Spring naar content

Ring drie in Oostenrijk

Van Salzburg naar Dolni Dvoriste (Tsjechische grens)

 • Afstand: 265 km
 • Salzburg – Dolni Dvoriste (Tsjechische grens)
 • Duur: 5-7 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

De route

Salzkammergut heeft een netwerk van bewegwijzerde routes. De gekozen route is één van de opties. Het is een licht golvend traject door een alpenlandschap: bergen nabij, maar je hoeft er niet over. We passeren beroemde meren: Mondsee, Wolfgangsee, Traunsee. Aan deze meren liggen schilderachtige plaatsjes: echt Oostenrijks! Bij Wolfgangsee kan je met een pontje oversteken naar St.Wolfgang, een aardig stadje. Langs de meren is het vlak en toeristisch.

Doordat het netwerk vele varianten kent, is het zaak goed op te letten dat je de juiste blijft volgen. Hoewel het netwerk zich ook deels buiten het Bundesland Salzburg uitstrekt, is de bewegwijzering daarbuiten vaak minder duidelijk.

Geheel vlak alternatief, samenvallend met geplande EuroVelo 7: vanaf Salzburg de Tauern Radweg langs de Salzach/Saalach, de Inntal Radweg naar Passau en dan de Donau Radweg naar Linz (langer en saaier, maar dat is een kwestie van smaak).

Na Gmunden verlaat de route de Traun in het gebied van de Traunfall en klimt uit het dal. Dat resulteert in mooie uitzichten. Verderop volgen we vele kilometers een jaagpad langs de Traun, tot de Donau nabij Linz. Aan de overzijde van de Donau klimmen we de heuvels in. De kleine plaatsjes onderweg in het Mühlviertel zijn niet bijzonder, de omgeving is mooi.

De Traun Radweg (ook R4 genoemd) is helemaal bewegwijzerd, met een paar onduidelijke punten. Vanaf de Donau volgen we bewegwijzerde routes die later deel uit zullen maken van EuroVelo route 7:

 • Kort de Donau Radweg tot in St. Georgen (vanaf brug krachtcentrale over Donau bij Abwinden)
 • Gusental Radweg (R28) tot Reichenau (35 km) geheel bewegwijzerd over fietspaden en rustige wegen
 • Mühlviertel Radweg (R5) tot de hoofdweg naar Tsjechië (circa 20km), hier linksaf de grens over naar Dolni Dvoriste met aansluiting op fr12 (1e bordje in het dorpje linksaf vóór de kerk)

Praktische informatie

De routes volgen meest fietspaden of autovrije wegen. Het is een licht heuvelachtige gebied met veel boerderijen, maar toch ook wel druk (vooral geluid) vanwege het verkeer. 

De eerst serieuze klim, van de Mondsee naar St.Gilgen (2,5 km, 5%), zit helaas op een wat drukke weg zonder fietspad. Voor het overige zijn de klimmetjes op stille wegjes.

Gusental- en Mühlviertelroute overbruggen bijna 600 hoogtemeters in 30 km, daarna flink heuvelachtig. De klim is niet bijzonder steil, wel erg lang.

Er zijn geen specifieke boekjes van deze routes. Informatie, beschrijvingen en kaartjes zijn te vinden op internet op de site van Oberösterreich Tourismus:

We hebben een Europafietsersbrochure samengesteld met aanwijzingen voor het gehele traject van Ring 3 in Oostenrijk, Salzburg-Gmunden-Linz-Tsjechische grens. Hierin vind je ook een lijst met overnachtingsmogelijkheden.

Deze brochure kun je downloaden via de link onder ‘Brochure downloaden’.

 • Salzburg is vanaf München goed bereikbaar met de trein.
 • Gmunden, Wels en Linz liggen aan regionale en internationale spoorlijnen richting west-oost.
 • Vanaf Linz kan met de trein naar Praag gereisd worden. Op het grootste deel kan fiets in de trein mee maar de grens over kan problemen geven.
 • In het hart van het gebied rijden geen treinen. Aan de oostkant rijden regionale treinen.   

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *