Spring naar content

Nice – Venetië

Door de Alpen en langs de Po

 • Afstand: 1.000 km
 • Nice – Venetië
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Deze schakel in Ring 4 verbindt Zuid-Frankrijk met de Adriatische Zee

Het is een uitdaging om aan de drukke kust bij Nice en Menton een fietsbare grensoversteek te vinden. Eenmaal in Ventimiglia buigt de route het binnenland in met soms lange klimmen. Uiteindelijk komen we bij de Po, waar inmiddels gewerkt wordt aan een infrastructuur voor fietsers. De route voert door Turijn, langs Pavia en Piacenza naar Chioggia, waar we de boot over de lagune nemen naar Venetië.

De route

Langs de Po staan (soms) bordjes van Cyclovia 2. Maar wegdek en kwaliteit van de bewegwijzering laten zeer veel te wensen over. Het is de bedoeling dat deze route deel gaat uitmaken van het EuroVelo netwerk, een sectie van EuroVelo 8. Tot nu toe lijkt dat nog niet erg te vorderen. Landschappelijk is er langs de Po weinig interessants te verwachten.

Praktische informatie

Lange klimmen in het deel wat in de uitlopers van de Alpen ligt, deels rustige wegjes en fietspaden, maar ook slecht wegdek langs de Po.

De route is in ontwikkeling. De brochure wordt niet in de verkoop gebracht maar aan onze donateurs als proefversie gratis ter beschikking gesteld. Europafietsers verwacht dat alle donateurs die deze versie gebruiken, hun eigen aanvullingen geven. Het informatiepakket bestaat uit:

 • Navigatietekst in één richting, géén kaartjes
 • Aanwijzingen over de bewegwijzering
 • Indicaties over zwaarte en wegkwaliteit
 • Aanbevolen kaartmateriaal
 • GPS-track

Downloaden van dit pakket kan via de link onder ‘Brochure downloaden’.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure downloaden

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Gerrit Langenbarg
  op 12 april 2023

  Goedemiddag,

  In de 2e helft van maart heb ik de trein genomen naar Milaan en ben 30 km naar zuiden gefietst naar Pavia. Daar heb ik de route Venetië – Nice opgepikt en ben naar Nice gefietst.
  Graag wil ik mijn ervaringen en vooral tips met jullie delen.

  1. De route heb ik met veel plezier gefietst. Vooral het deel na Carrù. Na 3 dagen was ik eerlijk gezegd wel een beetje uitgekeken op de Po-vlakte. Mogelijk ook, omdat het land nog helemaal braak lag.
  2. Soms vond ik wel dat ik in de Po-vlakte (vooral Torino – Cuneo) vrij veel over drukke en rechte SP-wegen moest fietsen. Misschien dat jullie hier nog eens kritisch naar kunnen kijken of dit te voorkomen is.
  3. De route volgt op het traject Morozzo – Carrù ook een vrij drukke SP-weg. Fietst niet echt lekker. Dit is naar mijn idee niet helemaal nodig en eenvoudig te voorkomen, want even voorbij Morozzo is het mogelijk om af te slaan richting Pasquero. Dan loopt er bijna tot aan Carrù een weg bijna parallel aan de SP9/SP422 (Via Basse en Via Langhe).
  4. Even voorbij Isola Grande is een tunnel van ongeveer 1km lengte. Het is echter niet nodig om door die tunnel te gaan. Vlak vóór de tunnel (gerekend vanaf Isola Grande), gaat een weg linksaf om de tunnel heen en en die komt direct na de tunnel weer op de SP51 uit (Borgata Isolagrande). Veiliger en veel leuker.
  5. Even voorbij Sannazzaro di Burgondi is een enorme ENI-raffinaderij. Die ontzettend stinkt. Daar wil je als fietser toch eigenlijk niet mee worden geconfronteerd. Het is een stuk van 3 km!. Aan de zuidkant van de SP28 is wel een mogelijkheid om dit stuk te omzeilen (wel iets meer kms).
  6. Bij Calizzano volgt de route een rondweg om het stadje. Waarom de route niet door het stadje geleid? Is toch veel leuker?
  7. Verder adviseer ik om de route in kleinere trajecten te knippen. Mijn garmin had nu elke dag wel erg veel tijd nodig om de route op te halen. Ik had dat natuurlijk zelf kunnen doen, maar doordat ik pas één dag van tevoren wist dat ik naar Milaan zou gaan, was dat even niet bij mij opgekomen. Ik was nl. van plan om naar Nice te gaan, maar door de stakingen was de nachttrein Parijs – Nice gecanceld.
  8. Van het traject door de bergen na Carrù heb ik erg genoten. Het was prachtig weer en het uitzicht op het Mont Blanc-massief was geweldig.
  9. Ook de bergetappes daarna vond ik erg mooi om te doen. Mooie afdalingen, prachtige uitzichten en allemaal zo heerlijk rustig.

  Ik heb een hele mooie tocht gehad en ik hoop dat jullie iets aan mijn opmerkingen hebben. Voor vragen kunnen jullie mij altijd benaderen.
  Met vriendelijke groet,
  Gerrit Langenbarg
  gerrit.langenbarg@planet.nl
  06-37356740