Deze route maakt deel uit van: Overige routes Groot-Brittannië en Ierland

London-Land's End Cycle Route

Van Harwich naar Land's End

De route loopt van de Engelse oostkust naar het westelijkste puntje van Engeland en voert langs mooie natuurgebieden, de stranden van Devon en Cornwall en prehistorische sites als Stonehenge en Avebury.  Historische steden onderweg zijn Colchester, Bath en Bristol. Ook voert de route dwars door Londen. Met prachtige paden langs de Theems, dwars door Hyde Park en Richmond Park biedt dit een unieke en ongebruikelijke blik op de Britse hoofdstad.

De route is alleen beschreven van oost naar west omdat het landschap naar het westen toe steeds mooier wordt; maar ook om zo in het vlakkere oosten conditie te krijgen voor de zwaardere klimmen in het westen.

Bijna 40% van de route gaat over verkeersvrij fietspad, de rest van de route bijna geheel over rustige wegen (vaak de bekende uitzichtloze 'heggenwegen' in Devon en Cornwall). Circa 65% van de route is bewegwijzerd (Sustrans). Geen zorgen om westenwinden; die hebben in het algemeen niet veel vat op het vaak beschutte Engelse landschap.

Een alternatief mooi eindpunt is Clevedon aan het Kanaal van Bristol (80 km voor Taunton). Dan fiets je eigenlijk het redelijk lichte "Engeland coast-to-coast" maar mis je het mooie, zware westelijke stuk in Cornwall.

Zwaarte

Tot Taunton redelijk vlak terrein, alleen in Wiltshire wat langere geleidelijke en enkele korte steile klimmen. Voorts enkele klimmetjes in Essex en Somerset, geschikt voor iedere fietser, ook voor kinderen.

Daarna naar Land’s End gedeeltelijk zeer zwaar. In het algemeen veel klimmen en dalen, vergelijkbaar met zwaardere stukken in de Ardennen. Echter ook diverse langere stukken vlak spoorpad. Verder 2 extreem zware klimmen in Exmoor (2x 1 km of meer 20-30%) en 5 extreem zware klimmen in Cornwall waarvan 4 tussen Bude en Tintagel (1 km of meer 20-30%). Alleen geschikt voor gezonde volwassenen! Ook de tak naar Plymouth kent zeer zware stukken, waaronder dezelfde extreme klimmen in Exmoor.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: www.eoscycling.com

Boek en kaart

De gids bevat voldoende kaartmateriaal. De Nederlandstalige gids wordt niet meer bijgedrukt, er is alleen nog de Engelstalige London-Land's End Cycle Route. Aanschaf van aanvullende kaarten is niet nodig.

 

1.000 km
3 tot 4 weken
Eric van der Horst

Openbaar vervoer

Boot

Boot van Hoek van Holland - Harwich v.v.

Trein

  • Trein terug naar Londen. Fietsen gaan gratis mee, reserveren moet. Hoe eerder gekocht, des te goedkoper. Opstappen op diverse plaatsen: Penzance, Truro, Newquay, Plymouth, Barnstaple, Taunton, Yatton (Clevedon), Bristol, Bath, Newbury en Reading. De trein heeft een speciaal compartiment voor fietsen achterin (6 plaatsen) en eindigt op Londen Paddington.
  • Londen met aanvullende route uit de gids fietsen naar Londen Liverpool Street, óf met de fiets in de metro: Central Line (goed te doen, alleen buiten spits).
  • Trein terug naar Harwich: vanaf Londen Liverpool Street, buiten de spits. 

Gehele reis vanaf Lands End is binnen 24 uur te doen (s' morgens vroeg vertrekken en s' avonds de nachtboot naar Hoek van Holland).

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

 

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Alleen het Engelstalige routeboekje is nog voorradig in onze webwinkel.
London - Land's End cycle Route
Daarnaast geeft de maker een beknopte Nederlandstalige brochure uit via zijn eigen site.
Hart van Engeland Route

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

In 2013 hebben we deze route gefietst.

het reisverslag kun je hier vinden: www.vanderveeke.net/fiets2013/fietsen.htm

In 2016 hebben we deze route gefietst, zie ons reisverslag

Wij fietsten het eerste deel van de "Hart van Engeland" route in 2014, hier de link naar onze blog van toen: http://stijnenmietgaanfietsen.blogspot.com/2014/08/hart-van-engeland-15-30-augustus-2014.html