Spring naar content

Fietsen door Zwitserland

Een rondrit langs rivieren en door bergen

 • Afstand: 1.000-1.130 km
 • Rondrit Nyon – Bregenz
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Luc Oteman

De route

Fietsen door Zwitserland is gebaseerd op de Rheinroute, Rhôneroute en Juraroute en toont het land in al zijn facetten. De groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden als Basel, Schaffhausen, Stein am Rhein, Chur, Brig en Sion bieden aangename fietsroutes. De oevers langs de weidse Bodensee met de bruisende stad Konstanz trekken als een magneet fietstoeristen uit vele landen. De Alpen worden overgestoken via de indrukwekkende Oberalppass en Furkapass. Het Meer van Genève met de mondaine steden Montreux, Lausanne en Genève heeft mediterrane charme. Tot slot verrast de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes als Vallorbe, La-Chaux-de-Fonds en St.-Ursanne. De route doorkruist 16 van de 26 Zwitserse kantons, waar nu eens Duits, dan weer Reto-Romaans of Frans de voertaal is. Ook wordt af en toe over de landsgrenzen heen gekeken bij uitstapjes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein.

13 trajecten: een grote rondrit van bijna 1.000 km lang (met extra’s 1.130 km). Veel overnachtingsadressen, waardoor je eenvoudig kunt stoppen wanneer je wilt. De gedeelten langs Rhône en Rijn zijn ook opgenomen in Ring 3.

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lucienne
  op 19 april 2021

  In 2014 fietsten we in het voorjaar de Frontlijnroute tot Basel en in de zomer breiden we er nog een Rondje Zwitserland aan… een tocht die zeker thuis hoort in onze top 3: Fotoverslag/Video Zwitserland 2014

 2. Lex Schruijer
  op 9 juli 2016

  In juni 2016 fietsten wij van Holland naar Nice via Zwitserland. Op mijn website Holland-Nice per fiets vind je een verslag van deze reis, voorzien van veel foto’s, een link naar een kort filmpje, links naar kaarten van de gevolgde route op Strava etc. Veel kijk- en leesplezier!

  1. J. Hendrickx
   op 4 april 2022

   Prachtig verslag, wederom, Lex. Zeer genoten. Dank daarvoor.

   Terwijl het vandaag regent, en ik een dag ziek in bed lig, dankzij een griepje van peuter-kleindochter na het oppassen… geeft jouw verslag een aangename manier om zo’n sukkeldagje door te komen. Tijd om plannen te maken voor de zomer en onze routes te kiezen!

   Hartelijke groet
   Jeanette Hendrickx