Spring naar content
Europafietsers route

Groene Weg naar de Middellandse Zee

Op de fiets van huis naar de Méditerranée!

 • Afstand: 1.300 km
 • Maastricht – Stes-Maries-de-la-Mer
 • Duur: vanaf 20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Samenstellers Jules Noyons & Peter van Rossum

Deze route loopt van Nederland via België, Luxemburg en Oost-Frankrijk naar de Middellandse Zee en mijdt daarbij druk verkeer en grote steden. In het eerste deel domineren weidse heuvellandschappen en de lieflijke oevers van de Saône. In deel twee vind je een overweldigend landschap, maar ook eeuwenoude cultuur in Orange en Avignon en van Gogh-achtige sfeer in en rondom Arles. Uiteindelijk voert het vlakke land van de Camargue je naar de Middellandse Zee.

De route

De route leidt voor het grootste deel over secundaire wegen van uitstekende kwaliteit: geasfalteerd, behoudens enkele jaagpaden. Met 2 varianten voor de aanloop (Ardennen en Vennbahn) is er keuze voor pittige of geleidelijke klimmen. In Zuid-Frankrijk heb je de keuze uit de kust bij de Rhônedelta, en een variant die naar Narbonne leidt. Informatie over de totale route

De route bestaat uit 2 delen:

Praktische informatie

De hoofdroute start met pittig klimmen door de Belgische Ardennen, maar wanneer je het alternatief over de Vennbahn kiest dan is het klimmen het gehele eerste deel geleidelijk en beperkt. In het tweede deel wordt er wat meer geklommen en gaat het enkele malen tot hooguit 600 meter. De route is vriendelijk en mijdt de passen van Vogezen, Jura en Alpen. Dit maakt het ook voor vakantiefietsers mogelijk de Middellandse Zee te bereiken zonder zich bovenmatig in te spannen.

De boekjes hebben de volgende kenmerken

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst (in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen.
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Deel 1

Trein
 • Maastricht-Luxemburg (stad), Thionville-Lunéville. Er is géén nachttrein meer naar Basel, dat wordt overstappen met dagtreinen en dan aansluitend via Ring 2 van het Fietsweb van Basel naar Marnay
 • Diverse Franse lokale treinverbindingen waarbij de fiets mee mag (hele jaar).
 • Zgn. Grande Lignes nemen geen fietsen mee. Sommige TGV’s wel (fiets demonteren/inpakken).

Zie de extra pdf: ‘Tips/Opmerkingen van fietsers over treinvervoer’, te downloaden via link bij ‘Extra informatie downloaden’.

Bus
 • Er stoppen geen fietsbussen op dit traject
 • Een aantrekkelijk en goedkoop alternatief dat ook (beperkt) fietsen meeneemt (geen e-bikes) en elke dag reist naar vele bestemmingen in Europa is de Flixbus (www.flixbus.nl).

Deel 2

Trein
 • Men is aangewezen op lokale treinen, een avontuurlijke en tijdrovende geschiedenis, die nogal wat vergt van het improvisatievermogen.
 • Zie algemene links voor de laatste richtlijnen voor het meenemen van uw fiets in de trein, etc.

Zie de extra pdf: ‘Tips/Opmerkingen van fietsers over treinvervoer’, te downloaden via link bij ‘Extra informatie downloaden’.

Bus
 • Een aantrekkelijk en goedkoop alternatief dat ook (beperkt) fietsen meeneemt (geen e-bikes) en elke dag reist naar vele bestemmingen in Europa is de Flixbus (www.flixbus.nl).
Fietsbus
 • Er rijden fietsbussen naar Suze la Rousse, Arles, en Carcassonne (80 km van Narbonne). Met ingang van juni 2019 rijdt er ook een fietsbus op Bourg-en Bresse (25 km vanaf de route bij Serrière-sur-Ain). Alleen hoogseizoen. Aangezien opstapplaatsen en frequentie vaak wijzigen, adviseren we om altijd eerst te kijken op de website of de Fietsvakantiewinkel
Vliegtuig
 • Om een vliegveld te vinden zult u een stuk extra moeten fietsen, bijvoorbeeld naar Toulon of Nice. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet. Soms moet u uw fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar. Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden!

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Deel 1

Deel 2

Deel 1: van Maastricht naar Marnay

 • Afstand: 660 km
 • Maastricht – Marnay
 • Duur: vanaf 10 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Je start in Maastricht of Heerlen. Bij de hoofdvariant verandert het landschap spectaculair, kort nadat je Maastricht verlaten hebt, in de Belgische Ardennen. Wouden en schitterende vergezichten. Wil je geleidelijker klimmen, dan kun je kiezen voor de nieuwe Vennbahnvariant over een historische spoorlijn die start in Heerlen en zich op de grens van Luxemburg weer bij de hoofdroute voegt. Daarna rijd je door de kalme heuvels van Lotharingen, de uitlopers van de Vogezen en een Hollands aandoend traject over een jaagpad langs de Saône.

NB: vanaf de 7e druk wordt het Eifel-alternatief niet meer beschreven en is uitsluitend gekozen voor de Vennbahnvariant.

Deel 2: van Marnay naar Stes. Maries-de-la-Mer

 • Afstand: 650 km
 • Marnay – tot Stes. Marie-de-la-Mer
 • Duur: vanaf 10 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Na Poligny beklim je het Juraplateau naar het hoogste punt van deze route (600 m). Dan een mooie afdaling langs de oevers van de Ain met zijn stuwmeren. Na Loyettes door de spectaculaire Pas de Lauzens (500 m) en de valleien daarachter, tussen de oprijzende rotspartijen. En dan over de vlakke weg via indrukwekkende cultuur in Orange, Avignon en Arles, door het unieke deltalandschap van de Camargue met zijn rijstvelden en flamingo’s naar het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer.

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Michiel
  op 15 juli 2022

  Recent fietste ik de Groene Weg, wat een prachtige route! De eerste keer dat ik zo’n lange fietsvakantie voltooide. Ik vond het klimmen af en toe flink tegenvallen, maar misschien kwam dat ook omdat ik twaalf dagen lang wind tegen had. Elke dag schreef ik een (uitgebreid) verslag, dat kan je hier lezen: Het overzicht van de Groene Weg naar de Middellandse Zee

 2. Anuschka Uyleman
  op 28 mei 2022

  In juli willen wij van Maastricht naar de Middelandse zee fietsen. Vanuit Groningen rijden we met de auto naar Maastricht. Heeft iemand een tip waar we onze auto veilig 3 weekjes kunnen parkeren zonder dat het een vermogen kost?

  1. Mieke Selis
   op 16 mei 2024

   Binnen de wijk Daalhof kunt u makkelijk en veilig staan. U fietst in een oogwenk naar het centrum en verder de route op

  2. Willem Jongman
   op 3 juli 2023

   Je kunt ook de trein naar Maastricht nemen.

  3. Maarten Vanroose
   op 27 februari 2023

   Beste Anuschka,
   Wij zetten deze route wellicht dit jaar op onze agenda en laten bij voorkeur onze auto, komend uit Brugge (B) ook 3 weken ergens achter. Benieuwd welke suggestie u hebt kunnen verzamelen.

   Vriendelijke groeten,
   maarten

   1. Jan keller
    op 14 april 2023

    Wij hebben onze auto in een woonwijk in Vaals geparkeerd en daarna op de fiets naar Italie gegaan. Na vier weken stond de auto nog in de “originele” staat in de wijk:-).

   2. Walter
    op 19 maart 2023

    Hi, de auto achterlaten in Maastricht is geen probleem in de buitenwijken. Ik heb hem bv in de wijk Amby op de openbare straat geparkeerd. Heb wel even aangebeld bij een huis om te zeggen dat deze een paar weken zou blijven staan.

 3. Aria Wuijster
  op 6 mei 2022

  De Groene Weg naar de Middellandse Zee hebben wij al een paar keer gefietst, in juli 2022 willen wij nu in midden Nederland beginnen met de Maasroute (die ook erg mooi schijnt te zijn) en dan ergens in Frankrijk op een logische plek oversteken naar de ons geliefde Groene Weg n.d. Middellandse zee route.
  ca. 25 jaar geleden de 1ste keer, toen nog met uitsluitend het routeboekje op het stuur en eventueel de kaart bij de hand. Nu met gps en route app, dat is wel een stuk makkelijker geworden. Destijds nog wel eens lastig om een overnachtingsplek te vinden, vooral in het dunbevolkte Noord Frankrijk wanneer een door ons gezocht hotelletje bij aankomst niet meer bleek te bestaan, dan vroeg je in de buurt naar een alternatief, echter dan was je afhankelijk van de mensen in de buurt of zij iets wisten. Maar ondanks af en toe wat lastig is de route toch fantastisch, nu kunnen we wat betreft overnachtingsmogelijkheden beter anticiperen op eventuele lastige situaties d.m.v. al je beschikbare navigatie mogelijkheden. Fantastisch!!!!

  1. Erik buylaert
   op 19 mei 2022

   Tof , volgende week starten we ook met de groene weg van Avignon naar huis .
   Ben nog op zoek naar goede overnachtingsadressen , campings, restaurantjes .
   Hebben jullie soms info daarover ?

   1. alice
    op 26 mei 2022

    dag Erik, Wij zijn in 2020 naar Avignon en terug gefietst, zie vanaf dag 17: https://youtu.be/cxo_4kDSlDY
    Wij hebben de volledige route ook op schrift, daar staan geen restaurants op maar wel onze stops en mogelijkheden tot overnachtingen. Wij hebben overigens de route van Benjaminse gefietst. Komende zomer gaan we een Tour de France doen: naar Parijs-Bordeaux-Beziers via de groene weg terug naar Maastricht
    Groeten
    Alice en Marc

    1. Manoushka
     op 1 januari 2023

     Hi Alice, ben heel benieuwd naar je lijstje met plekken om te overnachten op jullie route. Groetjes!

 4. Peter Albeda
  op 19 januari 2022

  Wij zijn op 1 juli 2021 vertrokken uit Maastricht en op 16 juli stonden we aan de vloedlijn van de Middenlandse zee bij Stes-Maries-de-la-Mer. De eerste dagen behoorlijk wat regen gehad, vooral de vierde dag in noord-Frankrijk. Meeste regen verder was meestal in de nacht. Gemiddeld een km per dag geklommen, vooral in de Ardennen was het behoorlijk klimmen. De Vogezen en het Jurragebergte waren heel mooi, maar ook in de rest van Frankrijk was het heel mooi, de wijdse uitzichten over de heuvels en dalen met korenvelden, zonnebloemvelden (nog net iets te vroeg) en lavendelvelden, het verveelt nooit. Ook de route door Luxemburg was mooi met prima fietspaden. In noord Frankrijk waren de campings wat dun gezaaid, dat werd steeds beter. Onze rondrit door de Camarque was top, maar iets verder dan verwacht en door de Mistral was de tweede helft en de rit terug naar de camping behoorlijk zwaar. Al met al een zeer geslaagde reis, goed te doen!

 5. Rianne van der Knijff
  op 18 november 2021

  We hebben in augustus/september de Groeneweg naar de Middellandse zee gefietst. Veel mooi weer gehad, genoten van de prachtige tocht, die veelal over rustige Franse D wegen gaat.
  Klik hier voor ons verslag

  1. Bob de Rijcke
   op 6 januari 2023

   Hallo Rianne
   Met veel belangstelling heb ik je verhaal naar de Middellandse zee gelezen. Ik heb die trip voor a.s juni gepland, ben dus met van alles bezig waaronder de navigatie. Ik heb die app gedownload (net als jullie), maar is de weg daar ook goed op te vinden? Of sta je om het kwartier stil om te kijken/ Lezen of je nog op de goede route zit. Betekent dat ook elke avond de telefoon opladen?
   Alvast bedankt voor je tips.
   Gr
   Bob de Rijcke

   1. Rianne van der Knijff
    op 2 oktober 2023

    Hoi Bob, zie nu pas je reactie, helaas krijg ik geen bericht als er een reactie geplaatst wordt. Ondertussen heb je de Groene weg al gefietst als het goed is. Ik gebruik een powerbank voor m’n telefoon, maar ja welke elke avond opladen. Verder vind ik dat de app goed te volgen is op je telefoon. Hoop dat je een goede reis hebt gehad

  2. Corine visser
   op 5 februari 2022

   Mooi verslag. Ik wil de route deze zomer fietsen. Fijn jullie verslag en tips. Bedankt voor het delen.

   1. Rianne van der Knijff
    op 24 april 2022

    Veel plezier Corine, wij hebben erg genoten van de tocht

 6. Stijn en Miet
  op 13 november 2021

  In 2011 fietsten we de “Groene Weg naar de Middellandse Zee”. Toen bedoeld als een éénmalige stunt, het afvinken van een “bucket list item” zeg maar.
  Het fietskamperen beviel ons echter zo goed, dat deze trip de start werd van een nieuwe passie.
  Dit jaar fietsten we de Groene Weg nog een keertje opnieuw. Om ons tienjarig jubileum als fietskampeerder te vieren. En om nog een boel andere redenen.
  Bovendien was het ons plan om ook de terugweg per fiets te doen, via een andere route dan, de “Barcelona” route van Paul Benjaminse meer bepaald.
  Maar is dat ook allemaal gelukt? Dat kan je lezen in ons reisverhaal: stijnenmietgaanfietsen.blogspot.com

 7. Henk vd Riet
  op 28 december 2019

  Ik heb de Groene Weg gefietst en wil laten weten dat het een geweldig mooie tocht is geweest. Alle dagen prachtig weer.
  Mijn ervaringen staan op Polarsteps: ‘Op (Groene) Weg naar de Middellandse zee

 8. G. de Jong
  op 27 augustus 2019

  Vanaf eind juli tot halverwege augustus heb ik de volledige route gefietst. Begonnen via de Ardennen en aan het einde afgebogen naar Narbonne. Mijn algemene indruk is een erg mooie en afwisselende route door prachtige bossen, mooie landschappen, bergen en sfeervolle dorpjes. Het weer was erg mooi; ik heb alleen in Noord-Frankrijk en de Jura wat regen gehad. De andere kant daarvan was dat door de hitte de klimmen soms wel stevig waren, zeker ook in de eindvariant naar Narbonne, maar meestal had ik wel plezier in een klimmetje. De hoeveelheid verkeer vond ik op een aantal plekken wel wat hinderlijk. Verder is het aan te raden om vooral bij de eindvariant de boekjes te gebruiken in combinatie met een GPS of telefoon, want daar vind ik de beschrijving soms erg onduidelijk.

 9. Eugene Beeren
  op 24 augustus 2019

  3 juli 2019 Proloog
  Ik heb een nieuwe navigatie-app op mijn I-phone: OsmAnd. Ge-wel-dig. De app doet precies wat hij moet doen. Met een duidelijke lijn aangeven waar ik heen moet, de hoogte en de snelheid geven, en met gratis offline kaarten van Europa (open street map)…..
  Klik hier voor het volledige verslag

  1. Jan Mulder
   op 13 januari 2023

   Dag, Ik lees in je verslag van “de groene weg” kort over een E-bike. Is de Gw per E-bike te doen?

   Mvg.,

   Jan

 10. Roel Arends
  op 15 juli 2019

  We hadden de boekjes van de Groene Weg naar de Middellandse Zee (deel 1 en 2) al in ons bezit, maar kozen toch een andere route, nl.de V50 en de Via Rhona die grotendeels de rivierdalen volgde (Moezel, Saone, Rhone). Dit op een E-bike met voorwielmotor. Van de V50 ontbreken echter delen van de route. Dus die is niet aan te raden. Aan het einde van de route hebben we wel stukken uit het groene boekje gedaan. Verder is het absoluut niet aan te raden van de Via Rhona het deel te fietsen tussen Lyon en Vienne. Een absolute ramp. Neem dit stuk met de trein!

1 2 3 4