Spring naar content

Mosel-Radweg

  • Afstand: 230 km
  • Wormeldange – Koblenz
  • Duur: 3-4 dagen
  • Bewegwijzerd: ja

Het Moezeldal en de hellingen zijn beroemd vanwege de wijnbouw, maar er zijn ook natuurgebieden met bos. Er zijn fraaie uitzichten te bewonderen, en niet te vergeten veel mooie, oude stadjes. Deze kunnen soms wel wat te toeristisch en druk zijn. De kleine wijnbouwdorpjes zijn veel gezelliger en rustiger. Er lopen ook autowegen door het dal, dus het kan soms ook wat lawaaiig zijn. Interessante steden zijn Koblenz en vooral Trier met de beroemde Porta Nigra, thermen, het amfitheater en musea. Bij Cochem, Bernkastel en Zell staan oude kastelen.

De route

De Moezelroute wordt druk bereden door fietsers, zelfs tot eind september. De route brengt je langs beide zijden van de Moezel, steeds wordt de autoluwe kant of de kant met vrij liggende fietspaden of landbouwwegen gekozen. Je steekt de Moezel over via een brug of met een veerpont. Soms is de route over beide oevers bewegwijzerd. De beste keuze kan dan uit de routeboekjes gehaald worden. De liefhebber kan eventueel door de wijngebieden zelf gaan fietsen maar dan komt hij meteen pittige hellingen tegen.

Er zijn talloze gelegenheden om wijn in te kopen, te eten en te slapen. Het is vooral tijdens de wijnoogst in september een interessante route. Het is aan te raden dan de grotere plaatsen te mijden en onderdak te zoeken in de kleine wijndorpjes.

Deze route loopt voornamelijk over verharde fietspaden en landbouwwegen en is goed bewegwijzerd. In het deel tussen Cochem en Koblenz liggen de fietspaden pal langs de weg en is het over zo’n 25 km minder aangenaam. Het is te overwegen dat deel per trein te doen.

Voorbij Wormeldange, buiten Ring 1, loopt de Moezelroute door tot Thionville in Frankrijk.

Praktische informatie

De Moezelroute is een mooie vlakke fietsroute met zo nu en dan een kleine klim.

  • Bikeline Mosel-Radweg
  • Kaart van de ADFC nr. 19

De Moezelroute wijst zichzelf, mede door de goede bewegwijzering.

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Koblenz kan met regiotreinen uit Venlo bereikt worden. Verschillende plaatsen langs de Moezel hebben een regionale treinverbinding waarmee je in Nederland kunt komen.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. prachtig om langs de Moezel te fietsen, maar de bewegwijzering is soms enorm onduidelijk en dat maakt het soms ook gevaarlijk!

  2. Ik volgde de Moezelfietsroute vanaf Thionville en hierna in Duitsland van Trier naar Koblenz. Het is een fijne fietsroute, met rustige fietspaden die vlak langs de rivier, of juist midden door de wijngaarden voeren. Een camping of b&b vinden langs de route is eenvoudig: er is volop keuze.
    Meer lezen: Prachtig fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz: de Mosel-Radweg!