Ring 4 – Oost door Slovenië, Oostenrijk, Tsjechië en Polen

Voor de avontuurlijke fietser: een route met veel afwisseling, deels door gebieden die toeristisch nog niet of nauwelijks zijn ontsloten. Dat betekent ook dat onderkomens op sommige trajecten schaars zijn.

De route

De route valt voor grote delen samen met de, nog lang niet voltooide, EV9 van het EuroVelo-netwerk. Sommige stukken zijn bewegwijzerd met lokale routes, al is EV9 nog (vrijwel) onvindbaar. Daar waar de geprojecteerde EV9 te zwaar blijkt, zijn voor Ring 4 alternatieven gekozen. Tevens zijn in Noord-Polen  (waar de EV9 echt nog virtueel is) twee hoofdroutes ontwikkeld: een westelijke en een langere, maar mooiere oostelijke.

Zwaarte

Slovenië is behoorlijk heuvelachtig, in Oostenrijk passeren we de Alpen relatief gemakkelijk over de Semmeringpas, en de waterscheiding tussen Tsjechië en Polen is vrij pittig. De rest van Polen is vijwel plat. Sommige stukken in Slovenië zijn met name op hoogtijdagen gevaarlijk druk, mede door gebrekkige fietsvoorzieningen.

Boekje: alleen een download-brochure

De route is in ontwikkeling. Voorlopig wordt deze niet in de verkoop gebracht maar aan onze donateurs als proefversie gratis ter beschikking gesteld. Europafietsers verwacht dat alle donateurs die deze versie gebruiken hun eigen aanvullingen geven. Er staan diverse concrete vragen in de brochure. Daarom is de brochure slechts te verkrijgen via bestelformulier Venetië-Gdansk .

  • Overzichtskaartjes met de route, zonder navigatietekst
  • Aanwijzingen bij knelpunten en moeilijke situaties (o.a. eenrichtingsverkeer)
  • Aanwijzingen bij onduidelijke of afwezige bewegwijzering
  • Indicaties over zwaarte en wegkwaliteit
  • Toelichtende foto’s

De route is ingetekend op OS-kaarten met wisselende schaal (aangepast aan de situatie). De kaarten staan zowel in de tekst, als op losse bestanden (die zijn duidelijker en geschikt voor de stuurtas of als plaatje op de mobiele telefoon).

GPS

De route moet met GPS worden gereden; de brochure is ter ondersteuning. Het hoofdspoor en alle alternatieven worden met de brochure meegeleverd.

Overig boek en kaart 

In de brochure worden aan te schaffen overzichtskaarten vermeld. Hard nodig als de gps uitvalt!
Het Oostenrijkse deeltraject van EV9 (dat we maar voor de helft volgen) wordt gedekt door een boekje van Bikeline: Eurovelo 9, von Brünn (=Brno) nach Maribor. Bestellen. Overigens is de bewegwijzering in Oostenrijk bijna perfect. EV9 is in Oostenrijk ook beschreven op de overzichts-site Radtouren in Österreich en op EuroVelo Österreich.

1.900 km
Venetië - Gdansk
Gedeeltelijk

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
   !Venetië..........=

Veren Tussen Punte  Sabbioni naar Troncetto v.v. 

  • In Punte Sabbioni de Montonave nemen( grote boot, geen auto's wel fietsers,elk half uur) naar de Lido (St Maris Elisabette )(linea 14).
  • Op Lido; op de fiets naar ferry bij St Nicolo (ook Lido) en met de fery naar Tronchetto (elke 50 min.)  (linea 17)
Bert Bohlander2017-12
13  !PuszcykoworouteSpoorovergang is blijvend afgesloten in Puszcykowo, vanuit het zuiden op de 3 Maja niet over de gesloten spoorweg maar ↑ via Stanislawa  Moniuszki .Bij kruising met Dworcowa  naar  → . Hier het spoor over. De weg vervolgen tot Cyryla Ratajsiego hier naar← U zit nu weer op de route.Bert Bohlander /routebeheerder2019-05

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

20 jaar fietstochten van 2 a 3 weken met of zonder routeboekje. Vele jaren geleden goede ervaring gehad in oost Slovenie.

 

Stuk van Ring 4 in 2 jaar gereden.
Blog1: baltic2adria2015.blogspot.nl/

Blog2: adria2eifel2016.blogspot.nl/

Er zijn in de blogs d.m.v. Goolglemaps kaarten opgenomen waar alle overnachtingsplaatsen tot in detail staan weergegeven.

Nadere info? Mail gerust naar thomas.sanders@gmail.com