 dagen

Deel 2

Afstand : 889 km
Startpunt-Eindpunt: Hull – Portsmouth
Geschat aantal dagen fietsen: 10-15 dagen

De gids bevat een overzicht van campings, ho(s)tels, B&B’s en fietsenmakers onderweg. Voor deze ruim 360 voorzieningen vind je volledige contactgegevens in de gids. Ze staan ook aangegeven op het kaartmateriaal in de gids.

Op de site van de maker kun je ook een uitgebreidere beschrijving van de route vinden. Ook zijn de route-updates te vinden. Handig om even te checken voor vertrek.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en andere informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wij hebben in juli-aug 2023 in 17 dagen de route van Berwick-upon-Tweed naar Portsmouth gefietst. Met reis- en rustdagen zijn we 22 dagen op pad geweest. De reis gestart met de boot IJmuiden – Newcastle en vanuit daar de trein naar Berwick (trein vanuit huis al gereserveerd). Prachtige route langs de kust, veel korte pittige klimmetjes maar goed te doen. Na Scarborough duikt de route het binnenland in. Met heel veel regen en wind het Piek District door. Rustdagen in York en Oxford om de stad te bezoeken. Hierdoor een leuke afwisseling van prachtige natuur en historische steden. We hebben de tijd genomen om onderweg de nodige kastelen en tuinen te bezoeken. Fietsen over de ridgeway en de steencirkels bij Avebury; prachtig! En als asluiter nog het prachtige Isle of Wight. De tocht geeft een beeld van Engeland, ook van de armoede en verval van de dorpen en steden in het noorden. Wij hebben op laatste moment, gezien de weersverwachtingen, besloten de tent thuis te laten. Het boeken van hotels, overnachtingen in pubs, B&B etc is goed online te doen. We hebben steeds voor een paar dagen vooruit geboekt. In eerste instantie hebben we de route voornamelijk via de gps gefietst. Maar na haperingen met de gps werd de laatste week het routeboekje de leidraad. Route is via het boekje ook makkelijk te volgen. Terugtocht vanaf Portsmouth met de trein naar Harwich hebben we in Oxford bij het station geboekt. Trein via Londen met overstap in Londen, op de fiets door Londen, is prima te doen. Vanuit Harwich boot naar Hoek van Holland en op de fiets naar huis.