Spring naar content

Nevers-Basel

Verbinding tussen Loire en Rijn

  • Afstand: ca. 600 km
  • Nevers – Basel
  • Duur: ca. 8 dagen
  • Bewegwijzerd: nee

Dit deel van de Ring 2 is een ‘blauwe’ route: van het “Bleu de Nevers” langs kanaalwateren over waterscheidingen (Saône, Rijn) naar de Rijn bij Basel. Er wordt nauwelijks geklommen, we passeren de waterscheidingen langs enkele van de kanalen die Napoleon liet graven in Frankrijk. Deze route volgt geheel EuroVelo 6.

De route

Behalve blauw is de route ook rood: ze voert door de mooiste wijnstreek van Frankrijk, de Bourgogne: (Chassagne, Meursault, Pommard). De route heeft alternatieven over de wijnstadjes Beaune en Nuits-St.-Georges, en het wat grotere Dijon.  Dole is een aardige stad met voorzieningen. Het kanaal dat we hier volgen slingert zich tussen de bergen door met aardig uitzicht op de dorpjes die meestal iets van het kanaal af liggen. Er komen wel voorzieningen aan het kanaal maar omdat de route vrij nieuw is, zal het nog wel even duren voordat we fietscafés en dergelijke krijgen. De citadel van Besançon is een architectonisch meesterstuk. Zuidelijk van Belfort en de uitlopers van de Vogezen, langs typisch Vogezen-dorpjes en -stadjes komen we via Mulhouse aan de Rijn.

De route volgt achtereenvolgens: de Loire (tot Digoin, 125 km), het Canal du Centre (tot Chalon-sur-Saône, 120 km), de Saône (tot St.Jean-de-Losgne, 70 km), het Canal du Rhône au Rhin (gekanaliseerde Doubs, tot Mulhouse, 240 km) en de Rijn tot Basel.

Praktische informatie

Vrijwel de hele route loopt langs kanalen of vlakke rivieren. De belangrijkste obstakels worden gevormd door de stukken waar de jaagpaden nog niet echt ‘fietsklaar’ zijn.

  • Kaartenset (Duits): EuroVelo 6, Atlantic-Basel, kaarten 4, 5 en 6. (De kaarten 1 t/m 3 dekken Atlantic-Nevers)
  • Routeboekje (Frans): EuroVelo 6, Atlantique-Mer Noire, de Bâle à Nevers
  • Via de website van EuroVelo 6 kun je een eigen routeboek samenstellen (inclusief gps-track)

De kaarten geven alleen campings en hotels aan op de kaart, met adressen of telefoonnummers. Het boekje geeft deze informatie veel overzichtelijker met VVV, camping en hotellijsten. Bovendien ook symbooltjes voor winkels en restaurants. De Franse teksten zijn eenvoudig. Het boekje is vrij klein (21,5x10cm) en de kaarten draaien met de route mee (dus geen noord-oriëntatie).

Nieuwe ontwikkelingen van EV6 maken dat boekjes, kaarten en tracks snel verouderen. Wij hebben een informatiebrochure gemaakt naar de situatie van juni 2017. Deze kun je downloaden via de link onder ‘Brochure downloaden’

  • Nevers, Dôle, Besançon en Mulhouse hebben vele verbindingen binnen Frankrijk.
  • Basel is goed bereikbaar met de trein (met fietsvervoer) uit Nederland.
  • Er zijn regionale treinen langs veel plaatsjes aan de route (zie het Chamina-gidsje)

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure downloaden

Routeboekje en kaarten bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route maakt deel uit van EuroVelo 6 in Frankrijk. Op de website van deze route (EuroVelo 6 – Cycle Route of the rivers) is een track te vinden.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *