Spring naar content

Rhein-Radweg

Van Andermatt naar Bregenz

 • Afstand: 225 km
 • Andermatt – Fussach/Bregenz
 • Duur: 3-5 dagen
 • Bewegwijzerd: deels

Beginpunt Andermatt ligt in een prachtig dal en is erg toeristisch. Meteen begint de klim naar de Oberalppas (2.045 m) tot midden in de besneeuwde Alpentoppen. Na de afdaling komen aardige stadjes in het Boven–Rijndal: Sedrun, Disentis, Ilanz en Valendas (Europa’s grootste houten dorpsbron).

De route

Bij Versam, boven de Rheinschlucht, is een fabelachtig mooi stuk fietsroute met prachtige vergezichten en diep beneden de wildstromende Rijn. Daarna volgt Chur, een grote stad met een prachtige kathedraal uit de 13e eeuw en het bisschopsslot.

Langs het alternatief (voorbij Chur rechteroever) vinden we Malans (wijngaarden), Vaduz (Hoofdstad Liechtenstein met kasteel hoog boven het stadje) en Feldkirch met een oude binnenstad, kerken, burchten, slot Amberg (nu pension) en Siechenhaus (nu Jeugdherberg).

Voor het vervolg van Ring 3 volgen we tussen Fussach en Lindau-Zech een kleine 20 km de Bodensee-Radweg die de Rhein-Radweg verbindt met de Bodensee-Königssee-Radweg: matig bewegwijzerd met witte bordjes met rode fiets met gekleurd achterwiel. De aansluitingen zijn op de kaartjes in de diverse routeboekjes goed te zien.

 • West-Oost: bij Fussach rechts over de Rijnbrug (B202). De route sluit in Lindau-Zech, 3 km voor Lindau centrum,  aan op de Bodensee-Königssee Radweg .
 • Oost-West: In Lindau-Zech linksaf richting Bregenz. Na de Rijnbrug bij Fussach links verder de Rhein Radweg volgen. Route-informatie op www.bodensee-freizeit.de

Dit Zwitserse stuk van Ring 3 is ook onderdeel van de Internationale Rijnroute, EuroVelo 15. Deze wordt apart besproken op de pagina EuroVelo 15, Rijnroute 

Praktische informatie

 • Een rit met een echte Alpenpas is uiteraard zwaar. Meteen 600 hoogtemeters in 11 km (400 in de eerste 4 km!). Wie dit niet aandurft: de bekende rode treintjes lopen de hele route vlakbij. Helaas kun je niet meer je bagage onbegeleid versturen. Het eerste deel van de afdaling vergt goed sturen, daarna 20 km heerlijk dalen naar Disentis. Dan volgt nog een mooie, maar pittige fietstocht tot Bonaduz, grotendeels over gravelpad.
 • Tip: over de B19 kun je vanaf Disentis licht dalend, met prachtig uitzicht over het dal de vele onverharde paadjes vermijden. Vanaf Ilanz volg je weer de hoofdroute. Tussen Ilanz en Bonaduz, boven de Rheinschlucht, volgen diverse pittige klimmen, echter wel op verhard wegjes. Het laatste stuk kent weinig verval en rustige jaagpaden langs de rivier.
 • De route is uitstekend bewegwijzerd met “Rheinradweg 2”. Toch is een routeboekje onmisbaar, ook om de (aangegeven) onverharde fietspaadjes te mijden en onlogische omwegen af te korten.
 • Al met al een gevarieerde bijzondere fietstocht voor de geoefende vakantiefietser. Fietsen met een bergverzet; banden minstens 32 mm breed. En vergeet je helm niet!
 • Fietsen door Zwitserland
 • Bikeline Rhein-Radweg Teil 1
 • Veloland Schweiz Band 2

Alle boekjes hebben duidelijk beschreven toeristische informatie, goede adviezen over dagindeling in combinatie met de langere klimmen. Symbolen in de kaart geven fietswinkels, klimmen, info en bijzondere aandachtspunten aan.  

Onderscheid tussen de boekjes:

 • Oteman (NL) bevat adressen voor overnachtingen.
 • Bikeline (D) ook met adreslijsten, is de goedkoopste.
 • Veloland (CH) (duurste) is een prima routegids met zeer nauwkeurig vermelde hoogteverschillen. Overnachtingen op website Veloland Schweiz
 • Er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden aan/langs de route, waarbij een goede planning belangrijk is.
 • Campings: o.a. Andermatt, Rueras, Cumpadials, Disentis, Rabius, Chur, Landquart, Bad Ragaz, Triesen, Fussach, Hard, Bregenz en Lindau.
 • Hotels en B & B voldoende mogelijkheden. Via website Veloland Schweiz is de uitgave Velo & Bett verkrijgbaar met adressen en telefoonnummers van onderkomens voor overnachtingen langs alle Zwitserse fietsroutes.
 • Het spoor volgt de gehele route. Zeker de klim naar de Oberalp vanaf Andermatt (west-oost) of Cumpadials (oost-west) is de trein voor de gemiddelde fietser aan te bevelen.
 • De steden rond de Bodensee zijn goed met ICs te bereiken vanaf Dusseldorf en Münster.
 • Er rijdt in juli en augustus een fietsbus naar Bregenz. Voor inlichtingen en reserveren: zie de Fietsvakantiewinkel.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie van het Nederlands boekje verwijzen we naar de website van de maker. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Frans vd Bos
  op 28 mei 2017

  Deze fietstocht heb ik met mijn vrouw in 2013 al gereden. Komende zomer gaan wij die nog een keer fietsen omdat in 2013 de Rijn buiten zijn oevers was getreden en wij niet direct langs de Rijn konden fietsen. Het is een schitterende tocht en alleen het begin is erg zwaar. Vooral de eerste dag vanaf Andermatt over de Oberallpas moet je in 11 km 600 meter klimmen, maar het is te doen.