Spring naar content

Bodensee-Königssee-Radweg

 • Afstand: 410 km
 • Bregenz – Salzburg
 • Duur: 6-8 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Een prachtige, gevarieerde route door een steeds wisselend decor van het Duitse Alpenlandschap. Beginnende riviertjes zoals de Iller, Lech, Ammer, Loisach, Isar en Inn lopen dwars op deze route.

Verder is er de afwisseling van grotere plaatsen (o.a. Immenstadt, Füssen, Bad Tölz), kuuroorden, de vele meertjes, kerken, kastelen en oude rijkdom, samen met de klederdrachten en de vriendelijke en gemoedelijke Beierse bevolking.

De route

Je fietst langs de voet van de Beierse Alpen grotendeels over geasfalteerde landwegen en fietspaden langs lokale wegen. Soms loopt de route gelijk met andere regionale routes. De fietsroute is vrij goed bewegwijzerd met de Bayernnetz bordjes Bodensee-Königssee Radweg (witte bordjes met lichtblauw fietsje onder 2 bergjes). Het is een route met weidse vergezichten en lange afdalingen.

Je kunt de route volgen tot de bijzonder idyllische maar erg toeristische Königssee. Deze zal in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn en de weg erheen is niet erg rustig: wel over fietspaden, maar met veel verkeer.

Berchtesgaden heeft natuurlijk ook wel iets historisch, maar het beruchte “Adelaarsnest” ligt niet aan de route, doch enige honderden meters hoger.

Vanaf de Königssee kun je via de Tauern Radweg in Salzburg komen, dat is niet zo ver van de route.

Het is echter veel directer en simpeler om bij Piding een doorsteek van 16 km naar Salzburg en de Salzkammergut Radwege te nemen. Volg hiervoor de Saalach richting Freilassing tot samenloop met de Salzach (12,5 km) dan langs de Salzach (aan de linkerhand), na 16 km onder snelweg kruis je de Salzach via fietsbrug, meteen rechtsaf en na 200m linksaf vóór houten fietsbrug. Vanaf hier de Salzkammergut Radwege.

Praktische informatie

De route is zwaar en alleen geschikt voor de geoefende vakantiefietser en dus niet geschikt voor jongere kinderen. Diverse malen zijn de hellingen steiler dan 15%, soms over gravel. Er zit zelfs een rivieroversteek zonder brug in. De boekjes geven weinig alternatieven, maar met behulp van de kaartjes en de tips in de boekjes is het soms mogelijk om autovrije klimmen (meestal gravel) te vermijden. Doe dit zeker tussen de Tegernsee en Schliersee (doorsteek naar de Landesstrasse 2076 voorbij Ostin), dat scheelt een uurtje lopen en duwen over steil gravel.

 • Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor nadere informatie naar de website van de uitgever Esterbauer.
 • De kaarten zijn spaarzaam en soms slordig met klimtekens. Neem zeker niet zonder meer aan dat wegen zonder klimtekens vlak zijn. Wij Nederlanders zouden er veel meer in de kaart intekenen!

Er zijn ruim voldoende overnachtingsmogelijkheden.

 • Campings bij Lindau, Oberstaufen (Aach) , Immenstadt (Bühl), Oy-Mittelberg (Haslach), Hopfensee (bij Füssen), Schwangau, Saulgrub, Bad Kohlgrub, Kochel, Bad Tölz, Tegernsee, Schliersee, Fischbachau, Bad Feilnbach, Aschau, Bernau, Siegsdorf, Piding
 • Jeugdherbergen in Lindau, Füssen, Ober-Ammergau, Kochel, Benediktbeuern en a/d Schliersee. Let op: In Beieren zijn jeugdherbergen formeel alleen open voor families (of jongeren). Buiten het hoogseizoen worden ouderen ook wel toegelaten. Jeugdherbergen Beieren.
 • Overnachtingsmogelijkheden in Beieren
 • Naar Lindau via Ulm en naar Salzburg via München met City Nightline vanaf Amsterdam v.v.
 • De gehele fietsroute loopt haaks op de rivierdalen en in het dal vind je met regelmaat de regionale treinstations met verbindingen naar Ulm of Munchen en Salzburg.
 • In juli en augustus rijdt er een fietsbus naar Bregenz. Voor inlichtingen en reserveringen: zie de Fietsvakantiewinkel.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje en kaarten bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS-track kan worden gedownload.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. In 2018 hebben we het deel van Bad Tölz naar de Königssee gefietst en in 2023 Het eerste deel van de Bodensee naar Bad Tölz, als onderdeel van een fietstocht van Nederland naar München.
  Het is een prachtige route, maar niet makkelijk. Wie niet van klimmen houdt moet er niet aan beginnen. Toch is het allemaal wel te doen. De uitzichten zijn fantastisch en de wegen vrijwel overal rustig. Daarbij komt, dat de route erg afwisselend is, leuke stadjes en dorpjes, rivieren, bergen en bossen.
  De riviertraverse is eruit gehaald. Je fietst nu een behoorlijk stuk om via de Wieskirche. Dit stuk is zwaar met (korte) hellingen van boven de 15%. Vanwege het weer logeerden we meestal in hotels, maar er zijn ook voldoende campings op de route.

 2. Wij hebben deze route in september 2019 gefietst. Het is inderdaad een fantastische route. Heel erg mooi. Vooral geschikt uiteraard voor fietsers die graag over heuvelachtig en bergachtig terrein rijden. Sommige stukken zijn echt wel pittig met steile klimmetjes maar hele lange beklimmingen zitten er niet in. Wij sliepen in kleine hotels. Soms heel eenvoudig en soms wat luxer. Waren iha goed te vinden bij de avond ervoor boeken. In weekends echter moet je langer van te voren boeken. Wij fietsen overigens door naar Salzburg om vanaf daar de trein door Oostenrijk naar de Bodensee te nemen waar onze auto stond.
  Meer info op: Bodensee-Königssee-Radweg 2019