Spring naar content

Fietsen naar Rome

Onbegrensd fietsen naar Rome

Deel 1:

 • Afstand: 620 km
 • Maastricht – Basel
 • Duur: 10 – 13 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Deel 2:

 • Afstand: 820 km
 • Basel – Florence
 • Duur: 12 – 16 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Deel 3:

 • Afstand: 400-600 km
 • Florence – Rome
 • Duur: 8 – 15 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

Fietsen naar Rome… het is eigenlijk net als fietsen naar Santiago: een prachtige route en een spiritueel doel er bij. Er is onderweg naar Italië al heel veel te zien: dat kan een vakantie op zichzelf vormen. In Italië zullen velen al die hele oude steden willen bezoeken, die niet voor niets zo beroemd zijn.

De route

 • Deel 1 (620 km) voert je door België, door de diepe dalen van Luxemburg en de golvende akkers van Lotharingen, dan via de Elzas naar Basel.
 • Deel 2 (820 km) brengt je rustig naar de Alpen, waar men kan kiezen tussen fietsen over de Splügenpas of met de trein omhoog naar St. Moritz. Daarna afdalen naar Italië. Over dijkweggetjes in de Povlakte gaat het via de laagste passen over de Apennijnen naar Florence.
 • Deel 3 (400-600 km) gaat met enkele varianten door de mooiste landschappen en steden van Toscane naar Rome.

Praktische informatie

Deel 1 is niet moeilijk. Deel 2 is zwaar, met diverse beklimmingen in Alpen en Apennijnen. Deel 3 is in Toscane liefelijk, maar voor velen onverwacht net zo zwaar als de Alpen. Beginnend in Rome, en onvoldoende gewend, kan dat extra problemen met de conditie opleveren.

Naast de 3 boekjes is een overzichtskaart van de doorkruisde gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk.

Er bestaat een tweede -even gewaardeerde- oostelijker route naar Rome van een Nederlandse samensteller: Reitsma (Reitsma’s Route naar Rome). Op verschillende punten zoals Feldkirch, Florence, Siena en Assisi kan er van route gewisseld worden.

Ook is er een, beknopt beschreven, historische route van de Groningse pelgrim Emo. Zie hiervoor: Emo’s Reis

Het openbaar vervoer is vanaf Nederland tot en met Zwitserland goed in orde, met heel veel fietsvervoersmogelijkheden. In Italië houdt dat een beetje op.

Wat voor fietsers wél handig is: per 2010 is er een city-night trein van München naar Rome v.v. – met fietsvervoer.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Rianne van der Knijff
  op 4 juli 2024

  Wij zijn in juni 2024 naar Venetië gefietst via de route van Benjaminse naar Rome. Bij het Gardameer hebben we de route naar Venetië opgepakt. Het is een prachtige, afwisselende route. Ik heb per dag een verslag gemaakt.
  https://www.polarsteps.com/RiannevanderKnijff/11496104-op-de-fiets-naar-venetie

 2. jan roelof
  op 30 september 2021

  Een prachtige fietstocht, ook prima te doen voor de amateur enthousiasteling.
  Ik heb de tocht in september/oktober gefietst en een dagelijkse blog bijgehouden. Je hoeft geen bergervaring te hebben, een algehele goede fietsconditie is prima. En tijd. Je hebt vooral wat vrije tijd nodig, ik heb er 4 weken over gedaan. Als je overweegt om te gaan, zou ik zeggen: ga. Je zult geen spijt krijgen. En de route van Benjaminse leidt je langs auto luwe wegen, goed gedaan.

 3. Henrik
  op 22 maart 2021

  De eeuwige stad is een doel op zich. Maar nog meer de wegen er naar toe! Of je het nu in een keer fietst, of, zoals wij in gedeelten; het is een ware belevenis. Zo krijgt het oude continent een extra dimensie.
  Op een aantal pagina’s staan de samenvattingen van de fietsvakanties, die onderdeel zijn van deze route (zie link onderaan). Het laatste onderdeel is als blog in 2018 opgenomen.
  Vele landschappen passeren. Je rijdt door oude bossen, langs rivieren en door dalen. Een uitdaging zijn de Alpen, maar zijn die eenmaal overwonnen dan kun je ‘alles’ aan. Na enkele Noord-Italiaanse meren volgt de Po-vlakte en de Apennijnen. Over oude vulkanen en langs de Tiber rij je Vaticaanstad in. Het is een oprechte aanrader!
  Fietstochten Rome

 4. Johan Klein
  op 28 februari 2019

  Wij fietsten van Rome naar Nederland: Fietsroutes Rome-IJsselstein