Spring naar content

Hart van Engeland route

London-Land’s End Cycle Route: van Harwich naar Land’s End

 • Afstand: 1.000 km
 • Harwich – Land’s End
 • Duur: 21 tot 28 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

De route loopt van de Engelse oostkust naar het westelijkste puntje van Engeland en voert langs mooie natuurgebieden, de stranden van Devon en Cornwall en prehistorische sites als Stonehenge en Avebury.  Historische steden onderweg zijn Colchester, Bath en Bristol. Ook voert de route dwars door Londen. Met prachtige paden langs de Theems, dwars door Hyde Park en Richmond Park biedt dit een unieke en ongebruikelijke blik op de Britse hoofdstad.

De route

De route is alleen beschreven van oost naar west omdat het landschap naar het westen toe steeds mooier wordt; maar ook om zo in het vlakkere oosten conditie te krijgen voor de zwaardere klimmen in het westen.

Bijna 40% van de route gaat over verkeersvrij fietspad, de rest van de route bijna geheel over rustige wegen (vaak de bekende uitzichtloze ‘heggenwegen’ in Devon en Cornwall). Circa 65% van de route is bewegwijzerd (Sustrans). Geen zorgen om westenwinden; die hebben in het algemeen niet veel vat op het vaak beschutte Engelse landschap.

Een alternatief mooi eindpunt is Clevedon aan het Kanaal van Bristol (80 km voor Taunton). Dan fiets je eigenlijk het redelijk lichte ‘Engeland coast-to-coast’ maar mis je het mooie, zware westelijke stuk in Cornwall.

Praktische informatie

Tot Taunton redelijk vlak terrein, alleen in Wiltshire wat langere geleidelijke en enkele korte steile klimmen. Voorts enkele klimmetjes in Essex en Somerset, geschikt voor iedere fietser, ook voor kinderen.

Daarna naar Land’s End gedeeltelijk zeer zwaar. In het algemeen veel klimmen en dalen, vergelijkbaar met zwaardere stukken in de Ardennen. Echter ook diverse langere stukken vlak spoorpad. Verder 2 extreem zware klimmen in Exmoor (2x 1 km of meer 20-30%) en 5 extreem zware klimmen in Cornwall waarvan 4 tussen Bude en Tintagel (1 km of meer 20-30%). Alleen geschikt voor gezonde volwassenen! Ook de tak naar Plymouth kent zeer zware stukken, waaronder dezelfde extreme klimmen in Exmoor.

Boot

Boot van Hoek van Holland – Harwich v.v.

Trein

 • Trein terug naar Londen. Fietsen gaan gratis mee, reserveren moet. Hoe eerder gekocht, des te goedkoper. Opstappen op diverse plaatsen: Penzance, Truro, Newquay, Plymouth, Barnstaple, Taunton, Yatton (Clevedon), Bristol, Bath, Newbury en Reading. De trein heeft een speciaal compartiment voor fietsen achterin (6 plaatsen) en eindigt op Londen Paddington.
 • Londen met aanvullende route uit de gids fietsen naar Londen Liverpool Street, óf met de fiets in de metro: Central Line (goed te doen, alleen buiten spits).
 • Trein terug naar Harwich: vanaf Londen Liverpool Street, buiten de spits.

Gehele reis vanaf Lands End is binnen 24 uur te doen (’s morgens vroeg vertrekken en ’s avonds de nachtboot naar Hoek van Holland).

De gids bevat voldoende kaartmateriaal. De Nederlandstalige gids wordt niet meer bijgedrukt, er is alleen nog de Engelstalige London-Land’s End Cycle Route. Aanschaf van aanvullende kaarten is niet nodig.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

 • Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hans van der Veeke
  op 24 januari 2017

  In 2013 hebben we deze route gefietst. Het reisverslag kun je hier vinden: Fietsvakantie 2013 – Hart van Engeland route

 2. Joke & Wim
  op 2 januari 2017

  In 2016 hebben we deze route gefietst, zie ons reisverslag

 3. Stijn en Miet Caubergs-Lenaerts
  op 4 januari 2016

  Wij fietsten het eerste deel van de “Hart van Engeland” route in 2014, hier de link naar onze blog van toen: http://stijnenmietgaanfietsen.blogspot.com/2014/08/hart-van-engeland-15-30-augustus-2014.html