Spring naar content

Lahntal-Radweg

Van Koblenz naar Cölbe bij Marburg

 • Afstand: 180 km
 • Koblenz – Cölbe (bij Marburg)
 • Duur: 3-4 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

De Lahntal-Radweg volgt vanaf Koblenz het fraaie rivierdal van de Lahn. Je komt langs een aantal aardige stadjes met oude binnensteden en veel vakwerkhuizen, zoals Nassau (van de Oranjes) en Limburg, Marburg (oude studentenstad), Giessen en Goethestad Wetzlar. Als je even wat anders wilt, er is ook goed te kanoën op de Lahn.

De route

De route gaat over rustige wegen, fietspaden, overheersend verhard en soms onverhard gravel. De Lahnroute is goed bewegwijzerd. Tussen Koblenz en Lahnstein fiets je eerst nog 7 km langs de rechterkant (oostkant) van de Rijn. Vanaf Lahnstein volg je verder de Lahn. Het dal is in het begin vrij smal. Na Giessen verbreedt het dal zich en is er plaats voor meer wegen waardoor het rumoeriger is. De route blijft gelukkig autovrij.

In Altendiez wordt de Lahntalroute even onderbroken wegens een stuk beschermd natuurgebied. Je kan dan naar Holzappel klimmen (3 km pittige klim). Voor diegene die niet willen klimmen is het treintje zeker aan te raden.

Variant buiten Ring 1: je kunt eventueel ook bij Marburg vanaf Cölbe doorfietsen naar de bron van de Lahn, zo’n 60 km langs een erg mooi stuk. Uiteraard is het laatste stuk naar de bron stevig klimwerk maar je kunt dan weer heerlijk terug afzakken.

Praktische informatie

De rivier kent weinig verval, de route is dan ook niet steil, op de klim naar Holzappel na die zo nodig per trein kan worden overbrugd. Ook bij Nassau verlaat je even het dal met een klim. Er zijn verder wel wat heuvels.

 • Bikeline Lahn-Radweg en de Lahn-Radwanderweg  zijn vooral nuttig voor toeristische informatie.
 • De gids van Bikeline is van recentere datum dan de gids van BVA.
 • Kaarten van de ADFC nr. 15 en 16
 • Zie verder: www.hessen-tourismus.de
 • Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de uitgever Esterbauer 
 • Er zijn vrij veel hotels en campings langs de route. 
 • De campings staan behoorlijk vol met (sta-)caravans. Er is meestal wel een aardig plekje te vinden voor de trekker. Er komen ook kanoërs langs die kamperen. Sommige campings liggen dicht bij autowegen en zijn daardoor lawaaiig.
 • Jeugdherbergen langs de Lahn zijn in: Koblenz, Bad Ems, Diez, Limburg, Weilburg, Wetzlar, Giessen, en Marburg.       
 • Er zijn regionale treinverbindingen met Nederland via Koblenz en Münster.
 • Verder zijn de meeste stadjes langs de route met regiotreinen te bereiken, en met overstappen ook van en naar Nederland.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Deze zomer de Lahnradweg stroomopwaarts van Koblenz tot de Lahnquelle gefietst met de vier kinderen. Het is een ideale route om te leren trekken met de fiets. Logement op campings liggen bijna steeds zo goed als op de route en er is veel mogelijkheid voor eten en drinken onderweg. Mooie aangename landschappen en meestal rustige klimmetjes (behalve te Scheidt – zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. Bijna alle routes zijn geasfalteerd (van wisselde kwaliteit), alleen de slotklim vanaf Feudingen is op gravel (al is er een geasfalteerd alternatief) De bikeline gidste ons netjes overal heen, maar ook de bewegwijzering is zeer goed en volledig. Wij combineerden met een afdeling via die Siegthalradweg. Zo kan je een mooi rondje maken Koblenz-Lahnthal-Siegthal-Bonn-Koblenz.