Spring naar content
Europafietsers route

In het spoor van El Cid

Fietsroute van Burgos naar València

 • Afstand: 900 km
 • Burgos – Valencia (Valencia – Burgos via de kortste alternatieven: 700 km)
 • Duur: 14 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Clemens Sweerman

In het spoor van El Cid beschrijft een schitterende en uitdagende route voor een fietstrektocht van 900 kilometer dwars door de stille binnenlanden van Spanje. Fietsers doorkruisen dunbevolkte streken van Castilië, Guadelajard, Aragón, Maestrazqo en Castellòn, waar de legendarische strijdheer Rodrigo Diaz de Vivar veldtochten ondernam tegen de moorse overheersers. De route leidt langs historische kloosters en middeleeuwse stadjes met indrukwekkende vestingen, waar de Reconquista tastbaar herleeft.

Cover In het spoor van El Cid

Hoge bergketens waar rivieren als Taag en Cuervo ontspringen, wisselen af met glooiende barre hoogvlakten, bosrijke hellingen, vruchtbare valleien en fascinerende ruige rotspartijen, tot aan de vlakke sinaasappelplantages bij de Middellandse Zee.

Een tocht overwegend op rustige landelijke wegen, over prachtige cols met snelle afdalingen. De gids biedt duidelijke kaarten met veel informatie onderweg en over de voorzieningen.

De route

De route is gebaseerd op het middeleeuwse heldendicht El Poema de Mio Cid en de vele verhalen over El Cid die in Spanje de ronde doen. De route volgt het spoor van El Cid die tegen de moren optrok van Burgos naar València.

De route andersom

Op veler verzoek zijn we aan de slag gegaan om “In het spoor van El Cid” in de richting van Valencia naar Burgos te beschrijven. (El Cid terug-route). Door op deze link te klikken kun je een concept hiervan downloaden. Deze zip-file (2 MB) bevat de gps-tracks en de navigatie tekst. Realiseer je dat dit een concept is en er nog onvolkomenheden in te ontdekken zijn. Graag verzoeken we je ervaringen met ons te delen. De instructies hiervoor kun je vinden bij de navigatie tekst.

Praktische informatie

De El Cid route is pittig te noemen. Ondanks dat er weinig echte pashoogten hoeven te worden overwonnen, blijft het op bergtrajecten voortdurend golven.  Op de hoogvlakten is weinig beschutting en kan de wind flink mee- of tegenzitten. Doorgaans wordt de temperatuur op de hoog gelegen route minder extreem dan in de lager gelegen delen van Spanje. Houd er rekening mee dat er onderweg soms weinig voorzieningen zijn. In Bronchales passeer je het hoogst gelegen dorp in Spanje op 1.570m gevolgd door het hoogste punt in de route, De Puerto Villarosario op 1.705 m. Een aantal malen kun je als alternatief de relatief vlakke Via Verde volgen. Enige oefentochten en een aanlooproute als de St. Jacobroute zijn aan te bevelen.

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen in één richting
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over historische en toeristische bezienswaardigheden
 • Aanvullende informatie over “pelgrimeren” op de route van El Cid
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen
 • Als aanloop heeft de fietspelgrim de keuze de Europafietsers route St. Jacob deel 1, 2 en 3 tot Burgos te volgen of in plaats van St. Jacob deel 1 en 2 de Europafietsers route “Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden”.
 • In Vivar de Cid, het geboortedorp van El Cid, is in de Mesón Molina del Cid een klein museum ingericht. Hier bij km 0 of ‘Legua 0’ van de route kan men een “Salvoconducto” of stempelkaart verkrijgen die bij bepaalde hotels korting geeft en een aandenken in de vorm van een button.
 • De in het gidsje beschreven alternatieven kunnen voor de terugreis worden gebruikt.
 • Zie ook de Spaanse website van El Cid www.caminodelcid.org

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Laatste wijzigingen op de route

Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dankjewel, ik heb ze gemaild.

  Ben heel benieuwd naar de tocht!

 2. RianvSchaik
  op 10 april 2024

  Hallo,
  Wij gaan in juni de El Cid route rijden.
  Weet iemand waar wij het stempel boekje kunnen kopen?

  Groet Rian

  1. Hans Luisman
   op 21 mei 2024

   Je kunt het aanvragen bij de organisatie dan sturen ze het gratis toe. Of bij geboorteplaats in Vivar de Cid. Daar zit een mannetje die alles regelt.

  2. Rianne van der Knijff
   op 6 mei 2024

   Beste Rian,

   via de website van de camino del cid
   https://en.caminodelcid.org/travel-info/letter-safe-conduct/
   en volgens mij kun je het ook bij de VVV in Burgos krijgen
   Veel plezier, het is een prachtige tocht

   Groeten Rianne

  3. Hans Luisman
   op 18 april 2024

   Ik heb dit boekje besteld bij de organisatie. Ze hebben het gratis opgestuurd.

 3. Hector Vansina
  op 7 februari 2024

  Verslag van onze fietstocht op youtube : https://youtu.be/3g1gpdiNuRU

  We volgden de route van El Cid, een Spaanse ridder tijdens de herovering op de Moren, begin 11e eeuw. Hij werd in die tijd door zijn koning verbannen. Zijn tochten werden beschreven in het oudste, gekende epos “El cantar de Mio Cid”.
  In 1961 werd een film gemaakt over El Cid met Charlton Heston en Sophia Loren in de hoofdrol.
  Een 40 minuten durende video ondersteund met geschiedkundige info.

  1. Rianne van der Knijff
   op 10 februari 2024

   Wat een mooie video met vele bekende plekjes

 4. In april 2023 willen we “El Cid” gaan fietsen maar van Valencia richting Burgos. De route in het boekje gaat precies de andere kant op. Is de route richting noord-westen toch goed te volgen met de bewegwijzering en GPS? Of is het niet aan te raden?

  1. Fred Hermsen en Liesbeth
   op 12 maart 2023

   Hallo Joke,

   De beschrijving en tracks van de route in terug is in concept klaar. Als je je e-mail adres achterlaat dan sturen we je de informatie met en het verzoek de terugroute te controleren en de ervaringen te delen met ons.

   Met vriendelijke groet,

   Fred & Liesbeth, route beheerders

   1. Joke Dorna
    op 5 mei 2023

    Fred, we naderen Burgos! Prachtige tocht. Van oost naar west gaat uitstekend, het licht is prachtig met de zon vaker van achteren. We fietsen daarna verder. Kun je svp nogmaals een email sturen, dan stuur ik de -enkele- aanpassing door. Groet, Joke Dorna

   2. joke dorna
    op 12 maart 2023

    Dat is een leuke uitdaging. Medio april willen we weg. Mijn email is jdorna@ziggo.nl.
    groet, Joke

  2. Hallo Joke,
   Als je weet om te gaan met de GPS maakt het niets uit.
   Fysiek heb je wel iets om over na te denken. Indien je vanuit Valencia naar Burgos gaat met een ‘beladen’ fiets, denk er aan dat je dan al heel snel serieus moet klimmen. Of dat wel zo’n goed idee is, kan jezelf het beste invullen. Als je vanuit ons pannenkoeken-land ‘ongeoefend’ moet klimmen kan een probleempje zijn. Zonde dat je dat mooie stuk alleen maar moet sleuren, is niet echt heel leuk.
   Omgekeerd vanuit Burgos heb je de mogelijkheid om geleidelijk aan te wennen aan het heuvelachtige landschap. Overigens is het een prachtige route.

  3. Hoi ,
   Wij hebben deze route in 2018 gefietst van Bilbao naar Valencia. Zie ons reisverslag.
   Het maakt niet uit welke richting je uit fietst, het is een prachtige route.
   Veel plezier.

  4. Rianne van der Knijff
   op 3 december 2022

   Beste Joke,
   Je kunt de gps routes in een app omdraaien dus dat is denk ik geen probleem. Ik weet niet of de route vanaf Valencia ook goed aangegeven is met bordjes. Mijn ervaring is dat gps het prettigste is, omdat er altijd wel eens een bordje mist. Het is in ieder geval een prachtige route, veel plezier. Groeten Rianne van der Knijff

   1. Dank voor je antwoord Rianne. De route lijkt prachtig, we kijken er nu al naar uit. Joke.

 5. Rianne van der Knijff
  op 13 juli 2022

  Wij hebben in juni 2022 de Camino de Cid gefietst volgens de route van site van caminodelcid.org Van Burgos naar Valencia 1.200 km in 17 fietsdagen, prachtige tocht door het Spaanse binnenland.
  Verslag is te lezen op: Camino del Cid van Burgos naar Valencia

  1. Marguerite
   op 24 augustus 2022

   Nou wat super leuk!! Ook wij 2 jaar uitgesteld. We beginnen morgen met fietsen. Zoveel zin in. Ik heb je Polarsteps bekeken! Geniet nog lekker na. Groetjes!!

   1. Rianne van der Knijff
    op 4 september 2022

    Marquerite, veel plezier, geniet van het prachtige Spaanse binnenland

  2. Marguerite Wissink
   op 31 juli 2022

   Wij gaan 20 augustus dan eindelijk de El Cid fietsen. Deze tocht hebben we 2 jaar uitgesteld ivm corona. Ik zou graag jullie verslag willen lezen. Waar kan ik deze vinden?

  3. didier messeine
   op 26 juli 2022

   Heerlijk om jullie blog te lezen, ik voeg deze toe aan me to-do lijstje. Bedankt voor jullie reisverslag.

 6. Rob Gemen
  op 5 januari 2022

  Ik heb de ruta del Cid gereden eind Augustus 2021. Wat opviel was dat de route 10 keer mooier was dan de route naar Santiago waar ik vandaan kwam. Het was erg warm, maar ik heb ook ontdekt hoe relatief gemakkelijk het is om je hoofd koel te halen. Letterlijk. Draag een buff onder je helm en maak die elk half uur goed nat. Echt doordrenkt met water en dan is plots 30+ graden geen issue meer. Wat wel een issue was, was de bevoorrading onderweg, of meer het gebrek eraan. Het is een uitgestorven gebied en wat extra rantsoen voor overdag als je geen eetgelegenheid tegenkomt, is zeer aan te raden. De route is best pittig. De route loopt over de hoogvlakte van Spanje heen, maar hoogvlakte is niet het goede woord. Het is een hooggelegen reliëf. Je komt niet onder 800 meter en het klimt tot 1200. Alleen bij Albaracin gaat het even echt hoger naar 1705 meter. En als het niet klimt, dan word je wel van de fiets geblazen. Ik heb een paar keer gekampeerd, maar doorgaans in hostals geslapen. Puur bij gebrek aan campings. Spaanse campings zijn namelijk ook verplicht om een bar/restaurant erbij te hebben en dan moet er wel klandizie voor zijn natuurlijk. Handig als je geen zin hebt om nog te koken of een ander restaurant te zoeken. Voor de culinaire hoogstandjes hoef je het niet te doen. Een absolute aanrader is om de ‘ojos negros’ te volgen vanuit Teruel naar Valencia. 150 km schitterend gravel en goede bevoorrading onderweg.

 7. José en Guus
  op 12 december 2019

  Het werd door iedereen afgeraden, maar we hebben het toch gedaan. Voor de tweede keer. Vorig jaar de Zilverroute, dit jaar El Cid. Fantastisch. Kamperen dit jaar niet gedaan, vanwege het kleine aantal campings onderweg, maar er zijn voldoende hostals. We hebben de route Clemens Sweerman gevolgd en dat was echt genieten. Authentieke dorpen, wegen waar bijna niemand rijdt, drie auto’s per dag. Vier fietsers in 1.000 km gezien. Albarracin was het hoogtepunt op de route.
  De warmte viel mee, je fietst op hoogte. In Nederland was het 38 graden, wij hebben iets meer dan 30 gehad, maximaal. We vertrokken dagelijks om 7 uur en fietsten tot 14.00 uur. Vervolgens eten in het ritme van de Spanjaarden, siësta, daarna het dorp of de stad in voor wat tapas en bezichtiging. Kan het iedereen aanraden! Ook als je aan schoolvakanties gebonden bent.

  fiets ze!
  Guus en Jose

 8. Anne Geerdink
  op 26 november 2019

  Ik heb deze Camino gefietst half september-oktober 2019. Totaal zo,n 1200 km van Burgos naar Valencia en verder tot Xativa in het achterland van Alicante. Ik gebruikte de uitstekende Engelstalige Spaanse site CaminodelCid.org., ook voor historische informatie. Samen met de in 5 etappes verdeelde routekaarten, verkrijgbaar bij vele tourist offices onderweg, gaf dit voldoende houvast. Zowel de ‘senderos’ voor lopers en soms mountainbikers, als de route over ‘carreteras’, aanbevolen voor toerfietsen en (gering)gemotoriseerd verkeer, zijn doorgaans gemakkelijk te volgen. De Spaanse overheden pogen het verlaten, prachtige binnenland aantrekkelijker te maken voor reizigers en toeristen, vandaar de kaartservice en goede bewegwijzering, overal bordjes met Camino del Cid, soms standbeelden. De Camino leeft vrijwel overal: dorpelingen weten van de route, ik werd herkend als fietspelgrim, ook al zag ik in die 3 weken geen andere toerfietsers. (Vanaf Burgos gingen diverse pelgrims vanuit de herberg bij de kathedraal rechtsaf op de Camino naar Santiago, ik als enige linksaf op de Camino del Cid.) En soms niet meer dan 2 auto’s per dag, net genoeg om me veilig te weten. Kortom, een geweldige ervaring van stilte, wonderschone natuur, oude vestingen, zwaar fietsen ook soms, ik moet lopen bij 8%, maar altijd adembenemend prachtig. Provincies Burgos en vooral Soria zijn het leegst, Zaragoza en zeker Valencia worden weer westerser, en Alicante een mooie, vruchtbare achtertuin van de toerististische en industriele kustgebieden.Met enige moeite en hulp soms van de locale burgemeesters die zich commiteerden aan deze route toch steeds een slaapplek gevonden. Dat was ook wel een gymzaal, een gemeentehuis, een pastorie bij gebrek aan herbergen en hostals. Voordeel van alleen fietsen, ik weet niet of mijn seniorvrouwzijn ook een rol speelde, is dat je gemakkelijker deel uitmaakt van de omgeving. Ik was verrast door de hulp(v)aardigheid van jonge en oudere Spanjaarden. Wat een hartelijke, rustige mensen! En mijn weer was goed, warm zelfs nog, bij regenval en wind wordt het vast een ander verhaal op de kale hoogvlakte. Geweldige ervaring die inderdaad nog lang natintelt.

 9. annejbm geerdink
  op 22 november 2019

  Ik heb deze Camino gefietst half september-oktober 2019. Totaal zo’n 1200 km van Burgos naar Valencia en verder tot Xativa in het achterland van Alicante. Ik gebruikte de uitstekende Engelstalige Spaanse site CaminodelCid.org., ook voor historische informatie. Samen met de in 5 etappes verdeelde routekaarten, verkrijgbaar bij vele tourist offices onderweg, gaf dit voldoende houvast. Zowel de ‘senderos’ voor lopers en soms mountainbikers, als de route over ‘carreteras’, aanbevolen voor toerfietsen en (gering)gemotoriseerd verkeer, zijn doorgaans gemakkelijk te volgen. De Spaanse overheden pogen het verlaten, prachtige binnenland aantrekkelijker te maken voor reizigers en toeristen, vandaar de kaartservice en goede bewegwijzering, overal bordjes met Camino del Cid, soms standbeelden. De Camino leeft vrijwel overal: dorpelingen weten van de route, ik werd herkend als fietspelgrim, ook al zag ik in die 3 weken geen andere toerfietsers. (Vanaf Burgos gingen diverse pelgrims vanuit de herberg bij de kathedraal rechtsaf op de Camino naar Santiago, ik als enige linksaf op de Camino del Cid.) En soms niet meer dan 2 auto’s per dag, net genoeg om me veilig te weten. Kortom, een geweldige ervaring van stilte, wonderschone natuur, oude vestingen, zwaar fietsen ook soms, ik moet lopen bij 8%, maar altijd adembenemend prachtig. Provincies Burgos en vooral Soria zijn het leegst, Zaragoza en zeker Valencia worden weer westerser, en Alicante een mooie, vruchtbare achtertuin van de toerististische en industriele kustgebieden.Met enige moeite en hulp soms van de locale burgemeesters die zich commiteerden aan deze route toch steeds een slaapplek gevonden. Dat was ook wel een gymzaal, een gemeentehuis, een pastorie bij gebrek aan herbergen en hostals. Voordeel van alleen fietsen, ik weet niet of mijn seniorvrouwzijn ook een rol speelde, is dat je gemakkelijker deel uitmaakt van de omgeving. Ik was verrast door de hulp(v)aardigheid van jonge en oudere Spanjaarden. Wat een hartelijke, rustige mensen! En mijn weer was goed, warm zelfs nog, bij regenval en wind wordt het vast een ander verhaal op de kale hoogvlakte. Geweldige ervaring die inderdaad nog lang natintelt.

 10. Joke en Guus
  op 24 mei 2016

  Wij hebben in mei 2016 de El Cid route van Burgos naar Teruel/Morella gefietst en aansluitend de route Onbegrensd Fietsen naar Andalusie, van Morella naar het vliegveld van Girona. Totaal ruim 1.050 km.
  Een werkelijk schitterende tocht door verschillende landschappen (hoogvlakte, kloven, rivierdalen, bossen etc.) en authentieke dorpjes en stadjes, vol met historie.
  Het gidsje ‘In het spoor van El Cid’ van Clemens Sweerman laat het verhaal van El Cid regelmatig terugkomen bij de verschillende etappes. Beide gidsjes, dus ook ‘Onbegrensd fietsen naar Andalusie’ van Benjaminse, voorzien in uitstekende en overzichtelijke informatie over de route, de landschappen, stadjes en voorzieningen als overnachtingen, winkels en restaurants.
  Het is wel een erg zware tocht, met in veel etappes behoorlijk veel en vaak klimmen. De hellingen zijn echter, een enkele uitzondering daar gelaten, weliswaar vaak kilometers lang, maar niet extreem steil: percentages van 6-8%.
  Belangrijk is dus om bij de voorbereiding goed rekening te houden met de in de fietsgidsjes aangegeven zwaarte/hoogteprofielen van trajecten en daarop vervolgens je planning richten. Wij kozen voor etappes tussen de 55 en maximaal 70 km op zware trajecten.
  De 1.050 km hebben wij in 15 fietsdagen afgelegd, dus met een gemiddelde van 70 km per etappe.
  Overnachtingsmogelijkheden zijn op zich voldoende aangegeven in de gidsjes. Maar met toevoeging van info uit Google Maps en Booking.Com krijg je een nog completer beeld en meer mogelijkheden.
  Samengevat: een weliswaar zware, maar geweldig mooie tocht die nog lang op het netvlies blijft zitten!