Deze route maakt deel uit van: Overige routes Balkan Alpenlanden Oost Europa

Fietsroute Wenen – Belgrado – Istanbul

De route is geïnspireerd op de veldtocht van Sultan Kara Mustafa Pasja, die Wenen belegerde in 1683.
Deel 1, vanaf Wenen tot aan Belgrado volgen we voornamelijk de Donau met uitzondering van Székesfehérvár in Hongarije en Đakovo in Kroatië, omdat beide steden een rol gespeeld hebben tijdens de belegeringen van Wenen. Ze zijn van strategisch en historisch belang voor de Osmaanse geschiedenis in centraal Europa en daarom opgenomen in de route.
Deel 2, vanaf Belgrado vinden we veel afwisselende landschappen waardoor de fietsroute bepaald niet saai is. Van natuurschoon, cultuur en idyllische fietspaadjes komt men niets te kort. Ook de klimmers kunnen hier in Servië hun hart ophalen, gelukkig goed te doen. Verder geeft de afwisseling van landen ook een extra dimensie maar vergeet niet een visum mee te nemen voor degene die tot aan Istanbul fietst. Verder leent de route zich uitstekend voor de wereldfietsers op weg naar Azië.

Zwaarte

Deel 1 is vrij makkelijk, met glooiende stukken
Deel 2 is met uitzondering van Servië middelzwaar. Er zijn twee klimtrajecten van 10km lang van ongeveer 10%. Deze zijn ter vermijding van de autowegen. Het wegdek is hier wat onregelmatig tijdens de dalingen. Verder is met name de stad inrijden voornamelijk in Istanbul erg druk. Met gebruik van de stoep is het redelijk veilig. Maar mijd de spits! Je kunt in de provincie Istanbul eventueel een bus of metro nemen (buiten spitsuren) naar het centrum.  

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers.

Boek en kaart

Naast de boekjes is een overzichtkaart van de doorkruiste gebieden zeer aan te bevelen.

Overnachtingsmogelijkheden

Accommodatie is volop aanwezig voor fietsers. Campings zijn goed te vinden in Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Kroatië, maar in Servië, Bulgarije en Turkije zijn deze in mindere mate tot niet aanwezig. Wel zijn in alle landen goed en voordelige slaapplekken te vinden. 

2.300 km
Wenen-Istanbul
4-5 weken
Iris Bezuijen en Sedat Çakır

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Sultans Trail deel 1, Wenen-Belgrado
Sultans Trail deel 2, Belgrado-Sofia

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Afgelopen juni ben ik van Wenen naar Istanbul gefietst. Op dat moment was de fietsgids van Inge en Sedat nog niet klaar, wel heb ik van hen veel bruikbare route informatie en GPS punten gekregen. Dus zoek zeker contact met hen! Neem de tijd om Wenen op je te laten inwerken, met zijn overdadig paleizen en uiterlijk vertoon, een bijzondere stad aan de Donau en daarna ga je op de pedalen. In het begin volg je de Donau,  Bratislava is nog geen dag fietsen. Zoveel historie te zien en te ontdekken van het Ijzeren Gordijn tot stadsmuren die de kanonskogels van de Sultan nog in zich hebben. Het huis waar Händel zich verstopt heeft. Voortdurend is er een rijke geschiedenis in het landschap te zien en kun je je laten verleiden door zoeken naar meer. In die zin is de fietsgids van de Sultans Trial veel meer dan een fietsboekje. Het bevat een schat aan kleine en grote herinneringen aan een periode en aan krachten waar we in Noord-West Europa veel minder weet van hebben. 

Ik heb onderweg gekozen voor de doorsteek door de bergen en heuvels van Hongarije naar het Balaton meer, die doorsteek is prima te doen, het is een beetje glooiend met wat pittige heuvels en als beloning vergezichten en 'groot' landschap.

Ik was al eerder van Delft naar Wenen gefietst en het knisperen van het grint op de Donau dijken klonk bekend, en was goed om kilometers te maken. De steden aan de Donau rijgen zich aaneen en de invloed van de Sultan wordt steeds meer zichtbaar. Deze streken hebben een bloeiperiode gehad toen onze neus gericht was op overzeese handel. 

Op een gegeven moment moet je van de Donau afbuigen en kom je door gebieden waar vakantiefietsers nog weinig bekend zijn. Dat kan tot allerlei bijzondere ontmoetingen leiden en ondertussen kun je je ogen uitkijken want er blijft veel te zien, te proeven en te ontdekken. 

Het is zeker niet onveilig, de vriendelijkheid die ik heb ontmoet kende vele vormen over de taalbarrieres heen. Zorg in de zomermaanden dat je je water voorziening op orde hebt, in elke dorpje is er overigens wel een winkel die je met proviand kan helpen. 

Istanbul is een enorme groeiende stad die zich al van verre aankondigd en dan ben je er nog (lang) niet. Ik ben op de fiets doorgetrapt tot aan de Bosporus, dat is te doen als over de vluchtstrook fietst op achtbaanswegen en voelde veiliger dan tweebaans wegen met langsdenderende cementwagens of container trucks met oplegger. 

Het is geen route voor kinderen, omdat sommige stukken qua verkeer inspannend kunnen zijn. Beveel ik de route aan: ja! 

Fietsen op de SultansTrail.

Is dat leuk? Voor mij was dat een vraag want ik ben eigenlijk wandelaar. Als er dan redenen zijn om toch te gaan fietsen, moet dat dan ergens tussen Wenen en Istanboel gebeuren?

Ja, vind ik nu. Want fietsen heeft toch wel een paar belangrijke punten voor op wandelen.

Om te beginnen je actieradius. Met een fiets hoef je nooit bang te zijn dat een overnachtingsplaats niet kan worden gehaald. Maar daarnaast zie je ook in korte tijd een ongelofelijke variatie aan landschappen, steden en dorpen aan je voorbij trekken.

En zeker ook niet onbelangrijk: wat je meeneemt hoeft niet op je rug.
En dan,  wat wij deden, fietsen op routes die door de SultansTrail weliswaar zijn verkend, maar door nog onbekende toeristische streken van, Servië; Bulgarije; Griekenland en Turkije voeren.
Hoe leuk is dat dan wel?

Wat mij betreft zit daar de charme en het avontuur. Wil je afwisseling van landschappen, heb je oog voor hoe hetzelfde landschap in ieder land weer anders wordt ingericht en je om die reden ervaart dat je in een ander land bent? Wil je nog “voelen” wat de communisten nastreefden? Ga dan op een dorpsplein in een willekeurig Bulgaars dorp zitten bij de fontein en kijk om je heen.

Je bent in deze streken nog een reiziger van ver. Men zal je helpen waar nodig en men zoekt contact.

Er zijn geen fietspaden, maar wel stille, landwegen.
Dat is het mooie van de SultanTrail routes. In Europa (dus dicht bij huis)  zijn er streken die nog niet helemaal door toerisme en commercie zijn verpest.

Guus Post, september 2018