Spring naar content

Hart van Engeland Route Oost-West

London-Land’s End Cycle Route: van Harwich naar Land’s End

 • Afstand: 1.000 km
 • Harwich – Land’s End
 • Duur: 21 tot 28 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

De route loopt van de Engelse oostkust naar het westelijkste puntje van Engeland en voert langs mooie natuurgebieden, de stranden van Devon en Cornwall en prehistorische sites als Stonehenge en Avebury. Historische steden onderweg zijn Colchester, Bath en Bristol. Ook voert de route dwars door Londen. Met prachtige paden langs de Theems, dwars door Hyde Park en Richmond Park biedt dit een unieke en ongebruikelijke blik op de Britse hoofdstad.

De route

De route is alleen beschreven van oost naar west omdat het landschap naar het westen toe steeds mooier wordt; maar ook om zo in het vlakkere oosten conditie te krijgen voor de zwaardere klimmen in het westen.

Bijna 40% van de route gaat over verkeersvrij fietspad, de rest van de route bijna geheel over rustige wegen (vaak de bekende uitzichtloze ‘heggenwegen’ in Devon en Cornwall). Circa 65% van de route is bewegwijzerd (Sustrans). Geen zorgen om westenwinden; die hebben in het algemeen niet veel vat op het vaak beschutte Engelse landschap.

Een alternatief mooi eindpunt is Clevedon aan het Kanaal van Bristol (80 km voor Taunton). Dan fiets je eigenlijk het redelijk lichte ‘Engeland coast-to-coast’ maar mis je het mooie, zware westelijke stuk in Cornwall.

Meer informatie over de route is in een brochure te lezen.

Praktische informatie

Tot Taunton redelijk vlak terrein, alleen in Wiltshire wat langere geleidelijke en enkele korte steile klimmen. Voorts enkele klimmetjes in Essex en Somerset, geschikt voor iedere fietser, ook voor kinderen.

Daarna naar Land’s End gedeeltelijk zeer zwaar. In het algemeen veel klimmen en dalen, vergelijkbaar met zwaardere stukken in de Ardennen. Echter ook diverse langere stukken vlak spoorpad. Verder 2 extreem zware klimmen in Exmoor (2x 1 km of meer 20-30%) en 5 extreem zware klimmen in Cornwall waarvan 4 tussen Bude en Tintagel (1 km of meer 20-30%). Alleen geschikt voor gezonde volwassenen! Ook de tak naar Plymouth kent zeer zware stukken, waaronder dezelfde extreme klimmen in Exmoor.

Boot

Boot van Hoek van Holland – Harwich v.v.

Trein

 • Trein terug naar Londen. Fietsen gaan gratis mee, reserveren moet. Hoe eerder gekocht, des te goedkoper. Opstappen op diverse plaatsen: Penzance, Truro, Newquay, Plymouth, Barnstaple, Taunton, Yatton (Clevedon), Bristol, Bath, Newbury en Reading. De trein heeft een speciaal compartiment voor fietsen achterin (6 plaatsen) en eindigt op Londen Paddington.
 • Londen met aanvullende route uit de gids fietsen naar Londen Liverpool Street, óf met de fiets in de metro: Central Line (goed te doen, alleen buiten spits).
 • Trein terug naar Harwich: vanaf Londen Liverpool Street, buiten de spits.

Gehele reis vanaf Lands End is binnen 24 uur te doen (’s morgens vroeg vertrekken en ’s avonds de nachtboot naar Hoek van Holland).

Engelstalige gids London-Land’s End Cycle Route. Aanschaf van aanvullende kaarten is niet nodig.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

 • Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Fam. Mattijssen
  op 15 januari 2024

  We hebben in 2022 een deel van de route gefietst van noord naar zuid (Oxford tot en met Avebury) en aansluitend de Hart van Engeland route vanaf Avebury naar Harwich.
  Met name het gedeelte op Whitehill (Ridgeway) en langs het kanaal tussen Avebury en Londen waren bijzonder slecht begaanbaar. De paden zijn enorm begroeid en er lagen drie bomen over het pad. We zijn best wat gewend, maar de route was regelmatig niet te doen voor vakantiefietsers. We fietsen met ’normale’ hybride vakantiefietsen en bepakking en zijn verschillende keren onderuit gegaan. We hebben deze feedback doorgegeven aan de routemaker. Deze gaf aan dat het inderdaad droevig is gesteld met het onderhoud van de fietspaden. Engeland is prachtig, maar voor ons geen optie als het gaat om een volgende fietsvakantie.

 2. Hans van der Veeke
  op 24 januari 2017

  In 2013 hebben we deze route gefietst. Het reisverslag kun je hier vinden: Fietsvakantie 2013 – Hart van Engeland route

 3. Joke & Wim
  op 2 januari 2017

  In 2016 hebben we deze route gefietst, zie ons reisverslag

 4. Stijn en Miet Caubergs-Lenaerts
  op 4 januari 2016

  Wij fietsten het eerste deel van de “Hart van Engeland” route in 2014, hier de link naar onze blog van toen: Hart van Engeland 15-30 augustus 2014