Spring naar content

Groene Ronde van Ierland

1.700 kilometer fietsroute door de mooiste delen van Ierland

 • Afstand: 1.300/1.700 km
 • Belfast – Dublin
 • Duur: 20-25 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

Een reis naar Ierland, waarvan veel mensen denken dat het daar altijd regent, blijkt een verrassing zijn als je door zonovergoten valleien oneindige vergezichten tegemoet gaat. Natuurlijk kan het de volgende dag regenen, maar de indrukwekkende landschappen blijven. Ierland is altijd door mystiek omgeven en de verhalen en legendes leven voort, zowel in film, boek als in de muziek.

Maar aan de oorsprong van die mystieke beleving ligt het landschap. De hoge bergen, met de woeste hemel daarboven, waar een straal zonlicht de heuvelflanken belicht of de wolken doet weerspiegelen in het water van een meer. De dalen die, gevuld met ochtendnevel tussen de bomen, je in alle stilte vermeende elfen doet zien, of was dat nou een vuiltje op mijn bril?

De route

Een rondrit van 1.300 of 1.700 kilometer door de mooiste delen van Ierland over een uitgebreid netwerk van stille plattelandswegen waarop je prima kan fietsen, zonder veel steile hellingen.  In de nieuwe druk wordt ook het stille Donegal meegenomen, langs schilderachtige wegjes en de Wild Atlantic Way. Ook is er een variant naar de veerhaven van Rosslare in het zuiden. 

Praktische informatie

Deze route is te combineren met de volgende routes:

EuroVelo 1, Atlantische kust: valt samen van Belfast tot New Ross

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. In 2018 heb ik de Groene Ronde van Ierland gefietst, inclusief aanloop en naloop door Engeland, Schotland en Wales. Een prachtige reis – wat een geweldig mooi land.
  Mijn ervaringen heb ik bijgehouden in Fietsen door Europa – Ierland.

 2. Joke & Wim
  op 10 november 2019

  Ons reisverslag van onze fietsvakantie 2019 is te vinden op: http://www.wikno.nl/2019/index.php

 3. Martien Deijsselberg
  op 26 januari 2017

  Ik heb een groot deel van deze route gefietst in juni 2016, maar ik heb met name aan het begin voor een andere route gekozen, omdat ik het noorden van Noord-Ierland en Donegal niet over wilde slaan. Verslagen per dag, mijn route en wat statistieken etc staan op mijn blog: http://martienontour.weebly.com/2016-ireland.

 4. Hans van der Veeke
  op 24 januari 2017

  In 2011 hebben we deze route gefietst.je kunt het reisverslag hier vinden: http://www.vanderveeke.net/fiets2011/fietsen.htm