Spring naar content

Lahntal-Radweg

Van Koblenz naar Cölbe bij Marburg

 • Afstand: 180 km
 • Koblenz – Cölbe (bij Marburg)
 • Duur: 3-4 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

De Lahntal-Radweg volgt vanaf Koblenz het fraaie rivierdal van de Lahn. Je komt langs een aantal aardige stadjes met oude binnensteden en veel vakwerkhuizen, zoals Nassau (van de Oranjes) en Limburg, Marburg (oude studentenstad), Giessen en Goethestad Wetzlar. Als je even wat anders wilt, er is ook goed te kanoën op de Lahn.

De route

De route gaat over rustige wegen, fietspaden, overheersend verhard en soms onverhard gravel. De Lahnroute is goed bewegwijzerd. Tussen Koblenz en Lahnstein fiets je eerst nog 7 km langs de rechterkant (oostkant) van de Rijn. Vanaf Lahnstein volg je verder de Lahn. Het dal is in het begin vrij smal. Na Giessen verbreedt het dal zich en is er plaats voor meer wegen waardoor het rumoeriger is. De route blijft gelukkig autovrij.

In Altendiez wordt de Lahntalroute even onderbroken wegens een stuk beschermd natuurgebied. Je kan dan naar Holzappel klimmen (3 km pittige klim). Voor diegene die niet willen klimmen is het treintje zeker aan te raden.

Variant buiten Ring 1: je kunt eventueel ook bij Marburg vanaf Cölbe doorfietsen naar de bron van de Lahn, zo’n 60 km langs een erg mooi stuk. Uiteraard is het laatste stuk naar de bron stevig klimwerk maar je kunt dan weer heerlijk terug afzakken.

Praktische informatie

De rivier kent weinig verval, de route is dan ook niet steil, op de klim naar Holzappel na die zo nodig per trein kan worden overbrugd. Ook bij Nassau verlaat je even het dal met een klim. Er zijn verder wel wat heuvels.

 • Bikeline Lahntal-Radweg en de Lahn-Radwanderweg  zijn vooral nuttig voor toeristische informatie.
 • Kaarten van de ADFC nr. 15 en 16
 • Zie verder: www.hessen-tourismus.de
 • Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de uitgever Esterbauer 
 • Er zijn vrij veel hotels en campings langs de route. 
 • De campings staan behoorlijk vol met (sta-)caravans. Er is meestal wel een aardig plekje te vinden voor de trekker. Er komen ook kanoërs langs die kamperen. Sommige campings liggen dicht bij autowegen en zijn daardoor lawaaiig.
 • Jeugdherbergen langs de Lahn zijn in: Koblenz, Bad Ems, Diez, Limburg, Weilburg, Wetzlar, Giessen, en Marburg.       
 • Er zijn regionale treinverbindingen met Nederland via Koblenz en Münster.
 • Verder zijn de meeste stadjes langs de route met regiotreinen te bereiken, en met overstappen ook van en naar Nederland.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *