Spring naar content

EuroVelo 19, Internationale Maasroute

Van Nederland naar de bron van de Maas

 • Afstand: 600 km
 • Eijsden – Langres
 • Duur: 7-10 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

De route

Vanuit Eijsden, waar de Maas Nederland binnenkomt, volgen we deze stroom op. In België volgen we het diep uitgeslepen Maasdal langs steden als Namen en Dinant. Vanaf Givet fietsen we door Frankrijk, en komen we langs Sedan en Verdun, met de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. In de bovenloop, waar de Maas nog maar een flinke beek is, passeren we de geboorteplaats van Jeanne d’Arc.

Vanaf de bron kunnen we naar het vestingstadje Langres, of via een variant naar de Saône en de Moezel (Nancy, Metz).

Praktische informatie

Aangezien we bijna overal de rivier volgen, is deze route niet zwaar.

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Bij de Fietsvakantiewinkel is een overzicht met de beschikbare boekjes van deze Eurovelo.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

 • Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en andere informatie verwijzen we naar de website van de maker

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Piet Peeters
  op 4 juni 2023

  Eind juni-begin juli 2022 heb ik de Maasroute gefietst, van de bron in Pouilly-en-Bassigny via de monding in Hoek van Holland tot het eindpunt in Rotterdam. M’n tocht startte in Nancy, waar ik met de trein naartoe gereisd was. Ik had zin in een route waarvoor ik weinig voorbereiding nodig had, waarbij ik niet op m’n tenen hoefde te lopen en die toch afwisselend genoeg was. Gewoon lekker fietsen. Dat is allemaal gelukt. Van zuid naar noord zie je de Maas groeien van een beekje (dat je maar af en toe tegenkomt) tot de brede rivier die uiteindelijk de Noordzee in stroomt. Ondertussen fiets je door golvend Noord-Frankrijk, door de groene Franse en Waalse Ardennen, langs de treurnis van de industrie tussen Namur en Liège en door nieuwe natuur in het zuiden van Nederlands Limburg. In Nederland gaat het over dijken en door uiterwaarden, een stuk dat ik veel afwisselender en mooier vond dan ik had verwacht. Af en toe moet je aan het werk (Noord-Frankrijk is nu eenmaal niet vlak), af en toe is het zoeken (voor en in Liège), maar het ongemak duurt nooit lang, de route is vooral leuk fietsen. Ik kan ‘m je aanbevelen.
  Mijn hele verhaal van de tocht via de Maasroute vind je op https://www.laatvoorheteten.nl/de-maasroute/.