Aanbevolen routes

In het Overzicht van routes vind je goede fietsroutes die in of door België/Luxemburg lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk “Fietsweb”. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Andere routes

België en Luxemburg kennen, net als Nederland, Landelijke Fietsroutes. In Vlaanderen LF, in Wallonië RV (RandoVélo) en in Luxemburg PC (Pistes Cyclables).

Vlaanderen

  • Een bekende combinatie van LF-routes is de Vlaanderenroute: 800 km bewegwijzerd langs de randen van de Vlaanderen. LF5 langs de noordrand, LF1 langs de kust, LF6 langs de taalgrens en LF7 langs Limburg. Boekje bestellen 
  • Recent is een nieuwe route beschreven: de Grensroute. Deze volgt zo dicht mogelijk de grens tussen Nederland en België, van het Drielandenpunt in Vaals tot Cadzand. Onderweg wordt aandacht besteed aan de gezamenlijke historie, onder andere aan de beruchte Dodendraad, een versperring uit de Eerste Wereldoorlog. De route is 540km lang, en leent zich uiteraard prima voor een weekje lekker fietsen, niet te ver van huis. Boekje bestellen.
  • Andere noord-zuid verbindingen door Vlaanderen zijn: LF30 (Schelde-Deltaroute), LF38 (Dender-Waaslandroute), LF2 (Stedenroute Amsterdam-Brussel) en LF35 (Kempen-Haspengouwroute), te vinden bij Grote Routepaden.

Wallonië

Enigszins verwarrend zijn de twee op elkaar lijkende namen van organisaties die zorgen voor fietsroutes: RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes), een overheidsorganisatie die oude spoorlijnen en jaagpaden ombouwt tot fietspaden en RandoVélo. Deze laatste is verantwoordelijk voor de routes RV1 t/m RV10. Dit zijn ’gewone’ lange-afstands fietsroutes, die deels ook gebruik maken van spoorlijnen en jaagpaden. De website van RandoVélo geeft van elke route korte beschrijvingen. Er bestaat een routegidsje (in het Frans) met een groot aantal van deze Voies Vertes, geschikt voor diverse rondjes in de Ardennen. Boekje bestellen.

Luxemburg

ook hier bestaat een netwerk van Pistes Cyclables. Van elke route wordt een beschrijving gegeven, een kaartje, gps-track en aansluitingen op andere routes. Ook te vinden (zonder gps, maar met hoogteprofiel) op de algemene site van Visit Luxembourg. Deze levert ook een eenvoudige overzichtskaart (pdf, 1.5Mb). Voor een uitgebreidere beschrijving is er een boekje van Velotour Luxemburg. Boekje bestellen

Meer informatie

Informatie over fietsen in deze landen vind je op de website van Wereldfietser/Vakantiefietser:
België   - Luxemburg