Euroroute-R1
Een kennismaking met Oost Europa
Mede door zijn lengte kom je op deze route van alles tegen: sfeervolle plaatsen, prachtige Hanzesteden met baksteengotiek, bruisend Berlijn, maar ook… grauwe en lelijke woningbouw.
De route
En uiteraard sporen van de geschiedenis, de Duitse en Russische aanwezigheid in de oostelijke gebieden, de gevolgen van de wereldoorlogen, de communistische tijd, de periode van voor en na ‘de Wende’. Verderop in Polen en de Baltische staten is het ‘Oosten’ nog veel sterker aanwezig, om van Kaliningrad en het gebied bij St. Petersburg maar niet te spreken.
Je maakt kennis met het leven in Oost-Europa, de gastvrije bevolking, de verschillen tussen de diverse landen.
De fietsroute Euroroute-R1 is voor een groot deel bewegwijzerd. Aan de ontbrekende stukken wordt gewerkt (Rusland en Letland). Maar door het ontbreken van bordjes, slechte leesbaarheid, of verdraaien is het niet mogelijk de route te rijden zonder kaart of routeboekje. De bordjes variëren nogal, je kunt duidelijk zien dat er verschillende organisaties in verschillende tijdspannes aan de slag zijn geweest: paddenstoelen, paaltjes met groene of rode letters, combinatie met lokale of landelijke routes, etc.
In Duitsland is de bewegwijzering meestal goed, in Polen is de kaart (en/of GPS) absoluut onmisbaar. Sinds 2019 kan voor passage Kaliningrad ook enkele dagen van te voren een E-Visum aangevraagd worden.
Praktische informatie
De route is veelal vlak, rustig fietsen door landschappelijk fraaie gebieden. In de Harz moet flink geklommen worden, soms onverhard. Hoe oostelijker, hoe meer de wegkwaliteit te wensen overlaat. Soms is er een keuze tussen (zeer) slecht wegdek of een vrij drukke hoofdweg. Ook het verkeersgedrag is niet wat we in West Europa gewend zijn.
- Bikeline, Europa Radweg R1, van Arnhem tot de Duits-Poolse grens, 1.030 km
- IS.Radweg, Europaradweg R1, deel 1 van Berlijn tot Litouwen, 1.100 km (135 in Duitsland)
- IS.Radweg, Europaradweg R1, deel 2 van Klaipèda naar St.Petersburg, 1.240 km
NB:
De deeltjes 3 (Boulogne-Münster) en 4 (Münster-Berlijn) van IS.Radweg kunnen we niet aanbevelen. Op het Duitse traject is Bikeline overzichtelijker, en voor Boulogne-Nederland bestaan diverse Nederlandstalige alternatieven.
Alle boekjes zijn op watervast papier en geven informatie over de noodzakelijke voorzieningen langs de route, stadsplattegronden en landeninformatie (inclusief visum-zaken). De namen in Rusland zijn zowel in Cyrillisch schrift als in ‘gewone’ letters. Ook de oude Duitse namen worden gegeven.
Reken in het oosten niet op de kwaliteit campings en hotels die we in Duitsland of Frankrijk gewend zijn.
Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.
Op de speciale website https://www.europaradweg-r1.de kan veel gezien en gelezen worden over de route, de natuur en cultuur in de negen landen die de route aandoet.
Tot aan de Poolse grens zijn er genoeg onderkomens met bedden. Vanaf daar wordt het wat lastiger. Neem een tent mee om te kunnen kamperen. Campings zijn soms dun gezaaid: ter plekke even een dagplanning maken.
Trein
- Langs de hele route tot Polen zijn stations.
- Met regionale treinen en de Intercity van en naar Berlijn kan Nederland goed bereikt worden.
- Ook Marlbork/Gdansk hebben goede verbindingen.
Boot
Reizen naar en van diverse Baltische havensteden kan met de veerboot via Noord-Duitsland. Ook terug vanaf St. Petersburg.
Vliegtuig
Terug vanuit St. Petersburg.
Deze route is te combineren met de volgende routes:
- Ring 1 (Weser Radweg): in Höxter
- Ring 2 (Saale Radweg): in Bernburg
- Ring 3 (Oder–Neisse Radweg): in Küstrin/Kostrzyn
- Ring 4 (EuroVelo 9): in Koronowo
- EuroVelo 13, IJzeren Gordijn: bij Ilsenburg (Harz), in Litouwen en in Riga
- EuroVelo 10, Oostzee Rond: in Litouwen en Rusland
Routeboekjes bestellen
- Europa-Radweg R1: van Arnhem tot de Duits-Poolse grens (Bikeline)
- Europaradweg R1 deel 1: van Berlijn tot Litouwen
- Europaradweg R1 deel 2: van Klaipèda naar St. Petersburg
Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen
Extra informatie downloaden
- Op de site van IS.Radweg staat een etappeplanner voor de hele route (ook als app voor smartphone)
- Europafietsers geeft enige aanvullende routeinformatie – november 2010 (pdf, 23.76 Kb)
GPS-track downloaden
- Het routeboekje Arnhem-Berlijn is niet van Europafietsers maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.
- De routeboekjes van IS-Radweg worden geleverd met GPS.
Route-App
Ook verkrijgbaar als Route-App
Deel deze route
Ervaringen van fietsers
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.
Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.
Deel jouw ervaring
Ik ben in juli ’22 in 9 dagen van Winterswijk naar Berlijn gefietst (90km/dg). Met een redelijke fietsconditie is het goed te doen. Route is erg landelijk over rustige weggetjes, ook regelmatig onverharde boswegen en kasseien (beperkt zich tot dorpen, daarbuiten nauwelijks). Een hybride fiets met dikkere banden (zelf had ik 50 mm) is aan te raden, een racefiets niet. De route loopt langs de noordzijde van de Harz, dat vond ik een pittige dag. Op en af over korte soms steile bospaden met los grof grind en gaten, maar de zware stukken duren nooit lang. Verschillen tussen het westelijke en oostelijke deel van Duitsland zijn nog merkbaar. Oostelijke deel is rustiger, minder bedrijvigheid.
Al met al een mooie fietsroute, met mooie plaatsen zoals Münster, Warendorf, Verl, Holzminden, Einbeck, Bad Gandersheim, Goslar, Ilsenburg, Lutherstadt Wittenberg en Potsdam. Berlijn is ook goed fietsbaar, maar met de Duitse zomeractie (t/m augustus) kon ik voor €9 onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.
Ik had niet het boekje van Bikeline, maar heb de route gratis hier gedownload.
Dat werkte goed. Soms week de GPS een beetje af van de bordjes, maar niet noemenswaardig. De route rijden op de bewegwijzering raad ik af, vaak ontbreken bordjes. Wel regelmatig informatieborden over de route, met een overzicht waar je bent op de route, hoogteprofiel en bezienswaardigheden in de omgeving.
In de zomer van 2021 de fietsreis Berlijn – Hardenberg gedaan. Helaas in Detmold de reis moeten afbreken omdat het thuisfront de hulp van mij inriep.
De route dus vanuit Berlijn terug gemaakt. De heenreis met de trein verliep zeer voorspoedig, vanaf Almelo 4 uur zitten en ik stond in Berlijn.
De fietsreis was werkelijk geweldig. Onderweg nog een rit met de stoomtrein in Wernigerode gemaakt, prachtig. Het begrip fietspad, radweg, is nogal ruim opgevat. Je komt van alles tegen. Prachtige fietspaden, singletracks, grind/gravel, links van de weg enzovoort. Maar door een prachtig gebied.
Zoals gezegd tot aan Detmold gekomen. Volgend jaar maak ik de route af.
Zie mijn youtubekanaal voor een videoverslag .
Wij fietsten van Antwerpen naar Berlijn. Ter hoogte van Münster pikten we in op de R1 om tot in de hoofdstad te geraken. Heel erg genoten van wat voor ons de eerste lange afstands fietstocht was. Smaakt naar meer. Ons reisverslag vind je op onze Blog
Groeten, Bart en Katrien
In oktober 2019 heb ik de R1 gefietst van Arnhem naar Berlijn, met een aanloop vanaf Amersfoort. Ik had de Bikeline-gids bij me, maar heb gefietst op de gps-tracks die je via een code in de gids kunt downloaden. Ik heb het erg naar m’n zin gehad, op een tocht met twee verschillende gedaantes. Tot de Harz is het zacht glooiend land met kleine dorpen en een enkele stad. Niet saai, maar ook niet heel bijzonder – dat had wat spannender gemogen. Ik vond het zonde om alleen langs de Harz, het enige gebergte op de R1 tot Berlijn, te fietsen dus heb ik tussen Goslar en Thale een alternatieve route genomen. Via een stuwmeer eerst naar Torfhaus, Braunlage en de voormalige Innerdeutsche Grenze naar Schierke. Toen naar de top van de Brocken (1141 meter) die – ik had geluk – niet in mist gehuld was. Via een bosweg weer naar beneden en langs Elbingerode en de Bode (rivier) naar Thale, waar ik de R1 weer oppikte. Een geweldig stuk dat ik niet had willen missen. Na de Harz wordt de route anders. Het deel door de voormalige DDR vond ik mooier en avontuurlijker. Er zit meer rust in het landschap, in de dorpen en in de mensen. Als je met de mensen onderweg praat, lijkt de Wende nog maar kort geleden.
In weerwil van het cliché vond ik de wegen in het oosten niet slechter dan die in het westen. Ze zijn anders, soms primitiever, maar daar staan de autovrije en goed geasfalteerde fietspaden in de deelstaat Brandenburg tegenover. Kasseien in de dorpen en de, ehm, denderende Waldwege kom je overal tegen, in het westen en in het oosten. Je rijdt relatief veel onverhard en vooral slecht onverhard, maar op m’n 37mm-banden kwam ik overal. Split en gravel kunnen voor banden weinig kwaad, maar zorg voor voldoende bandenspanning om je velgen te sparen. Campings zijn schaars op de route, ik kampeerde maar vier van de negen nachten. Neem cash mee, pinnen kan lang niet overal. En een regenjas. Het verhaal van m’n tocht (en wat achtergrondinformatie) staat op Naar Berlijn – Laat voor het eten
Mooi verslag, en ik ben door jou overtuigd om ook dwars door de Harz te gaan, en niet er langs!
In juni 2019 van Biddinghuizen naar Berlijn gefietst. We hadden het boekje van Bikeline, de app van de fietsvakantiewinkel en een gps, en verder is de route goed bewegwijzerd, verdwalen zat er niet in. De eerste 2 overnachtingen in StayOkay en hotel verder gekampeerd. We hebben ontzettend genoten van de reis, dagafstanden gemiddeld 70 a 80 km. 14 fietsdagen en onderweg 2 rustdagen. Er is wat klimwerk maar meestal goed te doen. Wel het een en ander losgetrild door de onverharde wegen en kinderkopjes, maar met tie-wraps alles bij elkaar kunnen houden. Onderweg een blog bijgehouden.
Juni 2019, Europa Radweg 1 Biddinghuizen naar Berlijn
Afgelopen meivakantie met mijn zoontje van 11 in 9 dagen van Oldenzaal via Münster de R1 naar Berlijn gefietst. Heel erg genoten. Het vergt wat doorzettingsvermogen, met name in de Harz, maar het is gelukt. Op sommige plaatsen is de route niet erg logisch. Zo is de route nu door Guetersloh in plaats van er langs. Geen verbetering. Ook bij Blankenburg werden we onaangenaam verrast met een enorme stijging. Hadden we vanaf Wernigerode 13 km in 1,5 uur gereden. Vervolgens maar wat stukken afgesneden om toch aan onze kilometers te komen. Bikeline is geen aanrader. R1-radweginfo deel 4 was prima inclusief de GPS. 1:60.000
Houd in Saksen Anhalt rekening dat er in de kleine dorpen geen Konditorei-en zijn. ’s ochtends goed ontbijten!!
Wij fietsten in juni/juli 2017 van Malden (Nijmegen) naar Berlijn via de R1. Een fijne route met de nodige afwisseling en zeker niet te zwaar.
Een uitgebreid verslag (met veel foto’s) is hier te vinden: Op de fiets naar Berlijn – een terugblik