Spring naar content

Fietsen door Zwitserland

Een rondrit langs rivieren en door bergen

 • Afstand: 1.000-1.130 km
 • Rondrit Nyon – Bregenz
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Luc Oteman

De route

Fietsen door Zwitserland is gebaseerd op de Rheinroute, Rhôneroute en Juraroute en toont het land in al zijn facetten. De groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden als Basel, Schaffhausen, Stein am Rhein, Chur, Brig en Sion bieden aangename fietsroutes. De oevers langs de weidse Bodensee met de bruisende stad Konstanz trekken als een magneet fietstoeristen uit vele landen. De Alpen worden overgestoken via de indrukwekkende Oberalppass en Furkapass. Het Meer van Genève met de mondaine steden Montreux, Lausanne en Genève heeft mediterrane charme. Tot slot verrast de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes als Vallorbe, La-Chaux-de-Fonds en St.-Ursanne. De route doorkruist 16 van de 26 Zwitserse kantons, waar nu eens Duits, dan weer Reto-Romaans of Frans de voertaal is. Ook wordt af en toe over de landsgrenzen heen gekeken bij uitstapjes in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein.

13 trajecten: een grote rondrit van bijna 1.000 km lang (met extra’s 1.130 km). Veel overnachtingsadressen, waardoor je eenvoudig kunt stoppen wanneer je wilt. De gedeelten langs Rhône en Rijn zijn ook opgenomen in Ring 3.

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lucienne
  op 19 april 2021

  In 2014 fietsten we in het voorjaar de Frontlijnroute tot Basel en in de zomer breiden we er nog een Rondje Zwitserland aan… een tocht die zeker thuis hoort in onze top 3: Fotoverslag/Video Zwitserland 2014

 2. Lex Schruijer
  op 9 juli 2016

  In juni 2016 fietsten wij van Holland naar Nice via Zwitserland. Op mijn website Holland-Nice per fiets vind je een verslag van deze reis, voorzien van veel foto’s, een link naar een kort filmpje, links naar kaarten van de gevolgde route op Strava etc. Veel kijk- en leesplezier!