Spring naar content

Het Olavspad

In het spoor van Olav de Heilige

 • Afstand: via oostelijke route: 632 km; via westelijke route: 645 km
 • Oslo – Trondheim
 • Duur: vanaf 14 dagen
 • Bewegwijzerd: 50%

Route van Gea van Veen

Een pelgrims-fietsroute van Oslo langs Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, via het schitterende Gudbrandsdal, over de betoverende hoogvlakte Dovrefjell naar Trondheim.

De route

In de middeleeuwen waren pelgrimages een vorm van massatoerisme. Trondheim in Noorwegen was toen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Diverse routes zijn opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim. Maar van massatoerisme is hier absoluut geen sprake en vergeleken met de route naar Santiago de Compostella een oase van rust.

Van het Olavspad van Oslo naar Trondheim heeft Gea van Veen nu een fietsroute gemaakt. Het Olavspad doorkruist de hele ‘druppel’ van Noorwegen, een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. Je fietst door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen, door het bosrijke Gudbrandsdal dat steeds hoger en smaller wordt, trekt over de ruige en betoverende hoogvlakte Dovrefjell en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.

Praktische informatie

Het Olavspad is een pittige en uitdagende route. Reken er op dat de dagafstanden waarschijnlijk korter zijn dan je gewend bent. Een goede basisconditie is een must. Regelmatig klim je uit het dal naar boven en vanwege de wisselende wegkwaliteit zal je lang niet altijd zorgeloos naar beneden kunnen afdalen. Hoewel de heuvels en bergen niet hoog zijn, zijn het er wel veel en soms ook steil. Er zal er dus ook regelmatig een beroep op je uithoudingsvermogen worden gedaan.

Dit gezegd hebbende: je kan de dagen zo lang en zo kort maken als je wil, want er zijn veel overnachtingsmogelijkheden. De pelgrimsaccommodaties staan op wandel-dagafstanden van elkaar (max. 30 km). Je zou zelfs kunnen overwegen om geen tent mee te nemen, dat scheelt gewicht. Neem je wel je tent mee, dan heb je naast de accommodaties ook nog volop keuze uit campings en wildkampeerplekken.

Ook zijn er voor een aantal zware stukken alternatieve routes opgenomen. Mocht je om wat voor reden dan ook het even niet zien zitten om de zoveelste klim van de dag te maken, dan zijn er in veel gevallen uitwijkmogelijkheden. Laat de zwaarte en de uitdagingen je dus vooral niet afschrikken! Overigens word je rijkelijk beloond voor je inspanningen: de uitzichten zijn schitterend en doen je gelijk vergeten dat je enige moeite hebt gedaan om hiervan te kunnen genieten. En je hebt een prachtig excuus om even te pauzeren.

Met een paar rustdagen – Oslo en Trondheim zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen – kom je uit op zo’n 10 dagen tot twee weken.

De gids bevat:

 • etappe-indeling per regio
 • kaarten met de fietsroute
 • kaarten met alternatieve routes
 • hoogteprofielen per etappe
 • een globale routebeschrijving
 • een extra navigatietekst bij lastige stukken
 • informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • beschrijving alternatieve routes
 • informatie over bezienswaardigheden
 • vermelding van accommodaties, winkels en horeca
 • alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen
 • Drie extra fietsroutes: Fietsen in Oslo (15 km), Fietsen op Nes & Helgøya (79 km) en Tour de Dovre (125 km)
 • informatie over vervoer

N.B. Er wordt in de gids regelmatig verwezen naar websites. Deze worden aangegeven met de Via-Gaia-groene kleur. Je vindt deze links terug in een overzicht op viagaia.nl/links.

In deze gids is er voor gekozen een globale routebeschrijving te geven. In principe volstaan de kaarten om goed te kunnen navigeren. Daar waar de fietsroute gelijk loopt aan de wandelroute is het nog makkelijker: deze is namelijk erg goed bewegwijzerd.
Omdat in deze huidige tijd weinigen op pad zullen gaan zonder GPS of smartphone, met daarop een GPS-track, maakt dit een gedetailleerde beschrijving overbodig.
De delen die niet bewegwijzerd zijn of lastiger te navigeren, worden uitgebreider beschreven.

Van en naar de route

 • per trein in combinatie met de veerboot (boek je reis op fiets-mee.nl)
 • per vrachtboot (Volvo-boot)
 • per vliegtuig

Kijk hier voor uitgebreide opties: https://viagaia.nl/fietsroutes/olavspad/praktisch#vervoervanennaarroute

Vervoer onderweg

In Noorwegen kan de fiets mee in de trein en de bus. In de gids staat beschreven hoe je dat het beste kan regelen.

De route vormt samen met het St. Olavspad in Zweden en Onderweg naar St. Olav één grote route van bijna 2.000 kilometer, genaamd ‘In het spoor van St. Olav’. Fiets je deze gehele route dan is het begin- en eindpunt in Oslo. In de loop van 2023 zal deze gehele route gereed zijn.

Als zelfstandige route is deze te combineren met:

Naar (of vanuit) Oslo

Vanuit (of naar) Trondheim

 • Noorwegen: in Trondheim
 • Voor de avonturiers: met de Hurtigruten vanuit Trondheim. Een kustboot die iedere dag langs de kust van Noorwegen vaart tussen Bergen en Kirkenes en vice versa en tussendoor diverse havens aandoet. Zuidwaarts: vertrektijd 9:45 uur ’s morgens. De boot arriveert de volgende dag om 14.30 uur in de stad Bergen. Vanuit Bergen kan je of langs de kust verder fietsen (EuroVelo 12), of landwaarts (bijv. de Rallarvegen) Noordwaarts: vertrektijd 13:15 uur. Twee suggesties:
  1. om 19:00 uur komt de boot in Stamsund aan. Je kan over de Lofoten verder langs de kust fietsen.
  2. de boot arriveert de volgende dag om 9:00 uur in Kirkenes, het eindpunt. Vanuit Kirkenes zuidwaarts fietsen door Finland (bijv. de EuroVelo 13 – IJzeren Gordijn).
  Meer informatie over de boot is te vinden op de website van Hurtigruten.


Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *