Spring naar content

Fietsen langs het Canal du Midi

en het Canal de Garonne

 • Afstand: 525 km
 • Bordeaux – Sète aan de Middellandse Zee
 • Duur: 5-10 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Luc Oteman

Vlak fietsen in het zuiden van Frankrijk: over oude jaagpaden langs de kanalen, van Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Bij Bordeaux over een voormalige spoorlijn.

De route

Het Canal du Midi slingert door het prachtige Zuid-Franse landschap van Sète aan de Middellandse Zee naar Toulouse aan de Garonne, en gaat daarbij dwars door enkele schitterende oude steden. Deze fietsroute loopt over de oude jaagpaden langs het kanaal en volgt vanaf Toulouse het Canal de Garonne, waarmee het Canal du Midi een directe verbinding met de Atlantische Oceaan heeft. Het laatste gedeelte naar Bordeaux gaat over een voormalige spoorlijn, de Voie Verte Roger Lapébie.

Omdat beide kanalen en de spoorlijn nagenoeg op gelijke hoogte blijven, is deze fietsroute geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet. Langs het Canal du Midi zijn de jaagpaden voor een belangrijk deel onverhard en soms flink hobbelig, waardoor het ook een uitdagende route is.

Ruim 525 km lang, is in beide richtingen beschreven en voorzien van kaartjes 1: 100.000.

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dit jaar in juni deze route gefietst per Brompton, zoals Piet Jan ook al aangeeft is de route echt in goede staat en zijn de paden echt opgeknapt.

  Een paar kleine stukjes misschien wat minder, en sommige delen wat grover grind, maar allles bij elkaar heel goed te doen, zelfs met de 16″ wielen van een Brompton.

  Hele mooie route en heerlijk rustig in Juni, voldoende campings onderweg, ik heb ervan genoten.

 2. Piet Jan Landegent
  op 11 juni 2023

  Recentelijk Canal du Midi gefietst. Sete naar Toulouse. Op een paar mini stukjes na, ligt het fietspad er prima bij. Door een ziekte zijn heel veel van de karakteristieke platanen verdwenen.
  Maar dat is misschien wel de reden geweest om het pad op te knappen. Door het kappen was er tevens meer ruimte. Je fietst nu ook niet meer vlak langs het kanaal maar op de “dijk”. Wel zo mooi, meer zicht op de omgeving.

  1. Ronald Nijhuis
   op 27 juli 2023

   Hoi Piet Jan, Komende weken ben ik in de buurt aan de kust bij Vias Plage. Ik ben van plan mijn GRVL Bike mee te nemen om zo het Canal naar Sete maar ook richting Carcasonne te gaan verkennen/rijden door stukken per keer te rijden. Je geeft aan dat het fietspad aangepast is en veel vlakker dan voorheen. Ik neem aan dat mijn GRVL Bike wellicht de beste optie is maar ik kan ook een MTB meenemen wat ik denk “overkill” is op de route.

   Heb je tips als het gaat om de losse stukken die ik aan elkaar wil gaan plakken vanuit de uitvalsbasis Vias Plage?

 3. Maike
  op 4 juli 2022

  Inmiddels anno 2022 is er denk ik veel aangepast. Er zijn echt stukken erg hobbelig en moeilijk te fietsen, maar gaat prima. Verder is er heel veel onderhoud gepleegd en hebben we een prachtige fietstocht!

  1. Erik Bracke
   op 10 juli 2022

   Beste,
   Wij verblijven in Carcassonne, fietsen we dan best richting Toulouse of richting Middellandse Zee ? Welk deel is het mooiste ? mvg Erik

 4. J. Kruger
  op 6 september 2019

  Na weken geklommen te hebben, zagen we uit naar een vlakke fietstocht langs het kanaal du Midi. Dat bleek echter minder een succes. Wat ons betreft is dit de naam fietspad niet waardig. Het is een prima mountainbike trail, maar niet te fietsen met een trekkingbike met bepakking. Delen zijn fietsbaar, maar delen ook echt niet. Zolang het niet is geëgaliseerd graag een alternatief via de normale wegen.

 5. Lucienne
  op 20 juli 2019

  Vorig jaar ri Bordeaux gefietst. Mooie route met veel leuke plaatsjes. We zijn nu de route van Moissac naar Bezoers aan ’t fietsen. Eerst nog mooi maar daarna bij Toulouse veel industrie. We werden door medefietsers al gewaarschuwd over de slechte weg. Maar dachten ach … Na 10 km alleen maar hobbelig, grote boomwortels, stenen etc. Soms nog een beetje keienpad. We zijn bij Homs eraf gegaan over een D-weg die redelijk parallel loopt. Er even weer op om daarna weer via een D-weg naar Capestang te gaan. Officieel is het een wandelroute. De route is erg saai. Of je moet heel veel van water houden en sluisjes iets bijzonders vinden. Onderweg koffie? Niet echt veel. Watertappunten? Valt tegen. We rijden door naar Beziers, dan naar Bedarieux (passa pais) via Mazamet naar Moissac. Hopen dat het leuker wordt. Canal Midi valt tegen …

 6. Ans Heertjes
  op 15 juli 2018

  Het gedeelte van Sète naar Agde is prima, mooi langs de Middellandse Zee. Vanaf Agde is het een slecht pad, smal, zand, stenig en kuilen. De weg naar de vuurtoren is beter die over te slaan. Heel veel kuilen en stenen, met bepakking erg slecht te doen. Bij Beziers is het weer een mooi gedeelte, maar na Beziers is het weer erg slecht. Wij hebben daar eerst de ‘witte weggetjes’ genomen maar uiteindelijk kom je op de D-weg uit met veel verkeer. Tot Castelnaudary de D-weg 6113 gevolgd. Vanaf Castelnaudary is het een mooi fietspad langs het Canal. Dit was ook de ervaring van meerdere fietsers.

  1. Rik Decoene
   op 18 juli 2018

   Wij fietsten de route in juni in de omgekeerde richting. Het pad langs het Canal du Garonne is zalig fietsen, maar in de buurt van Castelnaudary en Carcassonne is dit pad de naam ‘piste cyclable’ echt niet waard. Bizonder jammer dat dit niet beter onderhouden wordt.