Spring naar content
Europafietsers route

Blauwe Loper naar de Middellandse Zee

Fietsreis langs rivieren en kanalen naar de Middellandse Zee

 • Afstand: 957 km | 1.350 km
 • Station Luxemburg – Avignon | Heerlen – Ste. Maries de la Mer
 • Duur: vanaf 15 dagen | vanaf 20 dagen
 • Bewegwijzerd: gedeeltelijk

Opmerking
In de lijst met Aanvullingen staat een nieuwe navigatietekst (of routebeschrijving) van Luxemburg-Station naar brug bij Avignon.
Het GPS-bestand begint in Heerlen met delen uit de Groene Weg naar de Middellandse Zee. Op de brug bij Avignon gaat het GPS-bestand verder met delen uit de Groene weg deel 2. Dit heeft te maken met het verschijnen van een routeboekje (datum nog onbekend).

Deze route start bij het station van Luxemburg-stad met de Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 1 naar Cattenom of het station van Trier met een rit langs de Moezel naar Cattenom (73 km). Vandaar gaat de Blauwe Loper langs de Moezel, een aantal kanalen en riviertjes naar de Doubs en dan langs de Saône naar Lyon. De route heet la Voie Bleue, V50 en is grotendeels bewegwijzerd.

We raden aan om tussen Lyon en Givors met de trein te gaan. Wil je fietsen, dan staat er in de navigatietekst een veilige route naar Givors. Hierin wordt wel een stukje geklommen maar niet veel. Vanaf Givors verder met de Blauwe Loper (= EuroVelo 17, ViaRhôna) naar Caderousse en Avignon. En dan verder met de Groene Weg deel 2 naar Ste. Maries de la Mer.

Je kunt ook beginnen in Nederland en dan eerst de Groene Weg deel 1 gebruiken om naar Luxemburg te rijden.

De route

De Blauwe Loper gaat over fietspaden en rustige wegen, die meestal geasfalteerd zijn, of anders verhard. Het grootste deel is bewegwijzerd onder namen als Charles le Téméraire, V50, Voie Bleue. 

De route passeert Thionville, Metz, Nancy, Seure, Port-sur-Saône, Gray, Chalon-sur-Saône, Tournus, Mâcon naar Lyon. Na Chalon-sur-Saône is de bewegwijzering hier en daar minder goed of niet aanwezig. De navigatietekst is dan nodig.

De Via Rhôna is prima bewegwijzerd en goed verhard.

Praktische informatie

De tocht gaat langs rivieren en kanalen en is zodoende meestal vlak. Langs kanalen klimt het toch wel een beetje bij het passeren van de sluizen. Als de weg niet vlak bij de rivier is, wordt er soms even geklommen, maar niet veel, lang of steil.

 • In de brochure (te downloaden onder ‘Brochure downloaden) staan globale overzichtskaarten
 • De navigatieteksten in de brochure zijn in één richting: noord – zuid
 • De routeboekjes bevatten kaarten 1:100.000, overnachtingsadressen: campings, B&B, hotels, en  toeristische informatie

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Trein

Via Maastricht naar Luxemburg. Goede informatie geeft fiets-mee.nl over hoe de fiets mee kan en voor reserveringen.

Bus

Terugreis per fietsbus. Zie Fietsvakantiewinkel of Cycletours

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Johan Groenewold
  op 22 februari 2020

  De Blauwe Loper naar de Middellandse Zee, Langs Rivieren Naar Het Zuiden Reisverslag 2019

  1. jeroen ter Steege
   op 2 januari 2023

   Hoi Johan,

   Ik heb in 2011 de Groene weg gefietst deze zomer wil ik met een fietskar met hond op pad en denk aan de blauwe loper vooral omdat ik denk dat dit veel minder klimmen is. wat is je ervaring denk je dat deze route handiger is dan de groene weg?

   Alvast bedankt voor je reactie

   Jeroen ter Steege
   jeroen.ter.steege@gmnail.com 06-51 33 14 92

   1. Johan Groenewold
    op 13 februari 2023

    Beste Jeroen ter Steege,

    Met fietskar met hond is deze route prima te fietsen. Er zitten wel kleine klimmetjes in, maar die zijn naar mijn idee goed te doen. De klimmetjes zijn veelal bij sluizen en stuwen en soms even in het binnenland. Maar niet zwaar, langdurig of heel steil. Als het helemaal niet lukt, is even lopen prima te doen. Maar ik denk, dat je de hele route kunt fietsen met je hond en bagage.
    Op de fiets-en wandelbeurs geef ik op zondagmiddag om 13.30 uur een lezing.
    Vriendelijke groet,
    Johan Groenewold