Spring naar content
Europafietsers route

Jutland fietsroute

Door Noord Duitsland en Jutland naar Skagen

  • Afstand: 900 km
  • Emmen-Skagen
  • Duur: 14 dagen

Route van Clemens Sweerman

Het dunbevolkte Deense Jutland leent zich bij uitstek om per fiets te verkennen: vriendelijke landschappen, uiteenlopend van bossen met heiden, akkers en weiden, tot meren, fjorden en wandelende duinen. Stille weggetjes en paden over voormalige spoorbanen voeren door een fraaie afwisselende natuur. Onderweg bewondert de fietser verdedigingswallen, woningen en drakenschepen uit een rijk en ruig verleden: de Vikingtijd. Je kunt je even terug wanen in de roerige eeuw van koning Gorm en Harald Blåtand, die zich door Poppo liet dopen.

De route

De route is gebaseerd op een stelsel van zeer oude handelswegen en leidt van Emmen naar Skagen in het topje van Jutland, waar Skagerrak en Kattegat samenvloeien. De historische handelswegen over de centrale hogere delen van Schleswig-Holstein en Jutland geven meer afwisseling dan de winderige westkust.

Praktische informatie

Wegen in Jutland zijn lang niet overal vlak, zoals nog veel Nederlanders menen. De route loopt door glooiend terrein, maar de enkele steile hellingen zijn nooit lang: heuvelachtig genoeg voor mooie panorama’s, maar zonder zwaar klimwerk. Als op enkele trajecten met grindwegen nieuw grind is gestort, blijkt dit vooral lastig voor de kleine wielen van kinderfietsen en sommige ligfietsen.

  • Kaartjes met de route
  • Navigatietekst in beide richtingen met indicatie van voorzieningen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Overnachtingslijsten
  • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
  • Vervoer
  • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000 of 1:200.000 en voorzien van enkele stadsplattegronden.

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Wie zich willen voorbereiden op Vikingsporen langs de route, kan enige tijd voor vertrek een bezoekje brengen aan het Viking Informatie Centrum op Wieringen, Havenweg 1 (bij VVV), Den Oever, tel. 0227-510467, geopend op woe.-zo. 13-16 uur, www.vikingen.nl. Hier kun je Vikingschatten bewonderen bij een expositie over het verblijf van de Vikingen op Wieringen, hun handel en de verhouding tot de lokale bevolking.

Routevarianten zijn: een rondrit in het noorden van Jutland met aansluiting op bootverbindingen naar Noorwegen en Zweden en een terugwegvariant van Baekke via Ribe naar Rodekro. Ribe heeft een vikingmuseum.

Verder is een uitstapje naar Helgoland, het enige en opvallend hoge rotseiland in de Waddenzee, beslist een bezoek waard. Een dagtocht kan ondernomen worden vanuit Bremerhaven. Vaartijden naar Helgoland zie www.frs.world/de of www.faehre.de.

Een bezoek aan Billund (Legoland) is ook mogelijk.

Trein

Sinds 2015 rijdt er geen directe trein meer naar Jutland. Je moet overstappen in Osnabruck, Hamburg, Flensburg en Kolding (dat ligt vlak bij de route). Met regionale dagtreinen reis je over Padborg naar Flensburg en Hamburg.

De trajectkeuze wordt verder bepaald door kaartsoort en tijdstip/dag. Bijvoorbeeld met een overstap in Hannover dan wel Osnabrück naar Rheine en Oldenzaal en Amersfoort.

Vraag voor het Duitse traject regio dagkaartjes van Schleswig en Neder-Sachsen, geldig in alle regionale en stoptreinen. Dat scheelt voor twee of meer personen ruim de helft in prijs en op de verbinding naar de grens nauwelijks tijd. In de weekeinden reis je met een ‘Schönes Wochenende’ kaart van 36 euro nog goedkoper, vooral met meerdere personen.  In alle gevallen is voor de fiets nog een internationaal kaartje nodig.

In Regiotreinen hoeft voor de fiets niet gereserveerd te worden en het is zelden vol. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd gegarandeerd dat er plaats is in het bagagecompartiment. In dat geval staan veel (maar niet alle!) conducteurs een fiets toe op het eerste/laatste eindbalkon, waar geen doorloop is.

Voor de (duurdere) ICE en Interregiotreinen moet meestal wel gereserveerd worden: overstappen op de internationale trein naar Deventer, Amersfoort en Amsterdam (4x per dag). Of in Münster naar Gronau en Enschede. Zuiderlingen stappen in Deventer over richting Den Bosch en Roosendaal.  Zie ook www.deutschebahn.com (het telefoonnummer in Rotterdam is vervallen)

Fietsbussen

Er zijn géén fietsbussen meer naar Denemarken.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Laatste wijzigingen op de route

Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wim & Joke
    op 30 januari 2023

    Fietsvakantie 2022: Jutland fietsroute + Oostzee route
    Ons reisverslag kun je hier vinden.

  2. In deze aflevering van de podcasts bespreekt Han Geurts, terwijl hij onderweg is en moet wachten op het veer naar Noorwegen, vanuit Frederikshavn zijn fietstocht over de Jutlandroute. Je hoort o.a. de plus en minpunten van de route, hoe de route eruit ziet inclusief enkele statistieken.

  3. Jan van Dongen
    op 7 november 2022

    Ik heb de Jutlandroute gefietst vanaf Emmen naar Aalborg. Het gedeelte in Denemarken was veelal prachtig en fijn om te fietsen. Het stuk door Duitsland kende echter een aantal lange stukken op drukke provinciale wegen, wat bepaald niet prettig was. Ik zou dit net met een gerust hart met kinderen doen. Ik vraag mij af waarom er niet is gekozen voor wat meer rustige stukken over stillere, smallere wegen. Wij vonden dat echt afbreuk doen aan het fietsplezier. Natuurlijk wordt de route langer maar wel aantrekkelijker, lijkt me. Ik heb in een voorgaand jaar de Hanzefietsroute gedaan en daar bleek dat het in Duitsland wel degelijk mogelijk is om een mooie route uit te zetten over autoluwe wegen. Jammer dat de Jutlandroute niet over meer van deze wegen in Duitsland gaat.

    1. Gijs Kemp
      op 23 november 2023

      Jan,

      Heb met bewondering je filmpje op youtube bekeken en vroeg me af hoe jij de camera zo stil kon houden op de doorgaans hobbelige wegen. Zag dat je ook een soort stick had voor je camera. Zou ik ook mogen vragen of het een echte camera was of je mobiel ?

      1. Beste Gijs,

        Ik lees nu pas je vraag op Europafietsers over mijn YouTube filmpje over de Jutlandroute. Ik heb die filmpjes genomen met een GoPro en die had ik of los in de hand, aan een selfiestick of aan een zgn. chestie (een soort harnas voorop je borst). Een GoPro heeft een stabilisatie functie, waardoor de beelden over het algemeen rustig blijven.

        Met groet,
        Jan

  4. Henrik
    op 17 juli 2022

    In deze aflevering van de Fietsvakantie Podcast bespreekt Han Geurts, terwijl hij onderweg is en moet wachten op het veer naar Noorwegen, vanuit Frederikshavn zijn fietstocht over de Jutlandroute. Je hoort o.a. de plus- en minpunten van de route, hoe de route eruit ziet inclusief enkele statistieken. Het is het eerste deel van Han’s tocht naar de Noordkaap.

  5. A. HEERTJES
    op 22 juni 2022

    Wij zijn net terug uit Denemarken en hebben de Jutland- en Oostzeekust-route gefietst.
    We hadden volle bepakking, tent, kookgerei mee en vonden de vele gravelpaden niet fijn. Waar mogelijk hebben we deze omzeild via de ‘witte weggetjes’ die erg autoluw zijn. Zeker het eerste gedeelte na Padborg is een aanslag op je fiets. Het merengedeelte en het noorden vonden wij mooier dan het eerste gedeelte. De eilanden hebben meer variatie.

  6. Perry Hendriks
    op 3 september 2019

    Heb het traject vanaf Ravsted naar Rødekro gefietst, daar de Jutlandroute naar Emmen genomen. In Ravsted bij Fam. van t Hullenaar overnacht. Fietsperiode van 26 t/m 31-8-2019.
    Om in Ravsted te komen, heb ik de trein genomen via Venlo naar Wuppertal, vandaar overstappen naar Hamburg om daar over te stappen op de Deense trein naar Tinglev. Vervolgens fiets je naar Ravsted. De treinreis inclusief reserveringen heb ik geboekt bij NS International. Houdt in Hamburg rekening met eventuele vertragingen, mijn trein kwam 14 minuten te laat. Je moet ook nog veranderen van perron per lift(en).
    Verder had ik fantastisch fietsweer, heb in Wollingst een appartement (Hotel Gaststätte Büttelmann) genomen, bij gebrek aan een camping op dit deel en een aantal Kamers / Zimmer dat vol zat vanaf Lamstedt (kaart 10 en kaart 9) of geen gehoor bij (aan)bellen.

  7. Marleen
    op 22 april 2019

    Beste fietsvrienden,
    de Jutlandroute is een mooie manier om via Jutland door te steken naar Kopenhagen. Vandaar langs de kust terug naar Hamburg en met de trein terug naar Nederland. Een mooie route voor een weekje of drie met veel te zien onderweg. Lees meer in mijn blogje: http://lena-fietst-naar-denemarken-2018.blogspot.com/

  8. Begin april 2018 een gedeelte van de Jutlandroute gefietst, de route opgepikt in Westerstede en gevolgd tot Flensburg. Het routeboekje is duidelijk, niet alleen de route maar ook het overzicht met de overnachtingsmogelijkheden. Bij Flensburg rechtsaf naar de veerboot in Fynshav, naar Funen en Langeland. Daarna met de veerboot van Spodsbjerg – Tars naar het schiereiland Lolland en daarna naar Kopenhagen. Met de trein naar Malmo en verder gefietst naar Trelleborg, daar met de nachtboot naar Travemunde / Lubeck en met de trein terug naar huis. Al met al een mooie fietstocht geweest.

  9. Sarah en Gwenaël, Nederland
    op 22 juni 2017

    Wij hebben begin juni 2017 een aangepaste versie van deze Jutland route gefietst waarbij we begonnen zijn in Groningen ipv Emmen en niet naar de kop van Jutland zijn gefietst maar bij Silkeborg zijn afgebogen naar Aarhus, Ebeltoft, Odden om vervolgens naar Kopenhagen te fietsen. We hebben gebruik gemaakt van het gps bestand van deze website en deze naar onze wensen aangepast. Route was heel mooi en doorkruiste een grote verscheidenheid aan landschappen, nooit hadden wij gedacht zoveel variatie te vinden in Denemarken. Hier een daar heeft de jutlandroute wel een flink stuk gravel fietspadden met enkele hellingen, een toerfiets met wat dikkere banden is daarom wel gewenst. Verder willen we fietsers in Denemarken adviseren om gebruik te maken van zogenaamde ‘shelters’. Deze houten hutjes bieden plekken voor wandelaars en fietsers door heel Nederland om te overnachten in de natuur. De Denen hebben er zelf een app voor waardoor het vinden van deze shelters heel makkelijk gaat. Ze staan overal langs de Jutland route! Uiteraard kan je ook je tent zetten naast deze shelters en profiteren van voorzieningen als een wc-hokje en soms kraanwater.
    Verder hebben wij de trein vanaf Kopenhagen teruggenomen naar Amsterdam, reserveringen zijn nodig maar zowel ns internationaal als Deutsche Bahn konden ons hier niet mee helpen. Uiteindelijk heeft treinreiswinkel.nl ons heel snel en keurig geholpen met alle benodigde kaartjes en reserveringen voor ons en de fietsen. Zeer aan te bevelen!

    1. Frans Kooren
      op 30 april 2022

      Met de fiets in de trein van Duitsland naar Nederland is ook een drama! Blijf je binnen Duitsland dat gaat dit vrijwel zonder problemen en ook stuk voordeliger. Wij reisden vorig jaar van Lübeck naar Bad Bentheim en fietsten laatste stuk in paar dagen naar huis!

  10. Stijn en Miet Caubergs-Lenaerts, Werchter, België
    op 22 juni 2016

    Wij fietsten onlangs de laatste vierhonderd kilometer van de nationale route nr. 5 = de Oostkustroute, oftewel ‘Ostkystruten’. Vanaf Norup loopt deze route gelijk met de Oostelijke Jutlandroute. Hier de link naar ons reisverslag (link naar ons fotoalbum vind je in dat verslag): http://stijnenmietgaanfietsen.blogspot.dk/2016/01/denemarken-jutland-van-zuid-naar-noord.html.@ Luc en Fanny: wij werden wél erg goed ontvangen in de jeugdherberg van Frederikshavn, receptioniste was erg behulpzaam, we mochten onze fietsen probleemloos in de (afgesloten) binnentuin zetten. En ‘vuil’ vonden we die jeugdherberg ook al niet, het was er integendeel best wel schoon ???