De route

Net als het ‘rondje Noordzee’ spreekt ook het ‘rondje Oostzee’ tot de verbeelding. Een grote afwisseling van landen, culturen en landschappen. En daarbij: geen hoge bergen, dus ‘eenvoudig’ te fietsen. Echter: de veelheid aan staten met een totaal verschillende (recent-politieke) historie maken dat er nog weinig is terecht gekomen van een samenhangende route. De route, zoals deze is voorzien, kent weinig natuurlijke, maar des te meer politieke hindernissen. Ook zijn lang niet overal goede, rustige fietsroutes beschikbaar, en wisselt de kwaliteit van het wegdek van perfect tot onbegaanbaar zandpad.

Op de EuroVelo website wordt vrijwel de gehele EuroVelo 10 nog aangegeven als ‘planning stage’. Alleen Estland en Denemarken zijn klaar.
Recent hebben enkele fietsers voor ons enkele notities gemaakt over Finland, Estland en Letland. Dit is samengevat in een brochure (pdf 125kB).
Voor de secties Rusland (St.Petersburg)-Estland-Letland-Litouwen-Rusland (Kaliningrad)-Polen-Duitsland (Mecklenburg-Vorpommern) is EV10 gelijk aan EV13 (IJzeren Gordijn). En daarvan bestaan boekjes van Bikeline (Eiserne Vorhang), zie hiervoor de pagina EuroVelo 13.

Finland

De door EuroVelo aangegeven website (outdoorsfinland.com) zwijgt in alle talen over EuroVelo 10. Hier is dus zelfwerkzaamheid geboden. Enige tips vind je in genoemde brochure.

Rusland

Visumplicht zal de meesten voorlopig afschrikken. Direct met de boot naar Estland kan natuurlijk ook. Weet je echter via Vyborg Sint Petersburg te bereiken, dan kun je naar de Estse grens gebruik maken van Euroroute R1.
Ook valt dit deel samen met de EuroVelo 13 (IJzeren Gordijn, hier eveneens nog niet ontwikkeld).

Estland

Prima fietsnetwerk, hier is EuroVelo 10 (gelijk aan EuroVelo 13) goed aangegeven. Boekje: Bikeline. Zie ook de brochure.

Letland

Geen wegwijzers, wel is ook hier Bikeline (Eiserne Vorhang) bruikbaar.

Litouwen

Dit is een kort, maar mooi stuk langs de kust. Goede fietspaden, maar (nog) geen wegwijzers. Wel ook hier Bikeline.
Voor wie het volgende stuk Rusland (Kaliningrad) wil overslaan is in Klaipèda een veerdienst naar Kiel mogelijk.

Rusland-2, Kaliningrad

Visumplicht. Sinds 2019 kan ook enkele dagen van te voren een E-Visum aangevraagd worden. Ook hier: Bikeline (Eiserne Vorhang) en Euroroute R1 zijn bruikbare boekjes.

Polen

Er wordt gewerkt aan het traject, het is deels klaar maar nog niet van specifieke wegwijzers voorzien. Voorlopig bruikbaar: EV13 of (ten westen van Gdansk): de Ostseeküsten Radweg.

Duitsland

Hier valt de route geheel samen met de Ostseeküsten Radweg. Er zijn (nog) geen EuroVelo wegwijzers.

Denemarken

Het goede Deense fietsnetwerk levert voldoende mogelijkheden: fietsroute 8 (vanaf de Duitse grens, over de zuidkant van de eilanden naar Sjaelland) en fietsroute 9 (langs de oostkust van Sjaelland naar Kopenhagen) zijn inmiddels voorzien van EuroVelo wegwijzers.

Zweden

Alleen in het uiterste zuiden van Zweden is er sprake van een echte fietsroute. De rest van de 2500km door dit immense stuk land is nog niet vastgelegd. Wel zijn er, met gebruik van goede kaarten, voldoende prima fietsroutes te vinden.

8.000 km.
gehele ronde
3-4 maanden
gedeeltelijk

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Er zijn geen specifieke routeboekjes. Voor onderdelen van de route kun je gebruik maken van de Ostseeküsten Radweg, EuroVelo 13 (Eiserne Vorhang) en Euroroute R1.

Zie ook de pagina Scandinavië voor informatie over kaarten in Finland, Zweden en Denemarken.

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.