Ring 1: dicht bij huis, 1.600 km

Rondje Benelux

Voor de beginnende Europafietser is het Rondje Benelux, op 200-300 km van de Nederlandse grens, een ideale kennismaking met het fietsen in het (nabije) buitenland. Door (korte) stukken van andere routes te combineren met delen van deze Ring kun je eenvoudige fietsvakanties van 1 tot 3 weken samenstellen. Lees meer, ook over combinaties met openbaar vervoer, in de brochure "Europafietsers Fietsrondje Benelux" (pdf, 761 kB).

Overzichtskaart Ring 1

Van Boulogne-sur-Mer tot aan Bremerhaven volgt de route door het binnenland een aantal aantrekkelijke en bekende routes.

De route, van west naar oost

  • De Groene Valleien fietsroute (600 km) volgen we van Boulogne-sur-Mer naar Trier aan de Moezel in Duitsland langs jaagpaden, moerassen en over stille landwegen door Noord-Frankrijk.
  • De Mosel-Radweg (230 km), Mosel Radweg (bewegwijzerd) volgt de Moezel tot in Koblenz, loopt bijna geheel over fietspaden en passeert een keur aan mooie stadjes en wijndorpjes.
  • De Lahntal-Radweg (180 km), heeft een wat heuvelachtiger karakter. De route voert door interessante stadjes en biedt een fraai natuurschoon. We volgen de rivier stroomop tot Cölbe.
  • het Kurhessisches Bergland (150 km) vormt de doorsteek over de waterscheiding tussen Rijn en Weser. Over merendeels bewegwijzerde routes door een mooi, licht heuvelachtig landschap gaan we van Cölbe bij Marburg naar Hann. Münden aan de samenloop van Fulda en Werra.
  • De Weser-Radweg (400 km), volgt de Weser van Hann. Münden naar Bremerhaven. Dit is één van Duitslands populairste fietsroutes. Met name het beginstuk is idyllisch. Na Bremen wordt het landschap vlakker met meer industrie.

Wie er echt een hele ronde van wil maken, kan met de North Sea Cycle Route en LF 1 Noordzeeroute of Groene Valleien fietsroute de cirkel sluiten. Daar leest je meer over in onze brochure "Fietsrondje Benelux".

GPS en boekjes

Van alle trajecten zijn gps-tracks beschikbaar, zie voor details de diverse routepagina's.
Onze webwinkel heeft een overzicht van de boekjes bij elkaar gezet. Kijk ook bij de diverse deelroutes op de website. Daar vind je nog meer informatie en de benodigde brochures.

Te combineren met

Openbaar Vervoer

Het rondje is op tal van plaatsen met meestal regionale treinen vanuit Nederland te bereiken:

  • West-Frankrijk: Boulogne-sur-Mer, Arras en Avesnes-sur Helpe: via Lille en Antwerpen, of Maubeuge/Brussel
  • Oost-Frankrijk, België en Luxemburg: via Virton in België en  Luxemburg via Brussel of Luik.
  • Zuid-West-Duitsland: Koblenz, Eifel, Trier: via Venlo / Mönchen_Gladbach of Düsseldorf of via Heerlen - Aken 
  • Midden-Duitsland: Kassel en Hann.Münden via Venlo - Hamm , of via Enschede - Dortmund of Münster
  • Noord-Duitsland: Minden: met de IC trein (reserveren) Amsterdam - Berlijn;  Bremen: via Nieuweschans -Leer.

Voor gepensioneerden zijn de treinkaartjes in België bijna te geef: het fietskaartje is het duurste...!

Verder zijn er in Duitsland ook tal van regionale lijnen die parallel lopen met de route.

In Duitsland zijn goedkope treinkaartjes te koop (Schönes Wochenende en Landes-kaartjes voor door de week) voor onbeperkt reizen met regiotreinen voor 2 tot 5 personen: circa € 28.- tot € 35.- per dag. Fiets kost ± € 5,-