Spring naar content

Vélodyssee

De Franse kust van de Spaanse grens tot Noord-Bretagne

 • Afstand: 1.200 km
 • Noord-Bretagne – Spaanse grens
 • Duur: 18-22 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

Het midden- en zuidelijk deel lopen geheel langs de kust en zijn heel geschikt voor een mooie strandvakantie (met kinderen!), waarbij je van strand naar strand trekt.

De route

De paden liggen meestal een kleine kilometer van de kust af, waardoor de bossen een goede bescherming bieden tegen wind en zomerzon. Andere toeristische trekpleisters zijn er weinig. Het Bretonse deel gaat bijna helemaal langs een oud kanaal in het binnenland, waardoor ook dit makkelijk te fietsen is. De pittoreske stadjes in de buurt van het kanaal geven het nodige te zien.

De route gaat bijna helemaal over vrij liggende fietspaden die, op enkele slechte stukjes na,  in het algemeen van goede tot zeer goede kwaliteit zijn. Velodyssee is geheel bewegwijzerd.

Praktische informatie

In het uiterste noorden en uiterste zuiden is de route wat heuvelig en langs de kust beklimt het pad diverse malen de duinen, maar verder is alles vrij vlak.

 • Er zijn 3 Franse boekjes over respectievelijk het stuk door Bretagne, het deel tussen Loiremonding (Nantes) en Girondemonding (Bordeaux) en Les Landes tot de Spaanse grens.
 • Inmiddels is er ook een Nederlandstalig boekje verschenen, één deeltje voor de gehele route. De Franse boekjes zijn uitgebreider en gedetailleerder.
 • Er is een Franse website gewijd aan deze route. Daar staan ook gps-tracks (niet gecontroleerd door Europafietsers!).
 • Voor het Nederlandstalige boekje staat meer informatie en gps-tracks op www.cyclingeurope.nl

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- informatie verwijzen we naar de Franse website van Vélodyssée en voor het Nederlandstalige boekje de website van de maker.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Als onderdeel van mijn terugkeer route vanuit Spanje, reed ik langs de westkust van Frankrijk deze Velodyssee. Lees hier het verslag.

 2. Marie José van Ansem
  op 2 oktober 2018

  Hoewel de routeboekjes de tocht van noord naar zuid beschreven reden wij afgelopen september van zuid naar noord. Van harte aan te bevelen omdat je dan met de zon in de rug fietst wat (zeker bij lagere zon) je uitzicht mooi aanlicht. En, bij (te) warm weer scheelt zon in de rug en klein zeewindje tegen voor je gevoel wel 5 graden warmte. Reis terug naar Nederland vanuit Nantes per trein was een domme keuze; combi van TGV Nantes-Parijs en daarna Flixbus (zie eerdere reacties) is veel beter! We hadden zowel het Nederlandse routeboekje van Benjaminse als het Franse van Le Routard. Dat laatste heeft sublieme kaartjes, die had ik niet willen missen. September is lekker rustig naseizoen maar wel met het nadeel dat campings al snel leger raken en al druk aan het opruimen zijn. Minder gezellig!

 3. Roelof en Beppie
  op 10 augustus 2018

  Wij zijn ervaren fietsers (onze 30ste tocht) en kiezen elk jaar lange afstandsroute uit. Via de treinvakantiewinkel treinreis geboekt. Met 4 overstappen en voldoende overstaptijd te doen. Mooie route. In zuiden pittige duinpaden maar wel te doen. Na Royan werd het opener, wel fijn na dagen in het bos. Wat ons tegen viel waren de enorme campings, die duur waren en niet meer ingericht leken op de echte campeerder. Soms 4 of 5 plekken, op grint voor meer dan €40. De kust is soms wel kilometers lang ingericht als boulevard, campings met mobilehomes en kermisattracties. Oordopjes waren geen luxe. Hoe noordelijker je komt des te meer rust en weer gewone betaalbare campings. De bewegwijzering is meestal goed. Was fijn geweest als helder was dat het op enig moment niet meer aangegeven staat als Velodyssee maar route de Vandee. Erg mooi te zien hoe men leeft van de visvangst, ook zeer goed om uit te eten. Zeer betaalbaar.
  Aan te raden vanwege drukte om niet in hoogseizoen te gaan. Maar qua natuur zeer de moeite waard.
  Na Nantes doorgefietst naar Tours ( in ander jaar al in Bretagne gefietst). Fijne mooie rustige camping. Met trein naar Parijs. Van hieruit met de flixbus terug naar Eindhoven. Ene avond geboekt, volgende dag vertrekken. Geen overstap (terwijl trein weer 4-5 keer zou moeten).

 4. Hans van der Veeke
  op 21 oktober 2017

  In 2017 hebben we het stuk van Bayonne naar Nantes gefietst. Het is een mooie route die uitermate geschikt is om te doen met (kleine) kinderen omdat het vlak is en weinig over autowegen gaat. We vonden het zuidelijke deel wel wat saai omdat het veel door bossen en duinen gaat. Maar het hoge zon-, zee- en strandgehalte maakte veel goed.
  Ons reisverslag staat op Velodyssée-Normandië-Bretagne route-LF9