Spring naar content
Europafietsers route

Jutland fietsroute

Door Noord Duitsland en Jutland naar Skagen

 • Afstand: 900 km
 • Emmen-Skagen
 • Duur: 14 dagen

Route van Clemens Sweerman

Het dunbevolkte Deense Jutland leent zich bij uitstek om per fiets te verkennen: vriendelijke landschappen, uiteenlopend van bossen met heiden, akkers en weiden, tot meren, fjorden en wandelende duinen. Stille weggetjes en paden over voormalige spoorbanen voeren door een fraaie afwisselende natuur. Onderweg bewondert de fietser verdedigingswallen, woningen en drakenschepen uit een rijk en ruig verleden: de Vikingtijd. Je kunt je even terug wanen in de roerige eeuw van koning Gorm en Harald Blåtand, die zich door Poppo liet dopen.

De route

De route is gebaseerd op een stelsel van zeer oude handelswegen en leidt van Emmen naar Skagen in het topje van Jutland, waar Skagerrak en Kattegat samenvloeien. De historische handelswegen over de centrale hogere delen van Schleswig-Holstein en Jutland geven meer afwisseling dan de winderige westkust.

Praktische informatie

Wegen in Jutland zijn lang niet overal vlak, zoals nog veel Nederlanders menen. De route loopt door glooiend terrein, maar de enkele steile hellingen zijn nooit lang: heuvelachtig genoeg voor mooie panorama’s, maar zonder zwaar klimwerk. Als op enkele trajecten met grindwegen nieuw grind is gestort, blijkt dit vooral lastig voor de kleine wielen van kinderfietsen en sommige ligfietsen.

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst in beide richtingen met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000 of 1:200.000 en voorzien van enkele stadsplattegronden.

Wie zich willen voorbereiden op Vikingsporen langs de route, kan enige tijd voor vertrek een bezoekje brengen aan het Viking Informatie Centrum op Wieringen, Havenweg 1 (bij VVV), Den Oever, tel. 0227-510467, geopend op woe.-zo. 13-16 uur, www.vikingen.nl. Hier kun je Vikingschatten bewonderen bij een expositie over het verblijf van de Vikingen op Wieringen, hun handel en de verhouding tot de lokale bevolking.

Routevarianten zijn: een rondrit in het noorden van Jutland met aansluiting op bootverbindingen naar Noorwegen en Zweden en een terugwegvariant van Baekke via Ribe naar Rodekro. Ribe heeft een vikingmuseum.

Verder is een uitstapje naar Helgoland, het enige en opvallend hoge rotseiland in de Waddenzee, beslist een bezoek waard. Een dagtocht kan ondernomen worden vanuit Bremerhaven. Vaartijden naar Helgoland zie www.frs.world/de of www.faehre.de.

Een bezoek aan Billund (Legoland) is ook mogelijk.

Trein

Sinds 2015 rijdt er geen directe trein meer naar Jutland. Je moet overstappen in Osnabruck, Hamburg, Flensburg en Kolding (dat ligt vlak bij de route). Met regionale dagtreinen reis je over Padborg naar Flensburg en Hamburg.

De trajectkeuze wordt verder bepaald door kaartsoort en tijdstip/dag. Bijvoorbeeld met een overstap in Hannover dan wel Osnabrück naar Rheine en Oldenzaal en Amersfoort.

Vraag voor het Duitse traject regio dagkaartjes van Schleswig en Neder-Sachsen, geldig in alle regionale en stoptreinen. Dat scheelt voor twee of meer personen ruim de helft in prijs en op de verbinding naar de grens nauwelijks tijd. In de weekeinden reis je met een ‘Schönes Wochenende’ kaart van 36 euro nog goedkoper, vooral met meerdere personen.  In alle gevallen is voor de fiets nog een internationaal kaartje nodig.

In Regiotreinen hoeft voor de fiets niet gereserveerd te worden en het is zelden vol. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd gegarandeerd dat er plaats is in het bagagecompartiment. In dat geval staan veel (maar niet alle!) conducteurs een fiets toe op het eerste/laatste eindbalkon, waar geen doorloop is.

Voor de (duurdere) ICE en Interregiotreinen moet meestal wel gereserveerd worden: overstappen op de internationale trein naar Deventer, Amersfoort en Amsterdam (4x per dag). Of in Münster naar Gronau en Enschede. Zuiderlingen stappen in Deventer over richting Den Bosch en Roosendaal.  Zie ook www.deutschebahn.com (het telefoonnummer in Rotterdam is vervallen)

Fietsbussen

Er zijn géén fietsbussen meer naar Denemarken.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Perry Hendriks
  op 3 september 2019

  Heb het traject vanaf Ravsted naar Rødekro gefietst, daar de Jutlandroute naar Emmen genomen. In Ravsted bij Fam. van t Hullenaar overnacht. Fietsperiode van 26 t/m 31-8-2019.
  Om in Ravsted te komen, heb ik de trein genomen via Venlo naar Wuppertal, vandaar overstappen naar Hamburg om daar over te stappen op de Deense trein naar Tinglev. Vervolgens fiets je naar Ravsted. De treinreis inclusief reserveringen heb ik geboekt bij NS International. Houdt in Hamburg rekening met eventuele vertragingen, mijn trein kwam 14 minuten te laat. Je moet ook nog veranderen van perron per lift(en).
  Verder had ik fantastisch fietsweer, heb in Wollingst een appartement (Hotel Gaststätte Büttelmann) genomen, bij gebrek aan een camping op dit deel en een aantal Kamers / Zimmer dat vol zat vanaf Lamstedt (kaart 10 en kaart 9) of geen gehoor bij (aan)bellen.