Aanbevolen routes

In het Overzicht van routes vind je goede fietsroutes die in of door Spanje/Portugal lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk “Fietsweb”. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Andere routes

Spanje

  • Het fietstoerisme staat nog in de kinderschoenen. Uiteraard is het goed fietsen op stille wegjes, maar er is vrijwel geen fiets-gerichte infrastructuur, laat staan lange-afstandsroutes. Wel zijn er over het hele land verspreid stukjes omgebouwde spoorbaan (2.200 km), de Vias Verdes. Helaas vormen deze geen aaneengesloten routes. Let op: deze site geeft ook wandelroutes!
  • Een goede website van enthousiaste Spanje-fietsers is Fietsen in Spanje, met een goede zoekstructuur en diverse mooie, beschreven routes.
  • Catalonië heeft zijn eigen serie Vias Verdes. Een bekende Catalaanse route is de Pirinexus, een rondrit van 350 km, deels in Frankrijk, deels in Catalonië. De Pirinexus wordt gevormd door een combinatie van enkele spoortrajecten met gewone wegen. De route is grotendeels bewegwijzerd. Het kusttraject van de Pirinexus  is tevens het enige deel van EuroVelo 8 (Mediterranean Route) in Spanje dat gereed is. Op de website van Pirinexus zijn een track en een routegidsje te downloaden. Klik wel eerst linksboven voor Engels (EN) of Frans (FR), dan zie je rechts de keuze voor downloads.
  • Mallorca, Lanzarote, Tenerife:
    voor de liefhebbers zijn er diverse Duitse gidsjes met fietsroutes op deze Spaanse eilanden.

​Portugal

  • Er wordt gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van fietsroutes (“ecovias”). Er is inmiddels 1.300 km gereed, vooral langs de kust en rond Evora. Het bijbehorende roadbook, met kaartjes en beschrijvingen, is via genoemde website te koop. Helaas is de kustroute van de Algarve, deel van EuroVelo 1, (nog steeds) niet gereed.
  • Meer kilometers (1.700) zijn te vinden op een website waar behalve de ecovias, ook diverse losse stukjes fietsroute worden aangegeven: ciclovias (fietspaden). Per route is de informatie sterk wisselend, variërend van een stukje tekst tot een complete set van beschrijving, kaart en gps. Navigatie binnen deze site (alleen in het Portugees) is lastig.
  • Sinds kort is er een officiële website van EuroVelo in Portugal. De gehele kustroute is opgenomen in EuroVelo 1. Kaartjes, gps en achtergrondinformatie zijn te vinden op euroveloportugal.com/en/
  • Er is een (Franstalig) boekje van de Portugese zuid- en oostkust: Algarve en Atlantische kust.