Spring naar content

Denemarken routes 9 en 2

Van Rostock naar de westkust van Jutland

 • Afstand: 600 of 700 km
 • Rostock – Hantsholm / Sondervig
 • Duur: 7-10 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Ring 3 volgend, bereiken we Denemarken met de veerboot van Rostock naar Gedser (1hr45min, elke 2 uur). Rostock ligt 240 km ten westen van de monding van de Oder, goed te bereiken via de Ostseeküsten Radweg (bewegwijzerd) of de Hanzeroute.

De route

Vanuit Berlijn (bv vanaf de Spreeroute, of via Euroroute-R1 of met de trein uit Nederland) is een goed alternatief om direct naar Rostock te fietsen via de Radweg Berlin-Kopenhagen (met eigen bewegwijzering, 380 km), een mooie route door het merengebied van Mecklenburg.

De route loopt veelal in de nabijheid van de kust over rustige wegen, soms vrijliggende fietspaden. Er zijn enkele onverharde stukken (gravelweg). Behalve op Mon zijn er geen serieuze beklimmingen, wel veel glooiend op en af. Er zijn in de kleine plaatsjes onderweg voldoende voorzieningen.

Sjaelland is wat drukker dan de kleine eilanden, maar nog steeds rustig behalve in de uitgesproken badplaatsen. Er is weinig hoogteverschil. Geen onverharde wegen. Er wordt vrijwel consequent de kust gevolgd. Kopenhagen bereiken we via kleine haffen en een stil natuurreservaat dat tot in de buitenwijken van Kopenhagen reikt. De gehele route van Gedser tot Kopenhagen is bewegwijzerd, niet met Berlin-Kopenhagen, maar als Deense nationale fietsroute 9 tot kort voor Kopenhagen (9 gaat om Kopenhagen heen). Het laatste stuk Kopenhagen in volgen we route 4. Blauwe bordjes met rood vlak waarin een wit nummer.

Kopenhagen: een toeristische must… maar je kunt met fietsroute 9 ook direct door naar het vervolgtraject. Kopenhagen-centrum ligt 265 km vanaf Gedser.

Het is mogelijk om vanaf Kopenhagen via route 9 door te rijden naar Helsingor, en vanaf daar over te steken naar Zweden, 50 km.

Ring 3 vervolgt met de Deense route 2 (bewegwijzerd, alleen Kopenhagen-uit staan geen/weinig bordjes). Met een brug over de Roskilde Fjord en 2 veerponten komt de route tot het uiteinde van Sjaelland: Sjaellands Odde, 130 km. Dit traject kent weer enkele gravelwegen.

Hier is keuze tussen 2 opties: lang/noord en korter/zuid. De hoofdroute neemt de oversteek naar Ebeltoft op Jutland (vaartijd 1 uur, 1-3x per dag), en volgt op Jutland nog steeds route 2: Grenaa-Randers-Viborg (knooppunt Jutland fietsroute)-Skive-Thisted-Hantsholm, 290 km. Jutland is rustig, maar wel tamelijk heuvelachtig. Bij Hantsholm is aansluiting op de North Sea Cycle Route. De zuidelijke route kiest de oversteek naar Aarhus (vaartijd 1hr15min, 5-7x per dag) en vervolgens fietsroute 4: Ry (knooppunt met Jutland fietsroute)-Kibaek-Tarm-Ringkobing-Sondervig, 180 km. Ook hier aansluiting op de North Sea Cycle Route.

Praktische informatie

De route is licht, weinig klimmen. Wel zijn er enkele gravelwegen, en de variant door Kopenhagen kent druk stadsverkeer.

 • Ostseeküsten Radweg (Bikeline)
 • Berlin-Kopenhagen (Bikeline)
 • Voor het Deense traject na Kopenhagen bestaan geen boekjes, alleen kaarten. Deze kaarten van Dansk Cyclist Forbund volstaan in combinatie met de wegwijzers. Op de kaarten zijn campings aangegeven (geen adressen!). De Deense hoofdroutes (nrs. 1-9) zijn i.h.a. goed onderhouden, de regionale routes (blauw vlak voor het nummer) minder. Ook zijn die bordjes vaak totaal verkleurd en onleesbaar. Met de kaart zijn aardige alternatieven te vinden, maar reken niet op de bordjes!
 • Dansk Cyclist Forbund fietskaarten Sud Sjaelland, Nord Sjaelland, Ost Jylland, Vest Jylland.
 • De ervaring is dat de nationale fietsroutes in Denemarken goed bewegwijzerd zijn en dan je met deze overzichtskaart ook prima kunt navigeren.

Veerboten

Trein

 • Rechtstreeks van Amsterdam naar Kopenhagen is niet meer mogelijk. Alleen met overstappen in Osnabrück (of Düsseldorf) en Hamburg.  
 • Denemarken heeft een vrij dicht net van lokale treinen.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *