Deze route maakt deel uit van: Overige routes België en Luxemburg Frankrijk Ring 1

Van Den Helder naar Boulogne-sur-Mer

Het fietspad voert door de Hollandse duinen, de Zeeuwse delta en de Vlaamse polders, langs het Franse houtland, over de heuvels van Artesië tot aan de witte krijtkusten van Boulonnais. Kustgebieden vol schilderachtige stadjes, badplaatsen en oude vissersdorpen waar het in het hoogseizoen behalve mooi ook erg vol en druk kan zijn. Na Brugge volgen in België de weinig uitnodigende betonnen kolossen langs de kust, maar die kun je vermijden door voor een rechtstreekse route te kiezen. Nieuwpoort, Diksmuide: de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog tastbaar aanwezig. Vlak voor Boulogne begint het Franse strandleven in Wimereux. Boulogne is vrij industrieel, de oude binnenstad is het aardigst. Bij de Colonnne Napoléon heb je een mooi uitzicht over Het Kanaal.

De route

LF1 is prima bewegwijzerd. In België echter kan verwarring ontstaan met de kustsectie van de LF1 Vlaanderenroute en de LF1 Kustroute. Soms zijn er ook nog bordjes van de North Sea Cycle Route. De huidige LF1 pendelt tussen (lelijke) badplaatsen en het binnenland. Als alternatief gaat de Groene Valleienroute van Europafietsers van Brugge rechtstreeks naar Nieuwpoort. Deze is 57 km korter en is onafhankelijk van de LF1 bordjes.

Zwaarte

De route leidt steeds over rustige binnenwegen en vrij liggende fietspaden. Wind kan een hoofdrol spelen (mee of tegen!). In Frankrijk wordt de route in de buurt van Boulogne-sur-Mer wat heuvelachtiger met een enkele pittige klim.

Boekje

(niet van Europafietsers)
  • Kaartjes met de route
  • Routebeschrijving
  • Overnachtingslijsten
  • Toeristische informatie en toelichtende foto’s
  • Let op: recent zijn in West Vlaanderen de nummers van de fietsknooppunten herzien. Daardoor kloppen de nummers in het boekje niet meer. Voor zover LF1 samenvalt met de Europafietsers-route Groene Valleien kun je gebruik maken van de Aanvulling aldaar.

Cover LF1 Noordzeeroute

GPS en overige informatie

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de uitgever.

Overig boek en kaart

Groene Valleien fietsroute, uitgave Europafietsers, kiest het rechtstreekse traject naar Nieuwpoort.

470 km
Den Helder - Boulogne-sur-Mer
7-10 dagen
Grotendeels

Openbaar vervoer

  • Je kunt in Vlissingen beginnen als je het Nederlandse deel wilt overslaan.
  • Alle grotere Belgische plaatsen zijn via Antwerpen bereikbaar. 
  • Watten, Calais, Wimereux en Boulogne-sur-Mer zijn goed met de trein te bereiken via Antwerpen en Lille.
  • Je kunt langs de gehele Belgische kust de kusttram nemen als je het Belgische deel wilt overslaan.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.


LF1 Noordzeeroute

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Bij Cadzand is de lf route onderbroken bij het strand nabij knooppunt 32/33. De fietsers moeten door het dorp en niet over de duinen.