Spring naar content
Europafietsers route

Katharen-Basken fietsroute

Langs de historische plaatsen van de Katharen

 • Afstand: 600 km
 • Narbonne – Biarritz
 • Duur: vanaf 10 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Peter van Rossum en Kees Mieras

Proef de sfeer van de middeleeuwen als de dreigende contouren van een Katharenburcht plotseling hoog boven je opdoemen in de ochtendmist. Geniet van het welverdiende uitzicht vanaf zo’n burcht, na een stevige klim in het kleinste verzet, gevolgd door een fikse wandeling naar de top.

Bezoek de levendige stadjes en slaperige dorpjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de boeiende Katharenhistorie. Stap zo nu en dan eens af voor een picknick in het grootste aaneengesloten wijngebied van de wereld, de Languedoc. Laat je meevoeren door stille, groene rivierdalen en geniet van de weidse vergezichten met steeds wisselend uitzicht op de Pyreneeëntoppen. Verbaas je over de onverstaanbare en onuitspreekbare Baskische klanken in een plaatselijke kroeg of langs een Péloteveld.

De route

De route voert langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral in de ondergang van de Katharen. De noordelijke route doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix en Foix. De zuidelijke route gaat langs de legendarische Katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus en Montségur.

Vanaf Foix loopt de route zoveel mogelijk langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz.

De route is het eerste deel van ring 4 van het Fietsweb.

Praktische informatie

Hoewel de duizendmetergrens slechts eenmaal wordt overschreden en de Pyreneeëntoppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Met name de zuidelijke Katharenroute en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen.

Kortom, geen route voor de ongetrainde fietser of gezin met kleine kinderen.

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst in 2 richtingen met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op Michelinkaarten met schaal 1:150.000

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Het is ook mogelijk een Katharenrondje te fietsen:

 • “Groot” rondje: Narbonne-Foix-Narbonne (+/- 400 km)
 • “Klein” rondje: Narbonne-Carcassonne-Couiza-Narbonne of Foix-Carcassone-Couiza-Foix (+/- 200km)

Literatuur over het leven Katharen en Basken:

 • Montaillou door Emanuel Le Roy Ladurie
 • Het land der Katharen door Georges Serrus
 • Le Pays Basque door Camille Fambon

Trein

In het boekje staat nog aangegeven dat een autoslaaptrein naar Avignon gaat. Dit is inmiddels achterhaald. Met ingang van 2011 rijdt deze niet meer.

 • Een andere mogelijkheid is de Duitse autoslaaptrein van Düsseldorf naar Narbonne. Deze rijdt het gehele jaar.
 • Van/naar Bayonne is ook mogelijk: TGV van Lille – Bordeaux, en een lokale trein naar Boreaux – Bayonne.
 • Van/naar Narbonne, zie: Tickets voor Europese treinreizen, nachttrein naar Luxemburg, en met lokale treinen Luik-Maastricht.

Informeer bij fiets-mee.nl over hoe de fiets mee kan en voor reserveringen.

Vliegtuig

 • Met een lowbudget-vliegmaatschappij naar Carcassonne. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet.
 • Ook Lourdes, Nice en Toulouse zijn per vliegtuig te bereiken.
 • Soms moet u uw fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar.

Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden! Fiets-mee: tijdig boeken.

Fietsbussen

De fietsslaapbussen hebben de volgende opstapplaatsen:
Carcassonne, Saint-Jean-Pied-de-Port en Plage de Moliets. Aangezien opstapplaatsen en tijden regelmatig wijzigen is het aan te bevelen eerst te controleren bij de Fietsvakantiewinkel. Je kunt hier ook reserveren.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Laatste wijzigingen op de route

Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. albert sikkema
  op 22 juli 2024

  Ik heb in juni 2024 deze route gefietst, als onderdeel van een fietsroute van Avignon naar de Spaanse noordkust. Door fietstraining vooraf en de aanloop vanuit Avignon was de route bij vlagen pittig, maar goed te doen. Van oost naar west neemt het aantal hoogtemeters gestaag toe. Mooie route, goed aangegeven. Mijn verslag staat hier

 2. Reinder Klein
  op 9 augustus 2023

  we hebben in de juli 2023 een rondje van 1400km in Zuid West Frankrijk gefietst. de Katharen Basken route was onderdeel van het rondje. Wij hebben hem van West naar Oost gefietst. Een prachtige route maar we vonden hem zwaar. Terwijl we gewend zijn in de bergen te fietsen zaten er in deze route vele steile klimmetjes. De pas de Roland was extreem. Mijn advies, neem de tijd pas je dagafstand aan. Zie ook mijn website.

 3. Johan Groenewold
  op 25 juli 2016

  L.S.
  Hier vermeld ik de link naar het verslag van de door mij gefietste Katharen-Basken route.