Spring naar content
Europafietsers route

Noorwegen
Tussen Oslo en Trondheim

  • Afstand: 1.215 km (595 tot Trondheim)
  • Oslo – Lillehammer – Trondheim – Røros – Oslo
  • Duur: 15 tot 20 dagen
  • Bewegwijzerd: alleen Oslo – Lillehammer (Route 7, 220km)

Route van Paul en Marry Zandveld

Sinds het uitbrengen van de Noordkaap-route zien we behoefte aan een alternatieve aanloop vanaf Oslo. Belemmering voor een dergelijke route is de bergachtigheid van het gebied en het feit dat de belangrijkste zuid-noord overgang al wordt ingenomen door de hoofdweg E6. Die is niet geschikt om met de fiets omhoog te gaan. We hebben met deze route een boeiende ronde tussen Oslo en Trondheim gemaakt die deze belemmering omzeilt.

De route

Naar het noorden volgen we min of meer de Olavsroute (pelgrimsroute), echter met gebruik van wegen die ook met normale bepakte trekkingfietsen te berijden zijn. Wie deze (soms erg zware) pelgrimsroute nauwgezet wil volgen kan terecht bij de routegids het Olavspad.

We bezoeken onderweg naar het noorden aardige plaatsen als Hamar en Lillehammer. We passeren de ‘geboorteplaats’ van het moderne Noorwegen, Eidsvoll 1814. Klimmen naar de waterscheiding doen we over rustige wegen, afdalen gaat wel over de E6. Dat is goed te doen.

De gezellige stad Trondheim, einde van de pelgrimsroute, is een bezoek meer dan waard. Hier kun je kiezen om over te stappen op de route naar de Noordkaap of om onze route te volgen terug naar het zuiden in de nabijheid van de Zweedse grens. Je fietst door eenzame bossen, langs prachtige meren en over golvende fjell. Hier vinden we ook het oude mijnwerkersstadje Røros, UNESCO-werelderfgoed.

Een stuk varen op een groot bergmeer is deel van deze oostelijke route. De route biedt een prachtige afwisseling tussen grootse natuur, enkele cultuur-historische plaatsen en een paar leuke stadjes.

Praktische informatie

De route volgt geheel normale wegen. Wel zit hier ongeveer 100 km ‘grusveg’ bij: een harde leemweg met ingereden grind. Goed te fietsen, géén keien en boomwortels. Er zijn géén tunnels, wel diverse klimmen van 10%, soms enkele km lang. Vlakke wegen komen ook in dit deel van Noorwegen niet veel voor.

  • Kaartjes met de route
  • Informatie over bezienswaardigheden onderweg
  • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen
  • Hoogteprofielen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Overnachtingslijsten

De route is ingetekend op OS-kaarten met (over het algemeen) schaal 1:150.000 tot 1:200.000 In stedelijk gebied 1:50.000

NB: de kaarten van Noorwegen (Freytag-Berndt of Kümmerly-Frey) zijn wat te grof voor deze route, zeker in de meer bewoonde gebieden.

Van Viking-graven tot Vikingskipet, met ook nog de plek van de Grondwetgevende Vergadering. Behalve een indrukwekkende natuur en leegte biedt deze route ook diverse kijkjes op de Noorse geschiedenis.

Naar Noorwegen

  • Boot: Er is geen rechtstreekse bootdienst vanuit Nederland naar Noorwegen. Wel zijn er enkele deeltrajecten mogelijk. Uit Denemarken: Kopenhagen-Oslo of Hirtshals -Kristiansand en uit Duitsland: Kiel-Oslo of Kiel-Göteborg. De rest moet dan per trein, auto of fiets.
  • Trein: kan in combinatie met één van bovengenoemde oversteken (Kiel: overstap in Osnabrück en Hamburg), maar ook als totale verbinding via Kopenhagen en Göteborg naar Oslo. Kanttekeningen: vaak overstappen, en verder is het Noorse spoorwegnet niet erg betrouwbaar, businzet voor uitgevallen treinen komt regelmatig voor. Dus extra overstaptijd is geboden.
  • Vliegtuig: Er is een directe verbinding tussen Schiphol en Oslo of Trondheim. Het vliegveld van Oslo ligt op 56 km van de stad aan de fietsroute, dat van Trondheim ligt 40 km buiten de stad, niet aan de route.

In Noorwegen

Mocht je openbaar vervoer nodig hebben: op de route Oslo-Trondheim is de hoofdspoorlijn zelden ver weg, op de route via Røros terug ligt dat wat moeilijker. Bussen nemen soms wel fietsen mee. Voorwaarden, dienstregelingen en reserveringen vind je eenvoudig met een app. Kijk hiervoor op vy.no/en of entur.no.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

  • Er zijn nog geen aanvullingen voor deze route

Laatste wijzigingen op de route

Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Eefje, Jacob en de boys
    op 2 augustus 2023

    Wij hebben in de zomer van 2023 deze route met veel plezier gefietst tussen Hamar en Trondheim. Onze kleine kinderen trekken we mee in een aanhangligfiets en dat maakte de route voor ons pittig. De meeste klimmen zijn echter op asfalt en daardoor te doen. De route is mooi en afwisselend. De weg over Rondane was in het hoogseizoen best druk met vakantieverkeer, goed om rekening mee te houden. De afdaling over E6 was daarentegen op zaterdagochtend verrassend rustig en heel mooi! Aanrader is om het stuk in Rondane uit te breiden met de Tour de Dovre.