Spring naar content

Fietsen in Bourgondië

Een rondrit langs kanalen en door wijngaarden

 • Afstand: 650 km (hoofdroute)
 • Rondrit vanuit Dijon, Auxerre of Mâcon
 • Duur: 10-12 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Luc Oteman

Onder de noemer Le Tour de Bourgogne à Vélo werd in 2000 het plan gelanceerd om een uitgestrekte ronde van Bourgondië voor fietsers te ontwikkelen. Daartoe wordt een netwerk van fietspaden (Piste Cyclables), autovrije groene routes (Voies Vertes) en fietsroutes (Véloroutes) ontwikkeld dat aansluit op het landelijke netwerk in Frankrijk.

De route

Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de jaagpaden langs de Bourgondische kanalen, enkele oude spoortracés en rustige departementale weggetjes. Uiteindelijk moet de Tour de Bourgogne 800 km lang worden met meerdere verbindingen met andere fietsroutes in de naburige regio’s.

De hoofdroute van 650 km kent weinig hoogteverschil en met uitzondering van de Côte d’Or en een stuk van 20 km langs het Canal du Centre geen steile hellingen en is grotendeels verkeersvrij. Door het uitstekende spoorwegennetwerk in Bourgondië met gratis fietstransport kunnen deze stukken bovendien eenvoudig overgeslagen worden.

Met startplaatsen in Dijon, Auxerre en Mâcon. Met wat verbindingen totaal 800 km.

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ellij & André
  op 14 oktober 2022

  Wij hebben deze route met onze ligfietsen gedaan eind augustus, begin september 2022. Ofschoon de route ook in Frankrijk aardig gepromoot wordt, valt op dat er sinds 2000 weinig aan voorzieningen is gedaan. Er staan mooie promoborden langs het kanaal, maar openbare toiletten of goede rustplekken zijn dungezaaid. De route is goed bewegwijzerd op diverse manieren: Tour de Bourgogne, Voie Verte, La Loire en Bourgogne, etc. Wij hebben de route “tegen de richting in” zoals beschreven gefietst, zonder routeboekje, maar met GPS.
  Augustus is traditiegetrouw vakantiemaand in Frankrijk, waardoor veel zaken “fermé” waren, ook al staat aangegeven dat het open zou zijn. Dus als je inkopen kunt doen, doen! Je kunt lang niet overal pinnen en in kleinere dorpjes zijn vaak geen geldautomaten. Door personeelstekorten zijn veel zaken of pas ’s avonds open, of bv vanaf donderdag (ook al staat het anders op een website). Er zijn voldoende campings langs de route en daar hebben wij onze route op afgestemd. In totaal hebben we er 11 dagen over gedaan. We hebben de auto achtergelaten op de camping in Vermenton, iets onder Auxerre, waarvandaan je makkelijk op de route komt. Dijon hebben we overgeslagen. Daarvoor zijn we vanuit Pouilly-en-Auxois rechtstreeks naar Beaune gefietst wat een heel mooie route was. Beaune is erg druk zomers en op de camping zijn niet veel trekkersplaatsen. Als je daar in het hoogseizoen wilt overnachten zou ik adviseren om een plekje te reserveren. Campings die eruit springen wat mij betreft: Pouilly-en-Auxois: mooie groene camping, leuk jong echtpaar, runt ook het restaurantje. Palinges: apart gedeelte voor fietsers met uitzicht, bar en mogelijkheid om iets te eten. Décize: mooie grote camping met voldoende voorzieningen voor fietsers. Clamecy: ligt mooi langs het kanaal, overdekte voorzieningen en mogelijkheid om in een “pod” te overnachten.
  Al met al was het een mooie tocht; ik vond het zeker niet saai – er is veel te zien langs de kanalen en de route.

 2. We hebben deze route in 2018 gefietst. Gestart vanuit auxerre. Auto konden we achterlaten bij eerste hotelletje. Echt een hele fijne route om te fietsen. Je fietst het grootste gedeelte over de jaagpaden langs de rivieren. Onderweg steeds een een hotelletje geboekt. Rondleiding gedaan door een wijnhuis en een extra nachtje in dyon doorgebracht bij een b en b midden in het centrum.
  Echt een prachtige route. We hebben hem met die extra nacht in 1 week gefietst

 3. Ronald en Sheila Bijtenhoorn
  op 5 juli 2019

  In juni (2019) fietsten wij het ‘Rondje Bourgogne’ en Camping Au Bois Joli in Andryes was ons beginpunt (en eindpunt). Tegen een kleine vergoeding mochten wij tijdens onze fietstocht, onze auto op een veilig plekje op deze camping laten staan zodat wij zorgeloos op pad konden gaan.
  Wij hebben bijna de hele route gefietst, alleen Dijon hebben wij overgeslagen. In plaats daarvan zijn wij vanaf Santenay over een stukje voormalige spoorweg tot Nolay gereden. Daarna waren wij op ons zelf aangewezen en ging het de rest van de dag op en neer met korte, maar flink steile stukken en afdalingen. Ook dit was een mooie tocht door verschillende kleine, oude dorpjes en de uitzichten onderweg waren prachtig. Uiteindelijk kwamen wij vlak voor Pouilly-en-Auxois weer op de route.
  Zoals gezegd hebben wij verder de route gevolgd, wij reden op onze GPS maar het boekje was een welkome aanvulling met veel achtergrondinformatie waar wij onderweg ook veel plezier aan hebben gehad.
  Gedurende de tocht was het nog heerlijk rustig (nog geen hoogseizoen) en op sommige stukken kwamen wij geen mens tegen. Het noordelijke gedeelte van de route kent nog wat onverharde stukken/single tracks maar is ook prima te rijden, in Migennes hebben wij alleen nog even geworsteld met de stationstrap en moesten wij de fiets naar beneden tillen.
  Uiteindelijk zijn wij na 9 fietsdagen weer bij ons beginpunt teruggekeerd.
  Wij kijken met veel plezier terug op de tocht, vooral door de mooie route en natuurlijk ook door alle bijzondere ontmoetingen onderweg.
  Eventueel voor een impressie van onze tocht zou je even een kijkje op onze website kunnen nemen: Fietsen in Bourgondië

  1. Kris Kennes
   op 30 januari 2022

   Goeiemorgen Ronald en Sheila,
   Wij zijn twee belgische koppels van half de vijftig, en zijn zopas begonnen met de voorbereidingen van onze fietsvakantie in Bourgogne in juli. We ondervinden momenteel nogal wat problemen om B&B’s te vinden. We vragen ons ook af of er voldoende winkels zijn onderweg om onze voorraad eten en drinken aan te vullen? We kwamen uit bij jullie reisverslag, en vroegen ons af of jullie misschien nog tips hebben voor ons? Alle goede raad is welkom!
   Vele groeten,
   Johan en Greet
   Kris en Geert

 4. Lucienne Callewaert
  op 19 januari 2017

  Wij reden in 2016 deze route, zie hier ons fotoverhaal: Tour de Bourgogne à vélo 2016

 5. Rolph Lieverse
  op 5 maart 2016

  In 2015 deze route gereden. Lees alles op: Fietsen in Bourgondië 2015