Spring naar content

Wat is GPS?

GPS (Global Positioning System) is een systeem, waarmee je overal op de wereld je positie kan bepalen met behulp van satellietsignalen. Er zijn voor ons 3 systemen: Amerikaans: GPS (oudste), Russisch: Glonass (paar jaar oud) en Europees: Galileo (deels beschikbaar).

GPS op stuur
Fietsen met GPS-ontvanger op het stuur

Bepaling van positie en hoogte is afhankelijk van het apparaat en de gebruikte programmatuur om de signalen van de satellieten om te zetten. Moderne apparaten halen een nauwkeurigheid tussen 2 à 10m.

Vrij zicht op de satellieten is belangrijk voor een goede ontvangst. Bij zwaar bewolkt weer onder een dik bladerdek en tussen hoge gebouwen ontvang je slechts enkele satellieten en dan wordt de plaatsbepaling onnauwkeurig minder of kan bij oudere apparatuur soms volledig wegvallen.

Als je tevens een spoor in de ontvanger hebt geladen zie je ook als een gekleurde lijn en kan je die gaan volgen. Je zelf gereden weg kan in alle ontvangers worden opgeslagen als een kruimelspoor. Het is aan te bevelen een ontvanger aan te schaffen waar op het scherm ook als achtergrond een landkaart kan worden getoond: dan zie je ook wáár je rijdt.

Terug naar overzicht fietsen met gps