Spring naar content

Oder-Neisse-Radweg

Zittau – Uckermünde – Oostzeekust

  • Afstand: 600 km
  • Zittau – Oostzeekust
  • Duur: 7-10 dagen
  • Bewegwijzerd: ja

De Oder-Neisse-Radweg begint bij de bron van de Neisse, 20 km vanaf Liberec en is bewegwijzerd.  We pakken deze op in Zittau (bij het drielandenpunt Tsjechië-Polen-Duitsland).

De route

De route loopt over fietspaden, jaagpaden en soms kortere stukken over wegen. Er zijn langs de route soms langere trajecten met weinig voorzieningen: de Duits-Poolse grens werd tijdens de Koude Oorlog vrij gehouden. De Oder-Neisse-Radweg loopt voorbij Ueckermünde nog door tot op het eiland Usedom.

Wie deze grens en het bijbehorende open, moerassige landschap niet kan bekoren, of wie onderweg is naar Berlijn, heeft een goed alternatief in de Spreeroute. Deze voert door diverse aardige stadjes (Bautzen, Cottbus), langs mooie meren en door het prachtige Spreewald. De bron van de Spree ligt 20 km van Zittau. De Spreeroute eindigt na een kleine 400 km in Berlijn. Vanaf Berlijn kan dan de Radfernweg Berlin-Usedom worden genomen. Deze loopt door het binnenland van het voormalige Oost-Duitsland tot op het eiland Usedom, circa 300 km tot de aansluiting bij Ring 3 aan de Oostzeekust.

Praktische informatie

De Oder en de Neisse kennen weinig verval. De fietsroute volgt de rivier in het brede dal en is dus vrijwel vlak. Zoals alle fietsroutes in Duitsland zitten er enkele slechte stukken tussen, maar die worden langzamerhand weggewerkt. De Spreeroute kent meer onverharde (bos)paden. Voor de Spree geldt dat de verbinding vanaf Zittau en de eerste 40 km tot Bautzen vrij pittig zijn, met diverse klimmetjes. Die kun je vermijden door langs de Neisse tot Görlitz te fietsen, en daar de doorsteek naar Bautzen te maken. Maar dan mis je de Spreebron.

  • Bikeline Oder-Neisse-Radweg
  • Bikeline Spree-Radweg
  • Bikeline Berlin-Usedom
  • ADFC fietskaarten 4, 9 en 14
  • Voor de verbinding met de Spreebron heeft Europafietsers een informatieblad gemaakt. Deze kun je downloaden via de link onder ‘Brochure downloaden’
  • Voor een (moeilijk te lezen) kaart van de route van Görlitz naar Bautzen zie Radweg Dresden Bautzen Görlitz
  • Er zijn voldoende campings langs de route, soms wat van de rivier afgelegen.
  • Duitsland heeft veel hotelletjes, pensions en kamers.
  • Jeugdherbergen: Görlitz, Ueckermünde en Heringsdorf op Usedom.
  • De internationale trein Amsterdam – Berlijn biedt een snelle verbinding.   
  • Via diverse lokale treinen zijn de meeste plaatsen verbonden met Berlijn.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure downloaden

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. E Van Ginkel
    op 27 januari 2022

    In 2019 hebben mijn vrouw en ik de OderNeisse route gefietst van Zittau tot Kustrin. Het was prachtig weer soms zelfs heet. Vooral de Neisse vonden we erg mooi. Prachtige plaatsen zoals Zittau en Gorlitz. We hebben met verbazing de gevolgen gezien van WOII, de DDR tijd en van de wende. De bruggen die nooit meer herbouwd zijn omdat er toch geen verkeer was van oost naar west, de verlaten fabrieken die na de wende opeens compleet verouderd en overbodig bleken en de enorme volkstuintjes complexen waar de Oost-Duitsers hun heil zochten om weg te blijven van de Stasi. We hebben ook mooie ontmoetingen gehad met lokale mensen die nog de DDR tijd aan den lijve hadden ondervonden. In Kustrin hebben we het Pompei van het noorden bezocht. Dat is aan de Poolse zijde. Die stad was door Hitler tot vesting verklaard en is door de Russen helemaal vernietigd in de aanloop naar de slag om Berlijn. Alles bijeen genomen was het vanwege natuur, cultuur en historie een indrukwekkende vakantie.
    Wij willen graag de Oder verder volgen naar de monding. We twijfelen echter inverband met Corona en de gevolgen voor bijvoorbeeld de beschikbare overnachtings mogelijkheden maar ook het opkomende rechtsradicalisme in de voormalige DDR.
    Zijn daar ervaringen meelij andere fietsers?