Spring naar content
Europafietsers route

Fietsen naar Praag

Onbekommerd via bewegwijzerde fietsroutes naar Tsjechië

 • Afstand: 1.100 km
 • Millingen – Praag
 • Duur: vanaf 14 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Route van Wouter Bazen en Wim Kooij.

Praag is schitterend langs de Moldau gebouwd met de Karelsbrug als één van de mooiste bruggen van Europa. Voor fietsers blijft Praag lokken als eindbestemming van een lange fietstocht: langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen.

Landschap, cultuur en historie bieden voortdurend afwisseling. Tastbare herinneringen aan de Romeinse tijd zijn er langs Rijn en Lippe. Langs de Diemel en de Werra liggen verrassend mooie stadjes boordevol vakwerkgevels. Je ziet hier het verschil tussen het voormalige, landelijke Oost-Duitsland en het moderne West-Duitsland. Overal langs de route staan oude kloosters en kastelen, zoals de beroemde Wartburg in het Thüringerwoud en Karlstejn in Bohemen en niet te vergeten de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth.

Onderga de vergane glorie in kuuroorden als Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne, waar Goethe, Marx en keizer Franz troost zochten voor hun kwalen, katers en hopeloze liefdes.

De route

De route loopt grotendeels langs rivieren: in Nederland langs de Rijn en vervolgens in Duitsland  langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, en de Main tot het Fichtelgebergte. Langs de Kösseine komen we in Tsjechië bij het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgen we nog het riviertje de Klabava. Vlak bij Praag fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Dankzij deze rivieren is de route voor ongeveer 90% bewegwijzerd.

Praktische informatie

Vaak loopt de route langs een rivier of, zoals in het Fichtelgebergte, over een geleidelijk stijgende voormalige spoorweg. Klimmen in de heuvelachtige etappes zijn nooit erg lang en zwaar. Dit maakt de route, vooral tot aan de Werra, ook geschikt voor kinderen. Onderbreken is eenvoudig dankzij het uitstekende treinnetwerk in Duitsland en Tsjechië.

 • Kaartjes met de route
 • Beperkte navigatietekst (dankzij de bewegwijzering) met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:100.000

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Voor wie terug wil per trein of vliegtuig heeft Europafietsers aanvullende routes gemaakt. Informatie hierover kun je downloaden via de link onder ‘Extra informatie downloaden’.

Trein

De trein is het meest geschikte middel om steden langs de route te bereiken of er van terug te keren. Alle Duitse en Tsjechische regionale treinen en de meeste intercity’s nemen fietsen mee. Praag kan helaas niet meer met nachttreinen bereikt worden.

De dagtrein gaat via een overstap in Berlijn IC Amsterdam-Berlijn. Het is vooral in het hoogseizoen aan te raden de terug-treinreis vanaf Praag vooraf te reserveren.

Trein onderweg

Bijna langs de gehele route kan de trein gebruikt worden als ondersteuning om zwaardere trajecten te overbruggen of onverwachte problemen op te lossen.

Etappe 1

Je kunt de route in Hamm beginnen of eindigen: elk uur gaat er een rechtstreekse trein vanuit Venlo zonder overstap of vanuit Enschede met één overstap, tijdsduur circa 2,5 uur.

Etappe 2

Langs de Werra rijdt een trein tussen Eisenach en Veilsdorf met meerdere haltes onderweg. Bij Eisenach maakt de Werra nogal een omweg. Het alternatief over de Rennsteig is vrij pittig. Er is elk uur een trein van Eisenach naar Bad Salzungen, tijdsduur een half uur.

Etappe 3 en 4

Van Meiningen kan Lichtenfels (via Coburg), incirca 2 uur bereikt worden. De trein rijdt elk uur en je moet 1 keer overstappen. Het traject van Bayreuth naar Marktredwitz is zwaar. Er gaat elk uur een trein, tijdsduur circa 1 uur.

Etappe 5

Van Marktredwitz kan je één keer per twee uur in Cheb komen. Van Cheb rijdt er elke twee uur een trein naar Praag met haltes in Marianske Lazne, Pilzen, Rokycany, en Horovice. Tijdsduur tot Praag ruim 4 uur.

Bij Praag zijn de plaatsjes Karlstejn (met camping) en Zadni Treban (met camping), Revnice en Cernosice goed te bereiken voor dagtrips naar Praag.

Speciale tickets in Duitsland
 • In Duitsland moet er € 4,50 voor de fiets worden betaald. Er zijn vaak mogelijkheden voor dagkaarten voor meerdere personen, Schönes Wochenende, en door-de-weekse Landeskarten. Deze kosten circa € 30,- 
 • De trein in Tsjechië is erg goedkoop, de fiets gaat mee voor minder dan één euro.

Vliegtuig

De fietser die met het vliegtuig terug of heen wil, kan als hij een handige zoeker is op de vele websites best een goedkope vlucht vinden.

Meer informatie over trein- en vliegreizen bij fiets-mee.nl en bij de Fietsvakantiewinkel.

Bus

 • Er is rechtstreeks busvervoer mogelijk naar Praag: Actief-in-Tsjechië of  Flixbus. Flixbus (Meinfernbus) heeft met ADFC afspraken gemaakt over goed fietsvervoer.
 • Fietsbus vanuit Nederland wordt aangeboden door de Fietsvakantiewinkel, 1x/14 dagen, alleen in juli en augustus.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Laatste wijzigingen op de route

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wordt de route ook in de tegengestelde richting beschreven en/ of bewegwijzerd?

  1. Rianne van der Knijff
   op 20 mei 2024

   Beste Paula,

   de route is niet sowieso niet bewegwijzerd. Het boekje is beschreven richting Praag, de GPX kun je omdraaien, we hebben een aantal mensen onderweg ontmoet die van Praag naar huis fietsten.

   groeten Rianne

 2. Rianne van der Knijff
  op 30 augustus 2023

  In augustus naar Praag gefietst, mooie groene route langs diverse rivieren, in laatste gedeelte meer hoogtemeters. Verslag is te lezen op Polarsteps.

  1. Alex Thomas
   op 27 februari 2024

   Dag Rianne,
   Dank je wel voor het plaatsen van je reisverslag via Polarsteps.
   Je geeft een mooi beeld van de tocht naar Praag.
   We zijn ons aan het voorbereiden op een tocht heen en terug, die we zullen starten medio juni.
   Hartelijke groet,
   Alex Thomas

   1. Wij fietsen ook heen en terug naar Praag. Terugweg wordt een combinatie van Elbe-Radweg 1 en Europa Radweg 1.
    Fietsen jullie langs dezelfde route terug?

 3. Peter Stam
  op 1 juli 2023

  Van zondag 14 mei – zaterdag 27 mei 2023 op de MTB van Millingen a/d Rijn naar Praag gefietst. Overnachtingen onderweg geboekt in pensions en eenvoudige hotels.

  Na 500 km en een lekke band besloten mijn buitenband achter te vervangen door een stevige band, want de grind/kiezel paden eisen veel van je banden. Het eerste deel van de tocht ongeveer 100 km per dag, het tweede deel van de tocht wat minder kilometers per dag omdat er dan wat meer geklommen moet worden.

  Het was een fantastische reis over mooie paden/wegen en het boekje “fietsen naar Praag” is een prima ondersteuning geweest tijdens de tocht, maar ook in de voorbereiding.

 4. Marjorie Kohlberg-Commandeur
  op 26 augustus 2022

  Afgelopen weken met veel plezier naar Praag gefietst. Leuke route, niet al te zwaar en Praag is prachtig en gezellig. Alleen de warmte speelde ons af en toe parten maar daar doe je natuurlijk niets aan. Wat ons in Tsjechië af en toe wel verbaasde is de ruime interpretatie van wat een fietspad zou kunnen zijn. We hebben van alles gehad tot aan – volgens ons dan – droge rivierbeddingen. Kortom, we raden deze route niet aan voor mensen met een racefiets met dunne bandjes.
  Via de aanbevolen route 3 en Limes weer een stuk richting Nederland gefietst. Was ook helemaal goed. De rest met de trein terug en dat ging goed al was het wel heel druk in de Duitse treinen.

 5. Hugo Verkley
  op 28 juli 2022

  Met veel plezier de voorbije weken naar Praag gefietst. Met mijn racefiets, dat prima te doen bleek met wat dikkere banden. Als iemand mij daarover vragen wil stellen, dan beantwoord ik deze gerust!

  Hartelijke groet,
  Hugo Verkley

  1. Erik Dam van
   op 1 juni 2024

   Hoeveel kilometer heb je per dag afgelegd?

  2. Hendrik Vander Hoeven
   op 21 februari 2024

   Dag,

   Welke dikkere banden heb je gemonteerd op je racefiets voor uw trip naar Praag? Mijn vrouw rijdt met een specialized Roubaix met tubes….

  3. Anneke Popkema
   op 29 april 2023

   Hoi Hugo, leuk om je ervaring te lezen, wij hebben een vraag over het benodigde aantal versnellingen voor het fietsen naar Praag: wij hebben beide een Bulls Sturmvogel, deze heeft dikke banden, gaat als een speer op asfalt, maar is ook perfect op onverharde wegen. In Nederland doen we hier alles op, werk, boodschappen, fietsvakanties. De fiets heeft een Nexusnaaf van 8 versnellingen. (In het verleden regelmatig in Frankrijk en Engeland gefietst, maar altijd met 21-27 versnellingen.) Zou je durven zeggen of je denkt dat de 8-naaf voldoende licht verzet biedt voor de zwaardere delen van de route? Groet! Anneke & Bas

  4. Aly van der Meulen
   op 15 april 2023

   Hallo Hugo,
   Ben een aantal jaren geleden op de fietst van Praag naar Nederland gefietst langs de Elbe. Was met de racefiets toen niet echt een groot succes ivm slechte wegen maar was wel een geweldige ervaring😉 Nu lees ik dat jij met bredere banden hebt gefietst, ben erg nieuwsgierig naar je ervaring en de toestand van de fietspaden. En hoe lang je erover hebt gedaan,
   Groet Aly,

  5. Walter Stadhouders
   op 11 april 2023

   Hallo, ik wil in juli met de bus naar PRAAG en terug fietsen op de racefiets, had je veel gravel onderweg, ik neem aan dat je geen tent bij had, want op de racefiets kun je niet teveel meenemen. als je nog tips hebt, hoor ik dat graag. Alvast bedankt

  6. Jacob van der Vuurst
   op 3 januari 2023

   Hi Hugo,

   Ik was van plan om deze zomer op de racefiets naar Praag te fietsen via deze route. Adviseer je het om gravel banden te kopen of is het wel te doen op de 25mm banden?
   Ik hoor graag van je!

   Groetjes,
   Jacob

 6. Frans en Ellen Raijer
  op 3 april 2021

  Volg deze link naar ons reisverslag: Polarsteps: Fietsen naar Praag

 7. Afgelopen zomer toch ‘even snel’ op vakantie geweest. Naar Praag, via deze prachtige route. Achteraf gezien weet ik niet of het zo verstandig was om op de fiets te stappen voor een reis door 3 landen maar gelukkig is het allemaal goed gegaan. Ik had het voor geen goud willen missen. Kijk, als je benieuwd bent naar de verhalen en de foto’s, even op mijn blog voor het reisverslag.

 8. Ton van Oijen
  op 25 augustus 2020

  In de eerste drie weken van augustus samen met mijn vrouw gefietst naar Praag. Dank voor het samenstellen van deze fantastische route!
  Alle campings & hotels die wij wilden gebruiken waren open voor fietsers, alleen camping in Bad Karlshafen sanitaire voorzieningen problematisch (vanaf 20.00 tot ’s morgensvroeg gesloten). Verder bleek zelfbedieningspontje (alternatieve route bij Hamm / kaart 9) vanwege Covid-19 uit de vaart. Zie ook bij Opmerkingen.
  Volgens campinghouders dit jaar -zoals te verwachten- bijzonder weinig fietsters uit NL. Wij hebben geen andere fietser naar Praag gesproken. Voor wie nog wil gaan: DOEN!

 9. Henrik
  op 11 juni 2020

  De meesten van ‘ons’ fietsen naar Praag. Maar de route kan ook andersom worden gereden. Omdat ik 15 juni 2020 vertrek om naar Hamburg te fietsen en via de Elberadweg naar Praag, deel ik graag met jullie mijn ervaringen van de route andersom op Fietskriebels – Fietszomer 2020. Ik verwacht vanaf 6 juli uit Praag te vertrekken.

 10. Van Hecke Johan
  op 29 mei 2019

  Mijn indrukken en ervaringen tijdens de fietstocht naar Praag kan je lezen en bekijken op Voor wie graag fietst: Fietsen naar Praag
  Veel kijk- en leesplezier en wie weet wil je meteen vertrekken. Groetjes, Johan

1 2