Spring naar content

Ring 1

Dicht bij huis, 1.600 km

Rondje Benelux

Voor de beginnende Europafietser is het Rondje Benelux, op 200-300 km van de Nederlandse grens, een ideale kennismaking met het fietsen in het (nabije) buitenland. Door (korte) stukken van andere routes te combineren met delen van deze Ring, kun je eenvoudige fietsvakanties van één tot drie weken samenstellen.

Lees meer, ook over combinaties met openbaar vervoer, in de Europafietsers-brochure “Rondje om de Benelux”, die je kunt downloaden via de link onder ‘Brochure downloaden’.

Van Boulogne-sur-Mer tot aan Bremerhaven volgt de route door het binnenland een aantal aantrekkelijke en bekende routes.

De route, van west naar oost

 • De Groene Valleien fietsroute (600 km) volgen we van Boulogne-sur-Mer naar Trier aan de Moezel. Over stille landwegen door Noord-Frankrijk en in Duitsland langs jaagpaden en moerassen.
 • De Mosel-Radweg (230 km), Mosel Radweg (bewegwijzerd) volgt de Moezel tot in Koblenz, loopt bijna geheel over fietspaden en passeert een keur aan mooie stadjes en wijndorpjes.
 • De Lahntal-Radweg (180 km), heeft een wat heuvelachtiger karakter. De route voert door interessante stadjes en biedt een fraai natuurschoon. We volgen de rivier stroomopwaarts tot Cölbe.
 • het Kurhessisches Bergland (150 km) vormt de doorsteek over de waterscheiding tussen Rijn en Weser. Over merendeels bewegwijzerde routes door een mooi, licht heuvelachtig landschap gaan we van Cölbe bij Marburg naar Hann. Münden aan de samenloop van Fulda en Werra.
 • De Weser-Radweg (400 km), volgt de Weser van Hann. Münden naar Bremerhaven. Dit is één van Duitslands populairste fietsroutes. Met name het beginstuk is idyllisch. Na Bremen wordt het landschap vlakker met meer industrie.

Wie er echt een hele ronde van wil maken, kan met de EuroVelo 12, North Sea Cycle Route en LF Kustroute of Groene Valleien fietsroute de cirkel sluiten. Daar lees je meer over in de brochure “Rondje om de Benelux”.

Praktische informatie

Van alle trajecten zijn gps-tracks beschikbaar, zie voor details de diverse routepagina’s.
Onze webwinkel heeft een overzicht van de boekjes bij elkaar gezet. Kijk ook bij de diverse deelroutes op de website. Daar vind je nog meer informatie en de benodigde brochures.

Het rondje is op tal van plaatsen met meestal regionale treinen vanuit Nederland te bereiken:

 • West-Frankrijk: Boulogne-sur-Mer, Arras en Avesnes-sur Helpe: via Lille en Antwerpen, of Maubeuge/Brussel
 • Oost-Frankrijk, België en Luxemburg: via Virton in België en Luxemburg via Brussel of Luik
 • Zuid-West-Duitsland: Koblenz, Eifel, Trier: via Venlo / Mönchen_Gladbach of Düsseldorf of via Heerlen – Aken 
 • Midden-Duitsland: Kassel en Hann.Münden via Venlo – Hamm, of via Enschede – Dortmund of Münster
 • Noord-Duitsland: Minden: met de IC trein (reserveren) Amsterdam – Berlijn;  Bremen: via Nieuweschans -Leer
 • Voor gepensioneerden zijn de treinkaartjes in België bijna te geef: het fietskaartje is het duurste…!
 • Verder zijn er in Duitsland ook tal van regionale lijnen die parallel lopen met de route.
 • In Duitsland zijn goedkope treinkaartjes te koop (Schönes Wochenende en Landes-kaartjes voor door de week) voor onbeperkt reizen met regiotreinen voor 2 tot 5 personen: circa € 28.- tot € 35.- per dag. Fiets kost ± € 5,-

Ring 1 is te combineren met de volgende routes:

Wat zijn ringroutes?

Ringroutes zijn door Europafietsers bedacht om verschillende routes aan elkaar te verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld langs de ene route Nederland uit fietsen, en via een verbinding langs een andere route terugkomen. Of je combineert op een andere manier: de Ringen bieden een grote variatie aan mogelijkheden. Ringen liggen als cirkels om Nederland met elke volgende ring op grotere afstand. Niet alle delen van de Ringen zijn routes van Europafietsers, soms is er alleen maar een aanbeveling voor kaartmateriaal. Ze zijn wel allemaal door ervaren vrijwilligers gefietst.

Brochure downloaden

Routeboekjes bestellen

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *