Aanbevolen routes

In het Overzicht van routes vind je goede fietsroutes die in of door de Scandinavische landen lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk “Fietsweb”. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Andere routes

Denemarken

 • Denemarken heeft goede landelijke lange-afstands fietsroutes, vergelijkbaar met de Nederlandse LF-routes. Recent is de promotie van deze routes wat in het slop geraakt, de Deense Fietsersbond is herhaaldelijk van website veranderd. Er staat een overzicht (zonder kaartjes!) op de site van Visit Denmark.
 • Route 1 valt samen met EuroVelo 12 (North Sea Cycle Route). Route 3, de Haervej, loopt deels samen met de Jutlandroute en met EuroVelo 3. De routes 8 en 9 maken deel uit van EuroVelo 10, de Oostzeeroute. Op de kaarten van het Dansk Cyklist Forbund zijn de routes aangegeven. Er is ook een overzichtskaart te koop. Kaarten bestellen.
 • Wie vooral is geïnteresseerd in kleine routes kan ook zoeken bij de Panorama-routes, rondjes van 30-50km, verspreid door Denemarken.

Noorwegen

 • Noorwegen heeft wel lange-afstandsroutes, maar lang niet overal goed gemarkeerd. Een overzicht wordt gegeven door Cycling Norway. Van enkele routes in Zuid Noorwegen zijn gidsjes van Castorforlag te koop, duur maar wel goed. Meer informatie in de webwinkel.
 • Echte fietskaarten van Noorwegen zijn er niet, maar de kaarten van Freytag & Berndt zijn bruikbaar. Kaarten bestellen

Zweden

 • In Zweden is goed te fietsen, hoewel de afstanden lang kunnen zijn. Men is bezig het fietsroutenetwerk uit te breiden.
  Al  geruime tijd bestaat het Sverigeleden, een fietsroutenetwerk dat zich over heel Zweden uitstrekt. Het volgt logische routes en is bewegwijzerd. Het wordt beschreven in drie routegidsen met duidelijke kaarten die heel Zweden beslaan. Bestellen.
 • Verder zijn er enkele gemarkeerde routes die beschreven worden in twee gidsen van Bikeline:
  • ​​Kattegattleden, 390 km langs de kust van Helsingborg naar Göteborg ,waarvan een deel een stukje van het Zweedse deel van de North Sea Cycle Route (Eurovelo 12) beslaat. Bestellen.
  • Südschweden, met o.a. de nationale routes Sydostleden en Sydkustleden. Bestellen.
 • Een netwerk van niet gemarkeerde, maar goed beschreven routes (en schetskaartjes) geeft het gidsje Südschweden per Rad. Zuid Zweden reikt in dit geval tot Stockholm/Uppsala. Bestellen. Hier moet je kaarten bijkopen. De kaarten van Norstedts Cykelkartan (1:90.000) tonen ook de fietsroutes, maar zijn duur. De kaarten van Freytag & Berndt (1:250.000) zijn ook goed bruikbaar. Ten noorden van Stockholm zijn er alleen de kaarten van Freytag & Berndt. Kaarten bestellen
 • Andere langere en bewegwijzerde routes zijn te vinden op www.swedenbybike.com.
 • Fietsvervoer per trein in Zweden is lastig. Kleinere particuliere lijnen nemen soms fietsen mee, de Staatsspoorwegen niet. Zie voor mogelijkheden om fietsen  mee te nemen in de trein www.treinreiswinkel.nl.  

Finland

 • Finland kent een zeer beperkt nationaal routenet, Van sommige routes worden ook gps-tracks gegeven. De kwaliteit van de gekozen wegen kan sterk wisselen. De website is in opbouw, er zitten diverse foutjes en omissies in (verkeerde route of helemaal geen route ingetekend bij een tekst, ontbrekende gps terwijl die wel genoemd wordt). De meeste routes lopen in Zuid Finland. Gezien de beperkte informatie zijn goede kaarten nodig, met ingetekende fietsroutes. Kaarten bestellen. Van EuroVelo 13 bestaat een aparte website: EuroVelo 13 Finland.

Meer informatie

Informatie over fietsen in deze landen vind je op de website van Wereldfietser/Vakantiefietser:
Denemarken   - ​Noorwegen   - Zweden   - Finland