Spring naar content

Venetië – Gdansk

Ring 4 – Oost door Slovenië, Oostenrijk, Tsjechië en Polen

 • Afstand: 1.900 km
 • Venetië – Gdansk
 • Duur: 25-35 dagen
 • Bewegwijzerd: gedeeltelijk

Voor de avontuurlijke fietser: een route met veel afwisseling, deels door gebieden die toeristisch nog niet of nauwelijks zijn ontsloten. Dat betekent ook dat onderkomens op sommige trajecten schaars zijn.

De route

De route valt voor grote delen samen met de, nog lang niet voltooide, EV9 van het EuroVelo-netwerk. Sommige stukken zijn bewegwijzerd met lokale routes, al is EV9 nog (vrijwel) onvindbaar. Daar waar de geprojecteerde EV9 te zwaar blijkt, zijn voor Ring 4 alternatieven gekozen. Tevens zijn in Noord-Polen  (waar de EV9 echt nog virtueel is) twee hoofdroutes ontwikkeld: een westelijke en een langere, maar mooiere oostelijke.

Praktische informatie

Slovenië is behoorlijk heuvelachtig, in Oostenrijk passeren we de Alpen relatief gemakkelijk over de Semmeringpas, en de waterscheiding tussen Tsjechië en Polen is vrij pittig. De rest van Polen is vijwel plat. Sommige stukken in Slovenië zijn met name op hoogtijdagen gevaarlijk druk, mede door gebrekkige fietsvoorzieningen.

Boekje: alleen een download-brochure

De route is in ontwikkeling. Voorlopig wordt deze niet in de verkoop gebracht maar aan onze donateurs als proefversie gratis ter beschikking gesteld. Europafietsers verwacht dat alle donateurs die deze versie gebruiken hun eigen aanvullingen geven. Er staan diverse concrete vragen in de brochure. Daarom is de brochure slechts te verkrijgen via bestelformulier Venetië-Gdansk. Deze kun je aanvragen via de link onder ‘Brochure downloaden’

 • Overzichtskaartjes met de route, zonder navigatietekst
 • Aanwijzingen bij knelpunten en moeilijke situaties (o.a. eenrichtingsverkeer)
 • Aanwijzingen bij onduidelijke of afwezige bewegwijzering
 • Indicaties over zwaarte en wegkwaliteit
 • Toelichtende foto’s

De route is ingetekend op OS-kaarten met wisselende schaal (aangepast aan de situatie). De kaarten staan zowel in de tekst, als op losse bestanden (die zijn duidelijker en geschikt voor de stuurtas of als plaatje op de mobiele telefoon).

Overig boek en kaart

In de brochure worden aan te schaffen overzichtskaarten vermeld. Hard nodig als de gps uitvalt!

Het Oostenrijkse deeltraject van EV9 (dat we maar voor de helft volgen) wordt gedekt door een boekje van Bikeline: Eurovelo 9, von Brünn (=Brno) nach Maribor. Overigens is de bewegwijzering in Oostenrijk bijna perfect. EV9 is in Oostenrijk ook beschreven op de overzichts-site Radtouren in Österreich en op EuroVelo Österreich.

GPS

De route moet met GPS worden gereden; de brochure is ter ondersteuning. Het hoofdspoor en alle alternatieven worden met de brochure meegeleverd.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure downloaden

Routeboekje bestellen

Meer informatie over bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

 • Het GPS bestand krijg je bij aanvraag van de brochure.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hans van der Veeke
  op 10 februari 2023

  Er waren twee opmerkingen bij deze route:

  2017 – Bert Bohlander: Bij Venetië; Veren Tussen Punte Sabbioni naar Troncetto v.v.
  In Punte Sabbioni de Montonave nemen( grote boot, geen auto’s wel fietsers, elk half uur) naar de Lido (St Maris Elisabette ) (linea 14).
  Op Lido: op de fiets naar ferry bij St Nicolo (ook Lido) en met de ferry naar Tronchetto (elke 50 min) (linea 17)

  2019 – Bert Bohlander: Bij Puszcykowo; Spoorovergang is blijvend afgesloten in Puszcykowo, vanuit het zuiden op de 3 Maja niet over de gesloten spoorweg maar ↑ via Stanislawa Moniuszki. Bij kruising met Dworcowa naar → . Hier het spoor over. De weg vervolgen tot Cyryla Ratajsiego hier naar← Je zit nu weer op de route

 2. Thomas Sanders
  op 10 december 2016

  Stuk van Ring 4 in 2 jaar gereden.
  Blog1: Baltic2Adria2015
  Blog2: Adria2Eifel2016
  Er zijn in de blogs d.m.v. Goolglemaps kaarten opgenomen waar alle overnachtingsplaatsen tot in detail staan weergegeven.
  Nadere info? Mail gerust naar thomas.sanders@gmail.com