Spring naar content

Balkan Kust route

 • Afstand: 1.200 km
 • Triëst – Ingoumenitsa
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Erik van den Boom

De route

De Balkan Kust route loopt van Triëst in Italië langs de kust van Kroatië, via enkele eilanden en steden als Split en Dubrovnik, een stukje door Bosnië-Herzegowina,  en dan via Montenegro en Albanië naar Igoumenitsa in noord-Griekenland.

Deze gids laat zien dat het heerlijk is om de Westelijke Balkan op de fiets te ontdekken. Er zit heel wat klimwerk bij, maar de te overwinnen hoogtes zijn doorgaans niet zo groot. In de zomer kan het warm zijn, maar dat geldt vooral voor juli en augustus. En er zijn inderdaad nog sporen van de oorlog in twee korte secties van deze route. Maar buiten dat is het een gebied om met veel genot te bereizen, temeer daar het gelukt is om de soms erbarmelijk drukke kustweg te mijden.

Praktische informatie

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. jan roelof
  op 15 januari 2024

  Wij gaan deze route komend voorjaar fietsen, vanaf 13 april 2024. We fietsen van zuid naar noord. Ik ga een blog bijhouden te volgen via janroelof.waarbenjij.nu Volgens mijn berekeningen is het inderdaad rond de 1550km. Dit routeboekje wordt weliswaar uitgegeven door Paul Benjaminse, maar geschreven door Erik van den Boom. We gaan voornamelijk overnachten op campings, toch een stukje betaalbaarder dan hotels en B&B’s. We hebben 3 weken de tijd.

  1. Janny van Es
   op 29 januari 2024

   leuk! ik ga je volgen. Ik ga het fietsen vanaf half mei.

 2. In de zomer van 2022 een deel van deze route gereden. Gestart met de Balkan kust route, daarna overgestapt op de Dwars door de Balkan route en vanaf Bolzano via de Reitsma Rome route naar huis gereden. Ben gestart vanaf Corfu (goedkope vlucht vanuit Nederland), daar de boot genomen naar Sarandë in Albanië. Eerste stuk langs de kust en daarna het binnenland in waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een prachtige route door onherbergzaam gebied (zeker Albanië en Montenegro) met een zeer vriendelijke bevolking. Ik heb overnacht in hotels en B&Bs, makkelijk en goedkoop op de Balkan, helaas later op de route wat duurder. Ik vond vooral het eerste stuk en het stuk door de bergen van Albanië en Montenegro erg mooi maar ook het deel door de Dolomieten van Slovenië en natuurlijk Italië is prachtig. Over de Cima Coppi / Timmelsjoch (lang en pittig) door Duitsland (vond ik een beetje saai) naar Nederland. Al met al een prachtige tocht die ik zeker aanraad. Reden voor mij om niet de volledige kust van Kroatië af te rijden is omdat ik meer van de bergen houd en mij de kustweg redelijk druk leek (van verhalen op internet) in augustus.

  1. Janny van Es
   op 28 januari 2024

   Ha Paul, dank dat klinkt inspirerend!

 3. Katalin Magyar
  op 23 mei 2022

  Dit jaar wilden wij de Balkankustroute fietsen.
  Onderweg kwamen wij erachter dat de route niet 1200 km is, zoals het routeboekje zelf aangeeft, maar eerder 1500 km.
  We gingen het met onze 16 fietsdagen a 75 km per dag niet redden.
  Dus staken we in Split over naar Ancona. En fietsten door Italië terug naar Trieste waar de auto stond.
  Misschien niet goed genoeg voorbereid, maar ook onjuiste info in het routeboekje. Zijn we niet gewend van Paul Benjaminse.

  1. Francis Voets
   op 13 december 2023

   Hoeveel km’s hebben jullie uiteindelijk gefietst? We zijn over een degelijke route aan het denken voor juni 2024