Spring naar content

LF Kustroute

Van Den Helder naar Boulogne-sur-Mer

 • Afstand: 470 km
 • Van Den Helder -Boulogne-sur-Mer
 • Duur: 7-10 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Het fietspad voert door de Hollandse duinen, de Zeeuwse delta en de Vlaamse polders, langs het Franse houtland, over de heuvels van Artesië tot aan de witte krijtkusten van Boulonnais. Kustgebieden vol schilderachtige stadjes, badplaatsen en oude vissersdorpen waar het in het hoogseizoen behalve mooi ook erg vol en druk kan zijn.

Na Brugge volgen in België de weinig uitnodigende betonnen kolossen langs de kust, maar die kun je vermijden door voor een rechtstreekse route te kiezen. Nieuwpoort, Diksmuide: de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog tastbaar aanwezig. Vlak voor Boulogne begint het Franse strandleven in Wimereux. Boulogne is vrij industrieel, de oude binnenstad is het aardigst. Bij de Colonnne Napoléon heb je een mooi uitzicht over Het Kanaal.

De route

LF1 is prima bewegwijzerd. In België echter kan verwarring ontstaan met de kustsectie van de LF1 Vlaanderenroute en de LF1 Kustroute. Soms zijn er ook nog bordjes van de North Sea Cycle Route. De huidige LF1 pendelt tussen (lelijke) badplaatsen en het binnenland.

Praktische informatie

De route leidt steeds over rustige binnenwegen en vrij liggende fietspaden. Wind kan een hoofdrol spelen (mee of tegen!). In Frankrijk wordt de route in de buurt van Boulogne-sur-Mer wat heuvelachtiger met een enkele pittige klim.

Deze route is niet van Europafietsers.

Boekje bevat:

 • Kaartjes met de route
 • Routebeschrijving
 • Overnachtingslijsten
 • Toeristische informatie en toelichtende foto’s
 • Let op: recent zijn in West Vlaanderen de nummers van de fietsknooppunten herzien. Daardoor kloppen de nummers in het boekje niet meer. Voor zover LF1 samenvalt met de Europafietsers-route Groene Valleien kun je gebruik maken van de Aanvulling aldaar.

Overig boek en kaart

Groene Valleien fietsroute, uitgave Europafietsers.

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

 • Je kunt in Vlissingen beginnen als je het Nederlandse deel wilt overslaan.
 • Alle grotere Belgische plaatsen zijn via Antwerpen bereikbaar. 
 • Watten, Calais, Wimereux en Boulogne-sur-Mer zijn goed met de trein te bereiken via Antwerpen en Lille.
 • Je kunt langs de gehele Belgische kust de kusttram nemen als je het Belgische deel wilt overslaan.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.