Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers Spanje en Portugal

Fietsroute van Burgos naar València

(route van Clemens Sweerman)
In het spoor van El Cid beschrijft een schitterende en uitdagende route voor een fietstrektocht van 900 kilometer dwars door de stille binnenlanden van Spanje. Fietsers doorkruisen dunbevolkte streken van Castilië, Guadelajard, Aragón, Maestrazqo en Castellòn, waar de legendarische strijdheer Rodrigo Diaz de Vivar veldtochten ondernam tegen de moorse overheersers.
De route leidt langs historische kloosters en middeleeuwse stadjes met indrukwekkende vestingen, waar de Reconquista tastbaar herleeft.

Hoge bergketens waar rivieren als Taag en Cuervo ontspringen, wisselen af met glooiende barre hoogvlakten, bosrijke hellingen, vruchtbare valleien en fascinerende ruige rotspartijen, tot aan de vlakke sinaasappelplantages bij de Middellandse Zee.

Een tocht overwegend op rustige landelijke wegen, over prachtige cols met snelle afdalingen. De gids biedt duidelijke kaarten met veel informatie onderweg en over de voorzieningen.

De route

De route is gebaseerd op het middeleeuwse heldendicht El Poema de Mio Cid en de vele verhalen over El Cid die in Spanje de ronde doen. De route volgt het spoor van El Cid die tegen de moren optrok van Burgos naar València.

Zwaarte

De El Cid route is pittig te noemen. Ondanks dat er weinig echte pashoogten hoeven te worden overwonnen, blijft het op bergtrajecten voortdurend golven.  Op de hoogvlakten is weinig beschutting en kan de wind flink mee- of tegenzitten. Doorgaans wordt de temperatuur op de hoog gelegen route minder extreem dan in de lager gelegen delen van Spanje. Houd er rekening mee dat er onderweg soms weinig voorzieningen zijn. In Bronchales passeer je het hoogst gelegen dorp in Spanje op 1.570m gevolgd door het hoogste punt in de route, De Puerto Villarosario op 1.705 m. Een aantal malen kun je als alternatief de relatief vlakke Via Verde volgen. Enige oefentochten en een aanlooproute als de St. Jacobroute zijn aan te bevelen.

Boekje

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen in één richting
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over historische en toeristische bezienswaardigheden
 • Aanvullende informatie over “pelgrimeren” op de route van El Cid
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

Meer informatie

 • Als aanloop heeft de fietspelgrim de keuze de Europafietsers route St. Jacob deel 1, 2 en 3 tot Burgos te volgen of in plaats van St. Jacob deel 1 en 2 de Europafietsers route "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden".
 • In Vivar de Cid, het geboortedorp van El Cid, is in de Mesón Molina del Cid een klein museum ingericht. Hier bij km 0 of ‘Legua 0’ van de route kan men een “Salvoconducto” of stempelkaart verkrijgen die bij bepaalde hotels korting geeft en een aandenken in de vorm van een button.
 • De in het gidsje beschreven alternatieven kunnen voor de terugreis worden gebruikt.
 • Zie ook de Spaanse website van El Cid www.caminodelcid.org

Cover In het spoor van El Cid

900 km
Burgos - Valencia (Valencia – Burgos via de kortste alternatieven: 700 km)
Nee
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in!
De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Opmerkingen bij 1e druk - 2013

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
         

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Fietsen in Spanje eind juli.

Het werd door iedereen afgeraden, maar we hebben het toch gedaan. Voor de tweede keer. Vorig jaar de Zilverroute, dit jaar El CID. Fantastisch. Kamperen dit jaar niet gedaan, vanwege het kleine aantal campings onderweg, maar er zijn voldoende hostals. We hebben de routeren Clemens Sweerman gevolgd en dat was echt genieten. Authentieke dorpen, wegen waar bijna niemand rijdt, drie auto's per dag. Vier fietsers in 1000 km gezien. Albarracin was het hoogtepunt op de route. 
De warmte viel mee, je fietst op hoogte. In Nederland was het 38 graden, wij hebben iets meer dan 30 gehad, maximaal. We vertrokken dagelijks om 7 uur en fietsten tot 14.00 uur. Vervolgens eten in het ritme van de Spanjaarden, siësta, daarna het dorp of de stad in voor wat tapas en bezichtiging. Kan het iedereen aanraden! Ook als je aan schoolvakanties gebonden bent.

fiets ze!
Guus en Jose

Ik heb deze Camino gefietst half september-oktober 2019. Totaal zo,n 1200 km van Burgos naar Valencia en verder tot Xativa in het achterland van Alicante. Ik gebruikte de uitstekende Engelstalige Spaanse site CaminodelCid.org., ook voor historische informatie. Samen met de in 5 etappes verdeelde routekaarten, verkrijgbaar bij vele tourist offices onderweg, gaf dit voldoende houvast. Zowel de 'senderos' voor lopers en soms mountainbikers, als de route over 'carreteras', aanbevolen voor toerfietsen en (gering)gemotoriseerd verkeer, zijn doorgaans gemakkelijk te volgen. De Spaanse overheden pogen het verlaten, prachtige binnenland aantrekkelijker te maken voor reizigers en toeristen, vandaar de kaartservice en goede bewegwijzering, overal bordjes met Camino del Cid, soms standbeelden. De Camino leeft vrijwel overal: dorpelingen weten van de route, ik werd herkend als fietspelgrim, ook al zag ik in die 3 weken geen andere toerfietsers. (Vanaf Burgos gingen diverse pelgrims vanuit de herberg bij de kathedraal rechtsaf op de Camino naar Santiago, ik als enige linksaf op de Camino del Cid.) En soms niet meer dan 2 auto's per dag, net genoeg om me veilig te weten. Kortom, een geweldige ervaring van stilte, wonderschone natuur, oude vestingen, zwaar fietsen ook soms, ik moet lopen bij 8%, maar altijd adembenemend prachtig. Provincies Burgos en vooral Soria zijn het leegst, Zaragoza en zeker Valencia worden weer westerser, en Alicante een mooie, vruchtbare  achtertuin van de toerististische en industriele kustgebieden.Met enige moeite en hulp soms van de locale burgemeesters die zich commiteerden aan deze route toch steeds een slaapplek gevonden. Dat was ook wel een gymzaal, een gemeentehuis, een pastorie bij gebrek aan herbergen en hostals. Voordeel van alleen fietsen, ik weet niet of mijn seniorvrouwzijn ook een rol speelde, is dat je gemakkelijker deel uitmaakt van de omgeving. Ik was verrast door de hulp(v)aardigheid van jonge en oudere Spanjaarden. Wat een hartelijke, rustige mensen! En mijn weer was goed, warm zelfs nog, bij regenval en wind wordt het vast een ander verhaal op de kale hoogvlakte. Geweldige ervaring die inderdaad nog lang natintelt.

Hallo, heb je ook een weblog bijgehouden?

Wij hebben in mei 2016 de El Cid route van Burgos naar Teruel/Morella gefietst en aansluitend de route Onbegrensd Fietsen naar Andalusie, van Morella naar het vliegveld van Girona. Totaal ruim 1.050 km.
Een werkelijk schitterende tocht door verschillende landschappen (hoogvlakte, kloven, rivierdalen, bossen etc.) en authentieke dorpjes en stadjes, vol met historie.
Het gidsje 'In het spoor van El Cid' van Clemens Sweerman laat het verhaal van El Cid regelmatig terugkomen bij de verschillende etappes. Beide gidsjes, dus ook 'Onbegrensd fietsen naar Andalusie' van Benjaminse, voorzien in uitstekende en overzichtelijke informatie over de route, de landschappen, stadjes en voorzieningen als overnachtingen, winkels en restaurants.
Het is wel een erg zware tocht, met in veel etappes behoorlijk veel en vaak klimmen. De hellingen zijn echter, een enkele uitzondering daar gelaten, weliswaar vaak kilometers lang, maar niet extreem steil: percentages van 6-8%.
Belangrijk is dus om bij de voorbereiding goed rekening te houden met de in de fietsgidsjes aangegeven zwaarte/hoogteprofielen van trajecten en daarop vervolgens je planning richten. Wij kozen voor etappes tussen de 55 en  maximaal 70 km op zware trajecten.
De 1.050 km hebben wij in 15 fietsdagen afgelegd, dus met een gemiddelde van 70 km per etappe.
Overnachtingsmogelijkheden zijn op zich voldoende aangegeven in de gidsjes. Maar met toevoeging van info uit Google Maps en Booking.Com krijg je een nog completer beeld en meer mogelijkheden. 
Samengevat: een weliswaar zware, maar geweldig mooie tocht die nog lang op het netvlies blijft zitten!