Spring naar content

Ruta Ibérica

Fietsroute door Spanje en Portugal

 • Afstand: 1.480-1.590 km
 • Pau -Lissabon of Sevilla
 • Duur: 20-25 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

Dwars door Spanje van Pau naar Madrid, Sevilla of Lissabon. Maak kennis met het schitterende binnenland van Spanje!

De route

De Ruta Ibérica sluit in Pau (of Lourdes) perfect aan op het Fietsweb en vormt daarmee een doorlopende route van Nederland naar Madrid en Lissabon. Over de Col du Pourtalet gaat het via Zaragoza langzaam oplopend naar de Castiliaanse hoogvlakte.

De hoofdroute gaat ten noorden van Madrid langs en dan naar het kloosterpaleis El Escorial. Een variant voert via Madrid hier ook heen. Daarna volgt een Via Verde naar Extremadura met ruige bossen en bijzondere stadjes. In Merida, met Romeinse resten, splitst de route in een tak naar Lissabon en een naar Sevilla. Lissabon bereik je via Evora, Sevilla grotendeels langs de Zilverroute.

Praktische informatie

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lex Schruijer
  op 21 juli 2023

  Wij fietsten van 16 mei tot 2 juni 2023 de Ruta Iberica van Lissabon naar Pamplona. Op mijn website (lexschruijer.com/ruta-iberica/) vind je een pagina met links naar filmpjes die ik tijdens deze reis maakte en een verslag, voorzien van kaarten, hoogteprofielen, info over overnachtingsmogelijkheden, tips voor de terugreis vanuit Pamplona met openbaar vervoer et cetera. Voor fietsers die deze prachtige reis gemaakt hebben: een feest van herkenning. Voor degenen die van plan zijn deze route te fietsen: een bron van informatie en inspiratie. Veel kijk- en leesplezier!

  1. Emile van den Haak
   op 14 augustus 2023

   beste Lex, een fiets van herkenning. Wij fietsten echter van Pau naar Lissabon, omhoog naar Santiago, via Eurovelo1, (mwahh) en daarna de Jacobsroute tegen de richting in. De Ibericaroute is inderdaad prachtig. Spanjaarden zeiden ons dat in april de weersomstandigheden van mei/juni waren en in mei dus omgekeerd. Veel regen. Wij hebben redelijk geluk gehad.
   Wij hadden onze tent nog mee, maar niet overal vind je campings helaas. En tja, Santos is prima maar onze Koga’s deden het ook uitstekend.

 2. Emile van den Haak
  op 17 juli 2023

  Sinds 17 juni is de col du Pourtalet weer open

 3. Emile van den Haak
  op 29 mei 2023

  De col de Pourtalet is geblokkeerd. Rotsblokken blokkeren de pas. Dat is mij vandaag in Laruns duidelijk geworden. Het advies is om via Col de Somport van de Jacobsroute te gaan.

 4. De route van Lissabon naar Madrid en verder naar het noorden heb ik in 2022 gereden. Ipv eindbestemming Pau koos ik voor de nieuwe verbindingsroute naar Hendaye in zuidwest Frankrijk. Het is traject 3 op deze link.

 5. Klaas Oudshoorn
  op 30 december 2022

  Ik fietste de Ruta Iberica in mei/juni 2021. Ik begon in Lissabon (fiets en bagage naar Lissabon via Camino transport) en fietste naar de Pyreneeën en daarna via de St. Jacobsroute door Frankrijk terug naar Nederland.

  In de voorzomer is de natuur in Spanje werkelijk prachtig, alles staat in bloei. De route is sowieso erg fraai met als hoogtepunten voor liefhebbers van natuur en landschap: de Extremadura en de Spaanse Hoogvlakte.

  Mijn reisverslag vind je op: Polarsteps.